Impotenta sau disfunctia erectila poate fi urmarea a mai multor cauze. Bolile fizice, stresul si medicamentele pot fi adesea vinovate.
Atunci cand un medicament este considerat a fi responsabil pentru incapacitatea de a mentine o erectie, una dintre solutii ar fi schimbarea acelui medicament.
Impotenta poate sa apara la barbatii tineri din variate motive. Aceasta poate fi provocata de probleme medicale, stilul de viata sau dificultati emotionale. Impotenta ar putea persista in timp sau ar putea sa apara brusc si sporadic.
Stresul poate avea un impact dramatic asupra corpului. Chiar si la tineri, stresul poate face ravagii in privinta vietii sexuale si chiar ar putea sta la baza impotentei. Printre situatiile care ar putea provoca stres in cazul barbatilor tineri se numara: presiunea determinata de dorinta de a-si construi o cariera, neintelegerile din interiorul unei relatii intime, dificultati financiare, etc.
La unii tineri pot fi intalnite niveluri anormale de hormoni, ce ar putea avea un impact negativ asupra sexualitatii lor. Conform cercetatorilor, soia scade valorile testosteronului si numarul de spermatozoizi. La barbatii care beau in mod regulat lapte de soia va creste numarul hormonilor feminini (estrogen), iar testosteronul va fi scazut.
Forma traditionala a scaunului de bicicleta joaca un rol important in impotenta sexuala. Aceasta poate sa apara ca urmare a presiunilor asupra unei artere si a unui nerv din zona perineului, care va diminua fluxul de sange de la nivelul penisului.
Bicicleta poate provoca traumatisme ale abdomenului, rezultand mase mici calcifiate, in interiorul scrotului. Cu cat un barbat se plimba mai mult cu bicicleta, cu atat exista un risc mai mare de a deveni impotent.
Fumatul poate duce la rigidizarea arterelor. Nicotina provoaca constructia arterelor, fapt ce impiedica fluxul normal de sange de la nivelul penisului, ce ar putea determina impotenta. Fumatul creste riscul deteriorarii starii generale de sanatate, care ar putea afecta profund sexualitatea unei persoane.
La fumatori exista probabilitati de doua ori mai mari de a se dezvolta impotenta moderata, comparativ cu barbatii nefumatori. Fumatul provoaca o scadere a nivelului de oxid de azot in sange. Oxidul de azot este un relaxant puternic al vaselor de sange si va contribui la o scadere a fluxului de sange din zona penisului.
Diabetul zaharat de tip 1 poate fi prezent de la nastere, dar diabetul de tip 2 s-ar putea manifesta la varste destul de fragede. Diabetul zaharat duce la deteriorarea arterelor si nervilor. Acest lucru va afecta capacitatea sangelui de a iriga penisul in mod corespunzator.
Peste 75% dintre barbatii cu diabet experimenteaza disfunctii erectile la un moment dat. Nu trebuie sa va fie rusine sa discutati cu medicul despre acest aspect. Medicii cunosc faptul ca impotenta este un simptom frecvent al diabetului. Stabilirea tratamentului se va face in functie de mai multi factori, inclusiv starea generala de sanatate, severitatea diabetului zaharat si stilul de viata.
Alcoolul este considerat un factor major de risc care sta la baza aparitiei impotentei. La barbatii care beau trei sau mai multe bauturi alcoolice pe saptamana, asociate cu fumatul, exisa un risc major de reducere a satisfactiei sexuale, crescand tendinta dezvoltarii disfunctiilor erectile.
Disfunctia erectila este un efect advers la mai multe medicamente antidepresive, lucru recunoscut pe scara larga. Totusi, este dificil de stabilit incidenta reala a acestei probleme. Pentru evitarea disfunctiilor erectile se va reduce doza sau se va incerca inlocuirea acestor medicamente cu altele, conform indicatiilor medicului.
Medicamentul numit propanolol, un beta blocant recomandat pentru tratarea hipertensiunii, este cel mai frecvent asociat cu tulburarile de erectie. Hidroclorotiazida a fost considerata vinovata de scaderea libidoului. Inlocuirea acestora cu alte medicamente antihipertensive ar putea reprezenta o solutie pentru a reduce probabilitatea aparitiei disfunctiilor erectile.
Unele dintre medicamentele diuretice utilizate pentru eliminarea apei din corp, pot cauza disfunctie erectila. Printre acestea se numara furosemid, bumetadina, triameteren, spironolactona, etc.
Analgezicele sau calmantele pot induce impotenta temporara. Printre calmantele cu aceasta actiune se numara narcoticele si antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofenul, hidromorfona, codeina, morfina, fentanilul, metadona, oxicodona).
Medicamentele utilizate pentru hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm cardiac si alte boli ale sistemului circulator pot fi responsabile pentru unele dintre cazurile de impotenta. Printre acestea se numara: clonodina, enalapril, digoxina, atenolol, captopril, metoprolol, etc.
Unele dintre medicamentele utilizate pentru tratarea unora dintre afectiunile psihiatrice si bolile care implica prezenta convulsiilor, pot provoca impotenta. Aceste medicamente includ trifluoperazina, fenitoina, clorpromaxina, busiperona, flufenazina, haloperidol, meprobromat, etc.
Substantele medicamentoase folosite pentru tratarea ulcerului, ameliorarea starilor de greata si tratarea bolilor gastro-intestinale sunt uneori asociate cu prezenta disfunctiei erectile. Acestea includ nazitidina, ranitidina, cimetidina, hidroxizina, prometazina, famotidina etc.
Diverse medicamente indicate pentru tratarea a diverse conditii medicale pot provoca disfunctie erectila. Printre acestea se numara hormonii, medicamentele pentru diminuarea valorilor crescute ale colesterolului, relaxantele musculare, etc. Cele mai multe dintre efectele adverse sunt temporare si reversibile dupa intreruperea tratamentului medicamentos. Inclusiv drogurile recreationale, cat si cele ilicite (nicotina, marijuana, alcoolul, consumul de amfetamina, cocaina) pot induce impotenta.
Obezitatea, indiferent ca este prezenta alaturi de diabetul zaharat sau nu, pare a fi un alt factor declansator al impotentei. Pierderea in greutate cu ajutorul unor diete sanatoase si exercitii fizice, reduce riscul aparitie impotentei cu pana la 70%.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.