10 motive pentru care nu reusiti sa slabiti

Actualizat: 13 Mai 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De ce nu reusiti sa slabiti


Daca sunteti o persoana care mananca sanatos si face sport regulat insa nu reuseste sa piarda in greutate, trebuie sa va ganditi la cateva motive. O schimbare de strategie ar putea ajuta in procesul de slabire si in drumul spre sanatate.

Deseori pierderea in greutate apare repede la inceput si este semnificativa, pentru ca ulterior sa devina din ce in ce mai greu sa vedeti schimbari. Acest lucru este normal, insa procesul nu trebuie oprit.

Cele mai comune 10 motive pentru care nu reusiti sa slabiti

1. Slabiti fara sa va dati seama

Daca ati atins un platou nu inseamna ca procesul de slabire si de pierdere a tesutului adipos s-a oprit. Numarul de kilograme poate ramane neschimbat timp de saptamani sau chiar luni, insa compozitia corporala cu siguranta se poate modifica in continuare. Pierderea tesutului adipos si castigarea de masa musculara sunt procese ce merg in paralel si la un moment dat se pot ,,compensa’’ una pe alta. Astfel incercati sa masurati si in alte moduri eficienta procesului de slabire: modul in care stau hainele, masurarea circumferintei taliei si a soldurilor etc.

2. Mancati prea mult

Multe persoane ce nu reusesc mult timp sa slabeasca au acest motiv simplu si comun: consumul a unui numar prea mare de calorii. Acest lucru poate fi cu usurinta omis pentru persoanele care sunt la inceput si nu isi urmaresc fiecare masa. Prin a desconsidera si subaprecia continutul caloric al unor mese, precum gustarile sau bauturile alcoolice, pacientii isi supraevalueaza calitatea dietei zilnice.

Astfel incercati sa reglati putin alimentatia, atat in ceea ce priveste cantitatea, dar mai ales calitatea alimentelor. Pastrarea unui jurnal alimentar va poate ajuta sa observati si sa va amintiti exact ce obiceiuri alimentare aveti in perioadele in care nu reusiti sa slabiti versus in perioadele in care se observa schimbari.

Indiferent de sex, varsta si nivelul de activitate, orice persoana care vrea sa piarda in greutate ar trebui sa se concentreze asupra proteinei. Alimentele bogate in proteina sunt esentiale in dieta zilnica: acestea ofera satietate, promoveaza cresterea masei musculare si pierderea tesutului adipos.

Este important ca alimentele bogate in proteine sa fie diverse, de origine animala sau vegetala si gatite corect, fara a le altera structura si calitatea proteinelor.

Nu consumati alimente integrale

Calitatea alimentelor este la fel de importanta ca si cantitatea lor. Specialistii recomanda alegerea preponderenta a alimentelor integrale fata de cele procesate. Astfel alegeti cereale integrale, fructe si legume proaspete, carne si alte alimente in stare cat mai putin procesata, pe care sa le gatiti dumneavoastra acasa.

Nu uitati ca exista numeroase alimente etichetate drept ,,sanatoase’’ dar care sunt intens procesate si astfel dauneaza sanatatii si procesului de slabire.

Nu faceti destula miscare

Exercitiile fizice regulate si efortul fizic de orice fel sunt esentiale pentru a slabi in greutate, a mentine masa musculara si a tonifia organismul. Exercitiile aerobice, ridicatul de greutati, sporturile de echipa, mersul pe jos si orice fel de miscare sunt foarte importante.

Astfel, daca nu ati facut-o pana acum, incepeti sa faceti mai multa miscare, oricat de mica: urcati pe scari in loc sa luati liftul, mergeti mai mult pe jos, ridicati-va mai des de pe scaunul de la birou in timpul zilei, stati in picioare in autobuz etc.

Daca sunteti deja activ, incercati sa schimbati rutina de sport sau sa implementati activitati noi, mai provocatoare.

Consumati zahar lichid

Unul dintre cele mai nocive alimente care impiedica procesul de slabit sunt sucurile pe baza de zahar. Orice bautura cumparata din comert care nu este apa plata sau minerala poate fi considerata bogata in zahar, chiar si acelea etichetate ca ,,produse din fructe’’.

Indiferent de marca, aroma sau ce scrie pe ambalaj, sucurile, energizantele si alte tipuri de bauturi va pot incetini semnificativ procesul de slabire. Acestea contin zahar in cantitati mai mari decat va imaginati, fiind nocive pentru sanatate.

Evitati orice astfel de bautura, consumati mai multa apa si ceaiuri naturale neindulcite, iar beneficiile nu vor intarzia sa apara.

Nu va odihniti suficient

Somnul suficient si de calitate este un factor esential pentru a obtine o sanatate fizica buna si o greutate optima. Somnul este adesea subestimat, insa in timpul noptii toate tesuturile se refac, tesutul adipos este ,,topit’’ si masa musculara se reface.

Somnul prost sau lipsa somnului sunt puternic asociate cu supraponderea si obezitatea.

Nu consumati suficienta apa

Hidratarea este un factor de asemenea important in procesul de slabire si nu numai. Pentru ca organismul sa poata trece prin schimbarile induse de alimentatie si efort fizic are nevoie de suficienta apa, zilnic.

Studiile demonstreaza ca pierderea in greutate poate aparea chiar si doar datorita cresterii consumului de apa, fara sa fie facute alte modificari.

Mai mult decat atat, consumul crescut de apa scade riscul de a ,,rontai’’ diverse alimente atunci cand nu va este foame sau de a consuma bauturi pe baza de zahar.
Incercati sa consumati cate un pahar de apa inainte si dupa fiecare masa, pentru a va deprinde un nou obicei sanatos.

Consumati prea mult alcool

Bauturile alcoolice sunt surse de ceea ce se numeste ,,calorii goale’’. Acestea sunt bogate in calorii dar nu au nutrienti, astfel incat nu vor oferi satietate. Dimpotriva, majoritatea bauturilor alcoolice cresc apetitul si cresc consumul total de calorii.

Daca obisnuiti sa consumati alcool mai frecvent de 1 data pe saptamana, incercati sa reduceti cantitatea. Limitarea frecventei si a cantitatii de alcool consumate va avea beneficii asupra procesului de slabire, asupra sanatatii cardio-vasculare, asupra musculaturii si nu numai.

Aveti o afectiune ce va ingreuneaza procesul

Uneori prezenta unei patologii poate ingreuna procesul de slabire. Sindromul de ovar polichistic sau alte afectiuni endocrine precum hipotiroidismul sunt cel mai frecvent asociate cu o predispozitie la suprapondere si obezitate.

Anumite medicamente vor ingreuna de asemenea acest proces, crescand apetitul si provocand retentie de apa. Discutati cu medicul dumneavoastra despre cum puteti sa va continuati procesul de pierdere in greutate in ciuda acestor conditii.

Concluzie

Procesul de slabire este deseori anevoios si inconstant, fiind normale inclusiv perioadele de platou. Daca simtiti totusi ca ceva nu este in regula, incercati sa observati daca aveti cel putin unul dintre obiceiurile amintite mai sus. Schimbarile trebuie facute treptat pentru o slabire progresiva, sanatoasa si sustenabila.

Bibliografie
https://www.webmd.com/obesity/why-cant-i-lose-weight
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-not-losing-weight


Citeste si despre:

Alimente recomandate pentru scaderea in greutate Ponturi pentru punerea in practica a rezolutiilor pentru 2014 10 secrete care va ajuta sa nu va imbolnaviti Depresia si tulburarile de somn - strategii pentru nopti linistite Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Dieta de 3 zile Cum sa pierdeti in greutate definitiv Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi! Informatii esentiale despre transplantul de organe Dieta Ornish