Ingrijirea zonei intime: patru greseli care te duc direct la medic

Actualizat: 10 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Igiena intima


Sanatatea incepe cu o igiena atenta, insa de multe ori nu cunoastem pasii corecti pentru o ingrijire corespunzatoare.

De cele mai multe ori, modul in care avem grija de corpul nostru este direct responsabil pentru problemele de sanatate care apar. Ingrijirea intima este o preocupare majora pentru fiecare femeie, motiv pentru care trebuie neaparat sa cunosti aceste 4 greseli frecvente care pot duce la aparitia unor afectiuni persistente si cum sa le eviti.

Greseli frecvente in ingrijirea zonei intime

1.Tratamente „dupa ureche”

Administrarea medicamentelor, in special a antibioticelor, care nu au fost recomandate de medic este cea mai mare greseala pe care o poti face. Antibioticele nu elimina doar infectiile, ci au un impact negativ si asupra bacteriilor benefice ce mentin organismul in echilibru.

De asemenea, se recomanda evitarea produselor farmaceutice pentru spalaturi intravaginale. Acestea sunt dedicate pentru tratarea unor afectiuni, iar utilizarea necorespunzatoare poate provoca dezechilibre la nivelul florei vaginale.

La fel ca antibioticele, si anticonceptionalele trebuie recomandate tot de medic, deoarece anumite pilule favorizeaza infectiile vaginale.

2. Produse necorespunzatoare de igiena

Anumite produse de ingrijire intima pot cauza dezechilibre, din cauza distrugerii bacteriilor benefice. Ai ghicit, asta poate provoca infectii, iar candida, o afectiune destul de des intalnita, poate fi cauzata de astfel de produse.

Medicii de specialitate sustin ca e suficient sa te speli cu apa si cu un produs fara parfum sau coloranti. Utilizarea sapunurilor incarcate cu substante chimice, precum glicerina, parfumurile si antisepticele, pot afecta echilibrul bacteriilor din vagin, dar pot modifica inclusiv pH-ul din aceasta zona.

3. Lenjeria intima nepotrivita

In prezent, lumea modei pune un mare accent pe lenjeria intima. Desi exista numeroase tipuri de lenjerie intima, care mai de care mai atragatoare, specialistii ne recomanda sa utilizam produse din materiale naturale, precum bumbacul.

De asemenea, culoarea este foarte importanta, deoarece diferitii coloranti pentru fibre pot provoca iritatii si chiar infectii. Astfel, medicii atrag atentia ca lenjeria cea mai potrivita este cea de culoare alba, nu prea stramta. Nici pantalonii foarte mulati nu sunt recomandati de medici, cel putin nu pentru a fi purtati zi de zi.

Dupa cum se poate observa, lenjeria joaca un rol esential in ceea ce priveste igiena intima. Astfel, o alta recomandare ce trebuie luata in calcul se refera la faptul ca lenjeria intima trebuie mentinuta curata si uscata. Lenjeria intima ce are aceste calitati va diminua riscul de iritatii si de acumulari de bacterii ce pot duce la infectii.

4. Epilarea inainte de mersul la bazin

Toate femeile isi doresc sa arate bine pe plaja sau la piscina, iar epilarea este un factor important. Cu toate acestea, epilarea poate provoca leziuni sau iritatii, motiv pentru care este nerecomandata in ziua in care mergi la piscina sau la mare. Cel mai bine este sa te epilezi cu o zi inainte, pentru a evita sa te alegi cu diferite afectiuni sau bacterii. In plus, vara cresc sansele de infectii bacteriene, deoarece temperatura ridicata promoveaza transpiratia abundenta si eruptiile cutanate.

Desi zona intima are nevoie de un ritual special de ingrijire, nu uita ca tot ce e prea mult dauneaza. De asemenea, nu te jena sa ceri medicului sfaturi privind ingrijirea, dar si sa ii raportezi orice problema, inca de la primele semne.

Alte recomandari

Utilizarea prezervativelor

Contactul sexual neprotejat creste semnificativ riscul de infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea, herpesul, sifilisul, infectia cu Chlamydia sau cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Prin urmare, utilizarea prezervativelor de fiecare data cand are loc un act sexual reprezinta una dintre cele mai simple si eficiente modalitati de prevenire a infectiilor cu transmitere sexuale, dar si a sarcinilor nedorite.

Totusi, inainte de a folosi un prezervativ trebuie verificat daca exista o alergie la materialul acestuia. De asemenea, trebuie evitate substantele lubrefiante, mai ales pe baza de glicerina, deoarece pot deteriora sau irita celulele vaginale. In plus, trebuie facut un obicei din a spala zona intima dupa contactul sexual, deoarece fluidele corporale, dar si particulele din prezervative pot provoca iritatii. Daca partenerul sufera de o boala cu transmitere sexuala, atunci este recomandata abstinenta pana cand simptomele dispar, iar medicul afirma ca nu mai exista riscuri.

Schimbarea regulata a absorbantelor/tampoanelor

Potrivit specialistilor, femeile care au un flux sanguin normal ar trebui sa-si schimbe absorbantele/tampoanele la fiecare 4-6 ore. Acelasi lucru trebuie avut in vedere chiar si atunci cand sangerarea este mai usoara. In schimb, daca sangerarea din timpul menstruatiei implica un flux abundent, schimbarea tampoanelor sau absorbantelor este necesara la 2-4 ore.

De asemenea, zona intima trebuie spalata de fiecare data cand acestea sunt schimbate, dar si dupa utilizarea toaletei. Daca aceste produse nu sunt schimbate la timp, pot duce la eruptii cutanate, miros urat si un risc crescut de infectii.

Abordarea unei tehnici corecte de stergere la toaleta

Chiar daca poate sa para un lucru banal, multe persoane de sex feminin nu adopta un mod corect de stergere a zonelor intime dupa ce merg la toaleta. Astfel, trebuie stiut ca modul corect de curatare al vaginului este din anterior catre posterior, adica spre anus, pana cand pe hartia igiena nu mai exista reziduuri. Atunci cand stergerea are loc in mod invers sansele de a aduce bacteriile daunatoare in vagin cresc considerabil.

Adoptarea unei alimentatii corecte

Adoptarea si mentinerea unei alimentatii corecte reprezinta metode ce ajuta intreg organismul, inclusiv zonele intime. Spre exemplu, specialistii le recomanda persoanelor predispuse la infectii ale tractului urinar sa consume zilnic suplimente pe baza de afine. De asemenea, se considera ca sanatatea vaginala poate fi promovata prin consumul de alimente ce contin culturii vii de bacterii bune, precum iaurturile.

Concluzii

Ingrijirea zonei intime este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii optime a intregului organism si ar trebui sa faca parte din ritualurile zilnice de igiena.

Disponibilitatea diferitelor produse de igiena inima a facilitat si a ajutat la mentinerea acestor zone curate. Cu toate acestea, deoarece toate corpurile sunt diferite, este intotdeauna recomandat ca medicul sa fie consultat inainte de a folosi diferite produse pe tesuturile sensibile de la nivelul zonei intime. In final, se recomanda ca medicul sa fie anuntat ori de cate ori apar modificari la nivelul zonelor intime si sa nu fie luate tratamente fara indicatia acestuia, deoarece pot sa apara efecte nedorite.


Citeste si despre:

Candidoza orala sau stomatita candidozica Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza vaginala Cum se trateaza corect candidoza Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome Candidoza vaginala – simptome si diagnostic La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Candidoza orala Candidoza orala – cauze si simptome Candidoza orala - diagnostic si tratament Candidoza cutanata Candidoza esofagiana Candidoza sistemica
Cere sfatul medicului ×