Impotenta - cauze, simptome, optiuni terapeutice

Actualizat: 27 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Disfunctia erectila sau impotenta este definita ca inabilitatea unui barbat de a-si mentine erectia, suficient pentru a desfasura un act sexual reciproc satisfacator cu partenerul sau.

Disfunctia sexuala este adesea asociata cu tulburari cum ar fi: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boli de inima, tulburari ale sistemului nervos si depresie. Impotenta mai poate fi si efectul secundar nedorit al unor medicamente.

Simptomele disfunctiei erectile


Disfunctia erectila sau impotenta este dificultatea unui barbat de a obtine si a mentine o erectie. Uneori aceasta apare doar in anumite situatii. Un barbat ar putea obtine o erectie in timpul masturbarii sau ar putea constata ca erectia este prezenta la trezire, dar s-ar putea afla in imposibilitatea de a avea o erectie alaturi de partenerul sexual.

In aceste circumstante, posibil ca principala cauza sa fie de ordin psihologic. Totusi, daca suferiti de disfunctie erectila, indiferent de imprejurare, posibil ca motivul principal sa fie de natura fizica.

Cauze fizice ale impotentei


Cauzele fizice comune ale disfunctiei erectile includ:

Tratament


Tratamentul depinde de cauza care sta la baza impotentei. Primul pas este sa se discute cu medicul de familie sau un sexolog. Se va incerca depistarea cauzelor fizice si daca este cazul se va recomanda un psihoterapeut specializat in tratarea acestor probleme. Poate fi de ajutor si comunicarea cu partenerul despre problema. Consilierea sexuala ar putea fi o alta optiune.


In ultimul deceniu au fost descoperite diverse medicamente care pot ajuta barbatii sa obtina si sa mentina o erectie, care actioneaza pentru majoritatea celor afectati, indiferent de cauza. Totusi acestea nu sunt utile tuturor si exista efecte adverse importante.

Printre metodele de tratament se numara si pompa cu vid sau implanturile peniene, dar si terapia intrauretrala cu peleti, precum si injectiile la nivelul penisului. Pacientul, impreuna cu medicul vor stabili care este tratamentul eficient pentru dumneavoastra.

Pentru a reduce riscul aparitiei impotentei, evitati fumatul si consumul excesiv de alcool, mancati sanatos, faceti exercitii fizice in mod regulat, relaxati-va si odihniti-va.

Modificari ale stilului de viata


Simptomele disfunctiilor erectile pot fi adesea imbunatatite prin modificari ale stilului de viata, care au rolul de a reduce impactul factorilor de risc, cunoscuti ca ar declansa impotenta. Printre acestea se numara:

Aceste modificari pot ajuta si la imbunatatirea starii generale de sanatate. Pierderea in greutate contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare (conditii care afecetaza inima si vasele de sange).


Daca folositi un medicament care ar putea provoca disfunctiile erectile si nu exista tratament alternativ, medicul trebuie sa discute cu dumneavoastra acest aspect. Este important sa nu opriti un tratament cu un medicament fara sa anuntati medicul, chiar daca printre efectele adverse ale acestuia se numara disfunctiile erectile.


Citeste si despre:

Impotenta - cauze principale Totul despre impotenta Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Guta - cauze, simptome, tratament Cauze generale ale infertilitatii masculine Impotenta Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Tratamente pentru impotenta Cauzele impotentei Impotenta feminina Recomandari alimentare pentru impotenta Remedii naturale pentru impotenta Legatura dintre impotenta si consumul de cofeina Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii