14 motive pentru care iti intarzie menstruatia

Publicat: 11 Mai 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


In literatura de specialitate sunt prezentati multi factori, unii de natura fiziologica, altii de natura emotionala, care pot interfera cu echilibrul hormonal al organismului, perturband ciclul menstrual.

Astfel, motivele de intarziere a menstruatiei sunt numeroase si nu presupun obligatoriu prezenta unei sarcini.

Exista o serie de cauze care conduc la intarzierea menstruatiei, de la exercitii fizice intense, regim de viata inadecvat si pana la tratamente medicamentoase puternice, anticonceptionale, stres sau tulburari de alimentatie.

Menstruatia este un proces normal cu o frecventa lunara, iar perioada de menstruatie dureaza de la 3 la 7 zile. Anual, o femeie poate avea intre 11 si 13 menstruatii. Cu toate acestea, sunt si cazuri in care unele femei pot avea mai multe sau mai putine menstre pe an. Termenul medical utilizat pentru astfel de situatii este amenoree.

Tipuri de amenoree

Amenoreea primara poate fi determinata de anumite probleme genetice Lipsa instalarii menstruatiei la fetele de 16 ani reprezinta tocmai acest tip de amenoree.

Amenoreea secundara apare la femeile care au dereglari ale ciclului menstrual, desi inainte nu se confruntau cu astfel de situatii. Daca menstruatia v-a intarziat trei luni, atunci este posibil ca medicul ginecolog sa va diagnosticheze cu amenoree secundara.

Principalele cauze ale intarzierii menstruatiei

• Cea mai frecventa cauza este instalarea sarcinii.

• Cresterea sau, din contra, scaderea excesiva in greutate, intr-un timp relativ scurt.

• Tulburari de alimentatie precum anorexia si bulimia.

• Stresul este unul dintre factorii principali ce pot influenta aparitia menstruatiei.

• Activitatile fizice intense, situatii cu care se confrunta adesea femeile care fac sport de performanta.

• Vacantele in zone cu alta clima decat cea obisnuita pot favoriza intarzierea menstrelor.

• Perioada numita premenopauza, dar si postmenopauza.

• Anumite perioade de convalescenta dupa o boala grava.

• Administrarea unor anticonceptionale poate duce la intarzierea menstruatiei sau chiar la lipsa totala a acesteia.

• Perioada de alaptare.

• Unele tratamente medicamentoase pot provoca intarzierea menstratiei.

• Cauze ale patologiilor ovariene: sindromul ovarelor polichistice, anovulatie, insuficienta ovariana, boli autoimune ovariene, oreion, lezare chirurgicala, expunere la radiatii, sindromul Turner.

• Anumite patologii endocrine precum: intreruperea tratamentului cu anticonceptionale, hiperprolactinemie, hipertiroidism si hipotiroidism, sindromul Cushing, tumori hipofizare, boli hipotalamice, deficit de GnRH.

• Un stil de viata defectuos, precum si perioadele indelungate de stres intens, schimbarea locului de munca, dietele extreme, deplasarea sau locuirea pe un alt continent.

Indiferent daca pacienta are o idee vaga despre motivul care a dus la intarzierea sau lipsa menstruatiei, controlul la medicul specialist este obligatoriu.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Ce este o relatie abuziva? Psihoterapeutul Alexandra Ene ne raspunde la cateva intrebari De ce ies oamenii atat de greu din relatiile abuzive? Cand sa te ingrijoreze intarzierea vorbirii la copil, ne raspunde psihoterapeut Mariana Ene Accidentul vascular cerebal la copii (AVC) Spasmul muscular nocturn – cum iti afecteaza somnul? Ai mai multa grija de pielea ta din interior Probleme cu insomnia? Iata cum poti avea un somn profund odihnitor Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intrebari despre cancerul colorectal Cand se fac analizele de sange la copii si de ce? Interviu cu Dna. Dr. Serafinceanu Nakisa, medic pediatru Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal DENT ESTET anunta achizitionarea pachetului integral de actiuni al clinicii din Timisoara, motorul cresterii diviziei de copii din cadrul grupului Sindromul Kleine Levin - o afectiune imprevizibila care afecteaza viata