Oboseala normala este o stare tranzitorie, explicabila in contextul vietii cotidiene.
Te poti reface complet dupa o zi extenuanta dormind 8-10 ore.
Problema apare atunci cand te simti epuizat constant, de parca nu ai fi dormit o noapte intreaga.
O stare persistenta de extenuare poate indica prezenta unei afectiuni grave, precum diabetul sau o carenta de vitamine si minerale.
Cand suferi de oboseala cronica, te trezesti dimineata la fel de obosit ca atunci cand te-ai culcat si esti neproductiv la munca. Iti lipseste de cele mai multe ori energia de a duce la bun sfarsit diverse activitati.
Care sunt bolile ce se ascund in spatele oboselii cronice?
Aproximativ 2% din populatia adulta sufera de oboseala cronica. Aceasta stare nu reprezinta o boala in sine, ci este un simptom caracterizat de mai multe afectiuni. Printre acestea se numara:
- anemia;
- carenta de vitamine si minerale;
- depresia;
- tulburarea de anxietate;
- afectiunile glandei tiroide (hipertiroidismul si hipotiroidismul);
- diabetul zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent);
- afectiunile hepatice;
- rinita alergica;
- fibromialgia (afectiune similara sindromului oboselii cronice);
- alergiile alimentare;
- cardiopatia ischemica;
- artrita reumatoida;
- apneea in somn.
Ce trebuie sa faci cand te simti obosit constant?
Daca starea de epuizare dureaza de mai bine de o saptamana, in ciuda faptului ca dormi cel putin 8 ore pe noapte, e un semn ca trebuie sa iti iei concediu si sa te programezi la un control medical.
Doctorul te va intreba ce simptome mai prezinti, in afara de o stare permanenta de epuizare si iti va recomanda sa efectuezi niste analize, pentru a confirma diagnosticul.
Afectiunile ficatului si anemia, de exemplu, sunt caracterizate de o stare de epuizare permanenta si o rezistenta scazuta la efort.
Daca abia iti tragi rasuflarea dupa ce ai urcat un etaj, cel mai probabil problema este la ficat sau suferi de anemie. O ecografie de abdomen superior, combinata cu analize de sange vor ajuta la stabilirea diagnosticului corect.
Daca oboseala constanta este insotita de sete excesiva, urinare frecventa, foame, pierdere in greutate, iritabilitate, infectii vaginale fungice si vedere incetosata, ai putea suferi de diabet zaharat.
Un simplu test de glucoza va ajuta medicul de familie sa confirme diagnosticul si sa te indrume spre un diabetolog.
Depresia si tulburarea de anxietate sunt alte doua boli care se caracterizeaza prin oboseala constanta. Ele iti afecteaza modul in care dormi, mananci, simti si te percepi pe tine si pe ceilalti.
Daca suferi de depresie, analizele de sange iti vor iesi fara indoiala normale. In schimb, te lupti cu tot feluri de ganduri negre, senzatia de gol sufletesc si sentimente de tristete sau neliniste inexplicabile.
Dereglarea glandei tiroide reprezinta o alta afectiune importanta, caracterizata prin oboseala cronica, cresterea sau scaderea inexplicabila in greutate, precum si stari de anxietate, senzatia permanenta de cald sau palpitatii.
Dozarile de hormoni hipofizari si tiroidieni (TSH – hormonul de stimulare tiroidiana, T3 – triiodotironina si T4 - tiroxina) vor determina exact tipul de dereglare tiroidiana de care suferi.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.