Tratamente pentru impotenta

Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Impotenta, cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila, este o problema comuna care afecteaza peste 100 de milioane de barbati din intreaga lume. Dupa 1970, o data cu depistarea unor cauze medicale care ar putea contribui la declansarea impotentei, tratamentele pentru aceasta disfunctie au fost revolutionare: s-au descoperit diverse optiuni care au inregistrat de cele mai multe ori succes.

Optiunile de tratament din prezent includ administrarea pe cale orala de comprimate, terapia cu auto-injectii, chirurgia, diverse dispozitive pentru producerea si mentinerea erectiei cum ar fi pompa cu vid, terapia de hormoni, dar si consilierea.

Terapia psihosexuala pentru impotenta


Se estimeaza ca, pana la 90% din motivele problemelor erectile, o constituie cauza psihologica. Acestea pot varia de la dificultatea de a avea o relatie, anxietate de performanta sau alte cauze mai profunde si complexe. Un consilier cu experienta sau un terapeut va incerca sa actioneze asupra acestor dificultati si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea lor.

Pompa cu vid pentru tratarea impotentei


O pompa cu vid este un cilindru de plastic. Pompa cu vid functioneaza prin plasarea dispozitivului pe penis. Prin absorbtia aerului din tub se creeaza o presiune si sangele este fortat sa circule rapid catre penis (este stimulata actiunea care are loc in timpul unei erectii). Un inel este apoi aplicat temporar la baza penisului pentru a opri scurgerea inapoi a sangelui si pentru a sustine erectia.

Tratamente injectabile pentru impotenta


In cadrul acestor terapii este injectat un medicament direct in corpul penisului cand se doreste sa se sustina un act sexual. Desi pare ingrijorator, tehnica este usor de invatat. Medicamentele, de obicei, actioneaza in aproximativ 15 minute.

Tratamente hormonale pentru impotenta


Problemele hormonale sunt rareori cauza impotentei. Cel mai frecvent, este intalnit nivelul redus de testosteron - hormon sexual masculin. Testosteronul poate fi reechilibrat la nivel terapeutic prin terapie de substitutie hormonala.

Implantul de penis pe cale chirurgicala


Operatia de implant de penis nu este o procedura frecvent realizata, dar in unele cazuri poate fi cel mai potrivit tratament pentru disfunctia erectila. Procedura implica introducerea unui implant in interiorul penisului pe toata lungimea sa, astfel incat acesta sa poata deveni erectil. Implantul poate consta intr-o pereche de tije semi-rigide sau o pereche de cilindri gonflabili.


Implanturile gonflabile permit penisului sa fie atat in stare flasca, cat si in erectie, in functie de cat de mult sunt umflati cilindrii. Cilindrii gonflabili folositi in implant sunt goi, iar cand barbatul doreste o erectie va utiliza prin apasare o pompa localizata in scrot pentru a umple cilindrii cu apa sarata, stocata intr-un rezervor implantat in abdomenul inferior. Prin eliberarea unei valve, apa sarata se va scurge din cilindrii si va ajunge inapoi in rezervor.


Prin folosirea de tije semirigide pentru implant, se poate obtine erectia penisului prin indreptarea (indoirea) acestora in sus, iar cand nu este necesara erectia, tijele se vor indrepta in jos. Daca ati suferit o interventie chirurgicala si aveti dureri severe, febra, inflamatie sau sangerare excesiva trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil.

Administrarea de comprimate pentru disfunctia erectila


Primul comprimat disponibil pentru tratarea disfunctiilor erectile a fost sildenafilul. Actiunea acestuia a fost foarte utila pentru tratarea impotentei. Medicamente similare cum ar fi tadalafilul si vardenafilul sunt disponibile in prezent si au un mecanism similar cu al sildenafilului, desi exista o diferenta a duratei lor de actiune.

Aceste tratamente ajuta in procesul de obtinere si mentinere a erectiei prin actiunea asupra mecanismului biochimic al erectiei. Ele apartin unui grup de medicamente numite fosfodiesteraza de tip 5. Fosfodiesteraza de tip 5 va opri descompunerea unui produs chimic care va contribui la producerea erectiei, numit guanozin monofosfat ciclic. Acest gunanozin monofosfat ciclic influenteaza relaxarea celulelor musculare netede din tesutul erectil al penisului.

Efectele secundare ale acestor medicamente includ durerile de cap, bufeurile, indigestia si in situatii rare o denaturare a vederii sau modificarea perceptiei vizuale a culorilor.

Chirurgia vasculara


In cazul in care din motive anatomice este impiedicat fluxul sanguin sa ajunga in penis sau este perturbata circulatia sanguina de la nivelul penisului, poate fi recomandata chirurgia vasculara.

Daca exista un blocaj ce va impiedica sangele sa circule spre penis, medicul ar putea recomanda interventia chirurgicala care va debloca vasele de sange pentru a permite acestuia sa curga prin penis si sa aiba loc erectia. Cand fluxul sanguin care circula inapoi de la penis repezinta o problema, aceasta poate fi corectata prin legarea venelor majore care dreneaza penisul, procedura cunoscuta sub denumirea de ligatura venoasa.

Consiliere


Disfunctia erectila are deseori, cauze fizice, dar uneori exista si o baza psihologica a acesteia. Cel mai frecvent, tulburarile de erectie sunt o forma de anxietate de performanta. Un barbat posibil sa fii avut un episod de disfunctie erectila provocat de cauze tranzitorii cum este oboseala, stresul sau probleme in relatie, etc. Aceste cauze posibil sa fii dus la sentimentul de esec sau frustrare.

Daca nu exista o cauza fizica persistenta, incercarile viitoare de act sexual pot fi insotite de aceste amintiri de frustrare, jena si anxietate acuta, care se vor mai repeta. Anxietatea este capabila sa stea la baza disfunctiei erectile si poate crea un cerc vicios. In aceasta situatie poate fi de ajutor consultul medicului de familie, al unui psiholog sau consilier.


Stresul, anxietatea si autostima scazuta, ca si aproape toate problemele emotionale semnificative ar putea avea un impact major asupra sexualitatii. Prezenta unor boli cronice fizice nu afecteaza in mod direct functia genitala. Consilierii si psihoterapeutii pot contribui la rezolvarea unora dintre problemele sexuale si relationale, atat a barbatului care sufera de disfunctie erectila, cat si a partenerei acestuia.

Pot ajuta pacientii sa depaseasca senzatia de vina sau anxietate legata de abuzul sexual si pot sustine cuplurile sa-si rezolve dificultatile din cadrul relatiei. Problemele simple pot fi tratate prin cateva vizite la cabinetul specialistului, dar cele complexe necesita mai multe luni sau chiar ani de tratament.


Citeste si despre:

Sindromul Guillain-Barre: factori de risc, simptome si tratament Artrogripoza congenitala multipla: cauze, simptome, tratament Totul despre impotenta Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Problemele coloanei: tratament fara reteta! Teste pentru probleme de erectie Impotenta - cauze, simptome, optiuni terapeutice Legatura dintre impotenta si consumul de cofeina