Mituri despre sanatate pe timp de iarna

Actualizat: 26 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In sezonul rece, din cauza frecventei mai mari cu care sunt raspandite virusurile si bacteriile care declanseaza raceala si gripa sau a stresului provocat de pregatirile intense pentru sarbatori, oamenii au tendinta sa se ingrijoreze mai mult cu privire la starea generala de sanatate.

Este oare nevoie ca oamenii sa se streseze mai mult, din acest punct de vedere? Expertii sustin ca exista numeroase mituri legate de sanatatea pe timp de iarna, care produc un stres inutil.

Puteti raci mai usor daca stati in aer liber

Este o fraza veche care ati auzit-o probabil de nenumarate ori. Este total neadevarat, deoarece racelile si gripele sunt cauzate de virusuri si bacterii care se transmit mai usor pentru ca majoritatea oamenilor petrec mai mult timp in interior pe timp de iarna.

Asadar, este chiar indicat sa iesit cat mai mult in aer liber pentru a evita contactul cu persoanele deja bolnave.

Depresia este mai severa in timpul lunilor de iarna

Cerul este gri, mohorat si vremea este rece, iar stresul este mai mare pentru cei care doresc ca sarbatorile sa fie perfecte. Pare firesc ca oamenii sa fie mai obositi si mai deprimati. Contrar credintei populare, depresia majora nu este mai accentuata in lunile de iarna, fata de restul anului.

Unele persoane pot experimenta insa depresie sezoniera. In orice caz, daca suferiti de depresie, anxietate, nivel redus de energie sau depresie sezoniera, puteti apela la terapia prin lumina care are un impact benefic major in reducerea acestor simptome.

Nu ar trebui sa faceti exercitii fizice in exterior

Total neadevarat. Chiar daca vremea rece si intemperiile va descurajeaza sa mai faceti exercitii fizice in aer liber, miscarea pe timp de iarna, chiar si afara, poate fi benefica. Important este ca atunci cand faceti exercitii in aer liber sa va imbracati adecvat si sa faceti miscarile de incalziere inainte de a incepe programul de exercitii.

Printre putinii oameni care ar trebui sa fie atenti la aceasta fraza sunt cei care au un istoric de boli de inima. Efortul fizic brusc si intens pe vreme rece poate reprezenta un efort cardiovascular marit. Oricine sufera de boli de inima sau are o sensibilitate cardiovasculara ar trebui sa discute cu medicul inainte de a incepe orice fel de exercitii fizice.

Trebuie sa dormiti mai mult in timpul iernii

Zilele devin mai scurte si si senzatia de somnolenta este mai accentuata in timpul iernii, dar asta nu inseamna ca organismul are nevoie de mai mult somn.
Nu este nimic in neregula sa mergeti mai devreme la culcare, dar feriti-va sa dormiti prea mult. Cu cat veti dormi mai mult cu atat va persista senzatia de somnolenta.

Nu aveti nevoie de protectie solara

Gresit. Soarele si razele ultraviolete sunt prezente pe tot parcursul anului. Trebuie sa folositi creme cu protectie solara cu SPF 30 care sa actioneze si in cazul razelor UVA si al celor UVB. Cele mai bune dintre creme sunt cele care contin zinc sau titaniu.

Pielea uscata este doar o neplacere

Mancarimile de la nivelul pielii, descuamarea acesteia pot fi consecintele aerului rece si uscat. Daca nu tratati pielea uscata, aceasta poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea infectiilor.

Este foarte important sa va hidratati pielea, atunci cand devine uscata si sunt prezente fisuri mici. Dupa dus sau inainte de culcare utilizati creme hidrante pe toate zonele corpului predispuse la uscare.


Citeste si despre:

8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati Mituri despre frumusete Adevarul despre schimbarile de dispozitie Gripa - cum separam mitul de adevar Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Masuri pentru plimbarile pe jos pe timp de iarna Topul vitaminelor pentru iarna Alimentatia corecta pe timp de iarna Alergiile de iarna Sfaturi pentru a evita traumatismele cauzate de sporturile de iarna Cum sa evitati cresterea in greutate iarna Sanatate si siguranta pe timp de iarna la varstnici
Cere sfatul medicului ×