Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati

Actualizat: 02 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Generatiile trecute au transmis mai departe urmasilor o serie de mituri vechi despre sanatate, nascute din dezinformare si contrazise in prezent de rezultatele celor mai noi cercetari medicale.

Medicii spun ca nu toate ideile preconcepute despre sanatate sunt nocive, insa informatiile de acest tip pot ajunge sa fie distorsionate, transformandu-se in repere periculoase pentru populatie. Specialistii va ajuta sa separati adevarul de fictiune, prin intermediul explicatiilor utile de mai jos.

Adevarul din spatele miturilor vechi despre sanatate

Incrucisarea pupilelor cauzeaza strabism

Nu putini sunt parintii care isi avertizeaza copiii sa nu isi mai incruciseze pupilele pentru a-si fixa cu privirea varful nasului, intrucat risca sa ramana asa (deci sa dezvolte strabismul). Medicii oftalmologi spun ca acest obicei nu poate fi o cauza a afectiunii oftalmologice mentionate, intrucat miscarea in cauza face parte din convergenta normala a ochilor (masura in care ochii isi apropie pupilele spre centru, pentru a focaliza obiectele din apropiere).

Mai mult decat atat, strabismul presupune ca un ochi sa priveasca inainte, iar celalalt sa prezinte pupila orientata catre coltul intern al ochiului.

Conceperea unui copil nu este posibila in apa calda

In trecut, multi oameni credeau ca sexul neprotejat intr-o cada plina cu apa calda sau fierbinte nu poate conduce la aparitia unei sarcini. Motivul este acela ca spermatozoizii nu pot supravietui mai mult de cateva secunde in aceste conditii, mai ales daca apa contine si substante chimice, precum clorurile.

Chiar si asa, in timpul contactului intim neprotejat, sperma poate ajunge in cavitatea uterina inainte ca o parte din aceasta sa fie eliberata in apa, ceea ce face posibila fecundarea ovulului. Mai mult decat atat, apa calda poate chiar sa scada eficacitatea metodelor contraceptive (prezervativul poate aluneca sau poate fi deteriorat de chimicalele din apa).

Simptomele infarctului suferit de femei sunt mai greu de sesizat

Ani la randul a circulat informatia conform careia simptomele infarctului miocardic ar fi mai subtile la femei. In timp ce barbatii simt imediat o apasare dureroasa in piept, reprezentantele sexului frumos ar experimenta mai degraba tulburari respiratorii, greata, varsaturi si dureri ale spatelui, gatului sau mandibulei.

Un studiu recent, efectuat pe un esantion de 2500 de femei si barbati evaluati medicali pentru masurarea riscului de declansare a unui infarct subit, a descoperit ca nu exista diferente statistice semnificative intre manifestarile clinice ale pacientilor in functie de sexul acestora. Durerile toracice au fost preponderente atat la femei, cat si la barbati. Diferenta majora s-a constat, in schimb, la incidenta decesului pacientele de sex feminin au mai putine sanse sa supravietuiasca unui infarct!

Bufeurile anunta intotdeauna debutul menopauzei

Bufeurile sunt asociate exclusiv, in mod traditional, cu debutul menopauzei. Femeile din lumea intreaga care au trecut prin aceasta transformare fiziologica fireasca isi invata fiicele ca acest simptom anunta negresit finalul vietii reproductive.

In realitate, spun medicii, bufeurile mai pot fi provocate si de anxietate, stres, tulburari hormonale diverse, afectiuni ale glandei tiroide sau chiar infectii. Doar un control medical de specialitate poate stabili cauza de fond a bufeurilor.

Riscul de cancer mamar exista doar daca au fost cazuri in familie

In timp ce factorii de risc pentru cancerul de san includ si ereditatea, doar 10% dintre pacientele diagnosticate cu aceasta boala au avut in familie mama sau sora cu acelasi diagnostic. Prin urmare, restul de 90% dintre femeile cu cancer mamar nu prezinta cazuri similare in familie.

Un factor foarte important in evaluarea riscului personal de dezvoltare a cancerului mamar este varsta, de aici rezultand si importanta efectuarii mamografiilor in mod regulat, dupa implinirea varstei de 40 de ani.

Sansele de conceptie dupa varsta de 35 de ani sunt foarte mici

Un studiu recent, condus de specialistii Departamentului de Obstetrica si Ginecologie din cadrul Universitatii de Nord din Carolina, a descoperit ca 80% dintre participantele la cercetare, cu varste cuprinse intre 38 si 39 de ani, au reusit sa conceapa un copil pe cale naturala, in maximum 6 luni de incercari.

Sigur ca acest rezultat nu infirma realitatea medicala a reducerii calitatii si cantitatii ovulelor odata cu inaintarea in varsta. Cercetatorii spun ca acest declin se petrece la rate atat de variabile, incat multe femei au inca ovule sanatoase chiar si la 40 de ani. Capacitatea de conceptie nu poate fi verificata doar prin prisma varstei, ci prin investigatii medicale de specialitate.

Cititul pe lumina difuza afecteaza vederea

Un alt avertisment lansat de parinti copiilor este acela ca cititul in conditii de lumina difuza poate cauza deteriorarea acuitatii vizuale. Specialistii spun ca vederea nu este afectata propriu-zis de aceasta activitate, insa ochii obosesc si pot sa apara simptome neplacute (tensiune oculara, dureri de cap, ameteli etc).

Sexul bebelusului poate fi ghicit in functie de aspectul burticii mamei

Acest mit care continua sa fie promovat de decenii intregi transmite ideea ca sexul unui bebelus nenascut poate fi dedus prin observarea formei burticii mamei daca este ridicata si ascutita, fatul este de sex masculin. Daca burtica este orientata in jos, cu siguranta gravida poarta in pantece o fetita.

Medicii spun ca nu exista dovezi stiintifice care sa confirme aceasta convingere popular si ca, momentan, nu s-au depistat cai de prezicere a sexului unui fat prin pura observare a aspectului exterior al mamei.

Dusul rece afecteaza libidoul

Desi multe persoane cred ca un dus rece afecteaza dorinta ulterioara de sex, expertii in sanatate spun ca nu exista niciun motiv fiziologic care sa confirme aceasta ipoteza. Contactul dintre corpul unui barbat si apa rece declanseaza, intr-adevar, reflexul remasteric, prin care testiculele se retrag, pentru a se adaposti intr-un mediu mai cald. Insa acest fenomen dureaza doar cateva secunde si nu alunga definitiv apetitul sexual.

Un studiu efectuat de Institutul de Cercetare a Trombozei din Anglia, in anul 1993, a descoperit chiar ca numarul anticorpilor creste si nivelul de testosteron se ridica dupa un dus rece, in cazul barbatilor. Asadar, expunerea la apa rece poate avea chiar efect stimulativ pentru libido.


Citeste si despre:

Mituri si adevaruri despre sex Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Mituri despre apa si consumul de apa Mituri despre ejacularea prematura Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Mituri despre sanatate Mituri despre accidentul vascular cerebral Mituri despre sarcina 6 mituri care va pot sabota viata sexuala Mituri despre sanatate pe timp de iarna