5 mituri despre sanatate si adevarul din spatele lor

Actualizat: 18 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cu siguranta ai auzit cel putin o data ca daca stai in frig racesti, ca ouale sunt alimente care fac rau inimii sau ca zaharul este responsabil pentru aparitia ADHD-ului in cazul copiilor.

Adevarul din spatele acestor afirmatii este insa cu totul altul, spun medicii si oamenii de stiinta. Afla care sunt cele mai intalnite mituri despre sanatate:

1. Daca petreci prea mult timp in frig, faci gripa

Nu de putine ori, bunicii sunt cei care ne atrag atentia sa ne acoperim bine capul cu o caciula sau sa nu stam prea mult timp in frig pentru ca o sa ne imbolnavim de gripa sau o sa facem o infectie respiratorie.

Ei bine, oamenii de stiinta contrazic aceste spuse. Potrivit acestora, aerul rece este chiar benefic, pentru ca astfel creste capacitatea de lupta a sistemului imunitar. De fapt, este mai mare probabilitatea sa racesti in spatii inchise, unde sunt germeni si bacterii, caci gripa este provocata de virusuri, nu de temperaturile scazute.

2. Zaharul poate sa provoace ADHD copiilor

Intr-adevar, zaharul nu este indicat copiilor, insa acesta nu cauzeaza ADHD, o problema de sanatate care se manifesta prin deficit de atentie, lipsa puterii de concentrare, pierderea rapida a interesului pentru o activitate.

Nu exista studii care sa sustina faptul ca zaharul ar putea influenta comportamentul copiilor. Insa cum multi parinti pot crede ca exista o legatura intre acest aliment si agitatia copiilor, acestora le poate fi usor sa dea vina pe zahar pentru o stare de agitatie a micutului, aparuta dupa consumul de dulciuri.

3. Ai nevoie oricand de multivitamine

Multivitaminele sunt recomandate in momentul in care medicul a constatat ca avem o carenta de vitamine si minerale. Multe persoane iau aceste multivitamine fara sa fie necesar, considerand ca acestea fac bine organismului. Insa aceste suplimente nu trebuie sa fie luate decat la recomandarea unui medic.

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca incluzi in alimentatia zilnica fructe, legume, cereale si uleiuri sanatoase. De asemenea, este important si consumul de proteine, pe care le iei din fasole, ciuperci, dar si din carne. Este bine sa optezi pentru carnea de pui si de vita, care contine mai putine grasimi, spre deosebire de cea de porc.

4. Ouale fac rau inimii

Este aproape imposibil sa nu fi auzit pe cineva care sa nu iti spuna ca nu este bine sa manaci oua, pentru ca acestea fac rau inimii. Ei bine, in aceasta afirmatie exista si adevar.

Nu este indicat sa mananci mai mult de doua oua pe zi, pentru ca acestea pot duce la cresterea nivelului de colesterol "rau" din sange, care este corelata cu aparitia bolilor cardiovasculare. Insa daca mananci unul sau doua oua nu iti pui in nici un fel sanatatea in pericol. Asadar, nu ai niciun motiv sa renunti la omleta de dimineata.

5.Carnea de curcan provoaca somnolenta

Daca iti place carnea de curcan, insa nu stii ce sa crezi despre consumul acesteia, pentru ca ai auzit ca poate provoca somnolenta, trebuie sa stii ca acest lucru nu este sustinut de oamenii de stiinta. Se crede ca aceasta carne are efectul de a induce somnul pentru ca are triptofan. Insa aceasta substanta se gaseste in cantitate mai mare in alte alimente despre care nu se spune ca induc somnul, precum carnea de porc si branza.

Insa acest mit are o explicatie care vine tocmai din SUA. Peste Ocean se sarbatoreste Ziua Recunostintei, cand de la masa de pranz carnea de curcan este nelipsita. Iar dupa o masa copioasa este normal sa se instaleze o stare de somnolenta.


Citeste si despre:

Mituri despre stres si adevarul din spatele lor Mituri comune despre psihoterapie si adevarul din spatele lor Adevarul din spatele miturilor despre sanatate 8 mituri despre cancer si explicatiile lor Mituri despre frumusete Durerile abdominale: 12 mituri Gripa - cum separam mitul de adevar O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Adevar si mit despre guta Somnul, componenta esentiala a sistemului imunitar. Cat trebuie sa dormim pentru a ne mentine sanatosi? Bolile determinate de mediu 4 mituri despre colesterol 11 mituri surprinzatoare din medicina 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate
Cere sfatul medicului ×