Tratarea impotentei fara medicamente

Actualizat: 27 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Impotenta este o tulburare a sistemului reproductiv masculin si reprezinta incapacitatea de a mentine o erectie a penisului. O erectie este dependenta de fluxul sanguin de la nivelul penisului, care este declansat atat de stimulare senzoriala, cat si de cea mentala.

Cu stimularea adecvata, sangele arterial curge prin arterele mici din interiorul penisului. Prin dilatarea vaselor de sange din penis, creste fluxul de sange, se umfla canalele vasculare (corpii cavernosi si corpii spongiosi) si astfel rezulta erectia.

Cauze


1. Cauze psihologice - Problemele de erectie, au ca rezultat, de obicei, o reactie psihologica si emotionala semnificativa pentru majoritatea barbatilor. Aceasta este deseori descrisa ca un model de anxietate si stres, numita anxietate de performanta, care poate interfera cu functionarea optima a functiei sexuale normale.

Pentru unii barbati, disfunctia erectila se dezvolta cu varsta sau poate fi strans legata de depresie sau alta cauza psihologica, cum ar fi sindromul vaduvului. Exista si anumite sentimente care pot interfera cu functia sexuala normala, inclusiv scaderea increderii in sine cand vine vorba despre actul sexual, stare de agitatie care insoteste gandurile legate de performanta sexuala sau jena fata de partenera.

In aceste cazuri, consilierea psihologica ce va implica amandoi partenerii sexuali, ar putea trata cu succes situatia. Un episod de esec, indiferent de cauza, poate propaga in continuare stresul psihologic, ce va duce la insuccesul reactiilor.

2. Cauze fizice sau organice - Pentru a determina cauzele fizice, medicul va exclude mai intai prezenta anumitor conditii, care ar putea fi asociate cu disfunctia erectila, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat, boli cardiace si vasculare, nivelul scazut de hormon sexual masculin, cancerul de prostata sau diabet. In plus, fata de aceste conditii se cunosc si alte boli sistemice sau respiratorii care ar putea determina disfunctia erectila:

Deseori, sanatatea sexuala poate fi restabilita prin tratarea unei conditii cum ar fi hipertensiunea arteriala, cu ajutorul dietei sau al exercitiilor fizice, ori prin mentinerea sub control a diabetului zaharat sau a altor boli cronice. Nivelul nutritional, inclusiv malnutritia si deficienta de zinc asociate cu disfunctia erectila, pot fi tratate prin intermediul dietei.

Aproape orice boala poate afecta functia erectila prin modificarea sistemelor nervos, vascular sau hormonal. Diverse boli pot produce modificari ale tesutului muscular neted al penisului sau pot influenta starea de spirit si comportamentul unui barbat.

Printre bolile care afecteaza sistemul nervos si sunt de obicei asociate cu disfunctii erectile se numara:

Bolile vasculare sunt responsabile pentru aproximativ jumatate din toate cazurile de disfunctie erectila la barbatii cu varsta de peste 50 de ani. Bolile vasculare includ ateroscleroza (depunerea de depozite de grasime pe peretii arterelor - rigidizarea arterelor), un istoric de atacuri de cord, boli vasculare periferice si hipertensiune arteriala.

Consumul indelungat de tutun este considerat un factor de risc important pentru disfunctiile erectile, intrucat acesta este asociat cu o circulatie slaba a sangelui si cu impactul major asupra functiei cavernoase.

Cu disfunctia erectila sunt asociate si boli de sange, cum ar fi anemia celulelor in forma de secera si leucemiile. Un dezechilibru hormonal, indiferent ca este vorba despre testosteron, prolactina sau tiroida, poate provoca disfunctie erectila. Urmatoarele afectiuni hormonale sunt asociate cu disfunctia erectila:

Tratarea impotentei fara medicamente


- Pompa cu vid - Pentru a provoca o erectie, se poate folosi un dispozitiv cu vid, format dintr-un cilindru de plastic, pompa si inel elastic sau banda. Aceasta functioneaza astfel: cilindrul este plasat pe penis si pompa este apoi utilizata pentru a extrage aerul din cilindru.

Cu ajutorul vidului obtinut, penisul este irigat cu sange si este provocata o erectie. Odata ce apare erectia, se va pune inelul elastic la baza penisului, pentru ca sangele sa nu se scurga din acesta, inapoi in corp. Inelul ramane pe penis pana cand se va incheia actul sexual.


Dispozitivul functioneaza destul de bine, desi unii barbati se plang de disconfortul produs de elastic, dar si de neplacerea prezenta in timpul pomparii.


- Plante medicinale - Desi acestea au fost deseori considerate solutii ineficiente pentru impotenta, mai multe studii clinice si cercetari au descoperit ca acestea ii pot ajuta pe barbatii impotenti. Unele dintre cele mai frecvent utilizate plante sunt tribulus, yohimbe, ginkobiloba, etc. Folosirea acestora este sigura si lipsita de efecte secundare spre deosebire de substantele chimice. Este important totusi, sa obtineti detalii legate de calitatea si modul de extractie a acestora si a proceselor de preparare care variaza foarte mult.


Una dintre cele mai promitatoare plante pentru tratarea impotentei este tribulus terrestris. Efectele acesteia asupra disfunctiilor sexuale si infertilitatii masculine au fost intens studiate. Rezultatele benefice se datoreaza ingredientului activ numit protodisocin. Extractul purificat de tribulus terrestris ajuta la tratarea impotentei cauzata de nivelul scazut de testosteron sau de un dezechilibru organic de hormoni sexuali. Substanta activa actioneaza ca un precursor natural al acestor hormoni si este transformata de catre organism in enzime naturale proprii.


Unele studii au sugerat ca tribulus actioneaza prin cresterea nivelului de DHEA, o substanta naturala din organism considerata a fi importanta pentru un apetit sexual sanatos. Studiile au dovedit ca tribulus este eficient in tratarea disfunctiilor sexuale si maximizarea performantelor sexuale atunci cand este utilizat in mod regulat. Totusi, efectul acestei plante nu este imediat: efectele pozitive apar dupa doua-trei luni. Nu se cunosc reactii negative ale plantei.


Desi exista mai multe tipuri de extracte de tribulus, trebuie sa-l alegeti pe acela care contine cel putin 45% protodisocin, pentru a obtine rezultatele dorite.


Citeste si despre:

Prevenirea impotentei Exercitii pentru impotenta Tulburari de erectie Remedii naturale pentru impotenta Fertilitate, disfunctii sexuale De ce femeile isi pierd interesul pentru sex? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ejaculare precoce Scleroza multipla Impotenta - cauze, simptome, optiuni terapeutice Totul despre impotenta Impotenta Tratamente pentru impotenta
Cere sfatul medicului ×