Mituri despre stres si adevarul din spatele lor

Actualizat: 20 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Numeroasele mituri despre stres ne impiedica sa traim o viata mai lunga si mai fericita, dand nastere unor confuzii privind sursele reale ale anxietatii si solutiile lor.

Stresul este o reactie naturala in fata stimulilor care perturba echilibrul fizic si mental, fiind o parte omniprezenta a vietii.

Cand factorii de stres sunt numerosi si puternici, ei stimuleaza productia excesiva de cortizol si adrenalina, doi hormoni care pot avea un impact negativ asupra starii de sanatate.

Aflati adevarul din spatele celor mai frecvente mituri despre stres si invatati sa gestionati eficient starile de neliniste cauzate de tensiune, anxietate si griji.

Prejudecati despre stres si explicatiile lor

Oamenii de stiinta au decoperit ca, atunci cand mai multe persoane sunt intrebate ce este stresul si care sunt efectele sale, raspunsurile difera de fiecare data. Perceptia distincta asupra stresului se datoreaza atat reactiilor individuale la acest tip de stimul, cat si miturilor nascute in jurul starilor de tensiune provocate de responsabilitati cotidiene, griji, evenimente neplacute ale vietii etc. Masura in care fiecare persoana gestioneaza eficient stresul poate fi influentata si de prejudecatile personale despre cauzele si efectele sale.

1. Stresul este resimtit identic de toata lumea

Asa cum fiecare persoana este unica, raspunsul in fata stresului este si el diferit. In primul rand, sursele stresului nu sunt niciodata aceleasi (unii oameni devin anxiosi din pricina platii facturilor, pe cand altii din cauza proastei relationari cu cei din jur, de pilda). In al doilea rand, chiar si cand motivul stresului coincide in unele cazuri (slujba solicitanta, de exemplu), reactiile in fata acestuia nu sunt identice unele persoane isi sacrifica viata sociala, altele isi pun in pericol relatia de cuplu s.a.m.d.).

2. Stresul provine din circumstantele vietii

Cand sunt stresati, multi oameni dau vina pe evenimentele prin care trec, desi acest lucru este gresit, spun psihologii. Nu circumstantele vietii in sine sunt cauzatoare de stres, ci gandurile si perceptia unei persoane sunt sursele reale ale anxietatii si tumultului sufletesc. Cu alte cuvinte, un termen limita strans la locul de munca nu produce propriu-zis stresul, ci reactia angajatului in fata acestei responsabilitati. Astfel se confirma afirmatia referitoare la existenta reactiilor emotionale diferite ale oamenilor in aceeasi situatie existentiala.

3. Stresul este un factor de motivare

Adevarul din spatele acestui mit consta in distinctia intre stres si factorii stimulatori, doua lucruri complet diferite. Impunerea unui program de lucru organizat, stabilirea de obiective si setarea de termene limita sunt factori de stimulare a ambitiei si a succesului. In schimb, adoptarea unei atitudini ingrijorate, nascuta din frustrare, anxietate si furie, este un proces de inducere a stresului, care nu motiveaza, ci mai degraba afecteaza capacitatea personala de a obtine rezultate bune. Persoanele care au succes sub presiune ajung sa isi atinga obiectivele in ciuda stresului, nu datorita acestuia.

4. Stresul este benefic

Pornind de la teoria ca stresul era reactia naturala a oamenilor preistorici de a se apara de pradatori si pericole, unii cercetatori au incercat sa demonstreze ca acesta este un element benefic al vietii. Doctorul Hans Selye, care a cercetat acest concept, sustine ca activitati de baza, precum sportul si sexul, produc o crestere a productiei de hormoni ai stresului, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de aceste stari pentru a functiona optim.

Cercetarile ulterioare au dovedit, insa, ca stresul contribuie la dezvoltarea a 75%-90% din bolile cunoscute, 6 dintre ele fiind cauze frecvente de deces. Prin urmare, stresul nu poate fi considerat benefic pentru sanatate.

6. Stresul este cauzat de prea multa munca

Munca prea multa nu poate fi considerata o cauza propriu-zisa a stresului, spun oamenii de stiinta, cata vreme exista persoane care lucreaza 50 de ore pe saptamana si sunt relaxate in cea mai mare parte a timpului, dar si oameni care muncesc 30 de ora saptamanal si acuza stari accentuate de stres.

Cu alte cuvinte, numarul de ore de la serviciu este irelevant in raport cu instalarea stresului, fenomen ce se produce mai degraba din cauza modului in care un angajat isi percepe locul de munca (se simte subapreciat, nu este recompensat pe masura, nu are o relatie buna cu colegii etc.).

7. Persoanele instarite sunt cel mai putin stresate

Din pacate, banii nu pot cumpara o viata lipsita de stres, sustin psihologii. Numeroase sondaje de opinie si studii dedicate acestui subiect au demonstrat ca fericirea nu este direct proportionala cu situatia financiara desavarsita. In timp ce bogatii au, intr-adevar, mai multe optiuni de a-si satisface nevoile si placerile, au totodata mai multe responsabilitati financiare consumatoare de timp si energie, care nu ajuta deloc la inlaturarea stresului cotidian.

8. Stresul este incurabil si inevitabil

Nicidecum, spun specialistii. In timp ce motivele cauzatoare de stres vor exista intotdeauna, oamenii isi pot organiza viata, astfel incat anxietatea sa nu devina coplesitoare. Acest lucru inseamna stabilirea de prioritati si rezolvarea problemelor minore intai de toate, apoi a celor complexe. Cand stresul nu este gestionat in mod corect, stabilirea de prioritati este foarte dificila, iar toate problemele (inclusiv cele nesemnificative) pot sa fie percepute ca obstacole de netrecut. Adoptarea unei strategii de gasire a solutiilor si refuzul de asumare a unei stari emotionale proaste fac stresul 100% tratabil.

9. Stresul este o alegere personala

Stresul este, de fapt, un subprodus al convingerilor subconstiente despre lumea inconjuratoare, asadar nu poate fi considerat a fi o alegere constienta si asumata. Nimeni nu alege sa fie stresat, insa perceptia ca un anumit lucru trebuie sa declanseze neliniste poate fi o optiune. Prin urmare, psihologii spun ca cea mai buna cale de eliminare a stresului este schimbarea perceptiei personale asupra situatiilor dificile si evitarea supraestimarii lor.

10. Persoanele care nu muncesc nu sunt stresate

Complet eronat, spun specialistii. Chiar daca unele persoane isi pot permite sa nu munceasca, ele pot fi cel putin la fel de stresate ca oricine altcineva, de vreme ce munca in sine nu este cauzatoare de stres, ci perceptia personala despre aceasta. Stresul poate sa provina, de pilda, si din sentimentul inutilitatii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Mituri despre sanatate pe timp de iarna 9 mituri si adevaruri despre stres 8 mituri si prejudecati despre bolile mintale 10 mituri despre durerile de spate Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. 11 mituri si adevaruri despre insomnie Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Constipatia: mituri si adevaruri Mituri despre apa si consumul de apa