Diete antiinflamatoare

Actualizat: 08 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca va taiati pielitele din jurul unghiilor, zona se va umfla, inrosi si va fi fierbinte. Acest tip de raspuns inflamator acut este reactia organismului la trauma, iar aceest lucru este o parte esentiala a procesului de vindecare, dar inflamatia cronica cauzata de forme mai subtile de traume poate influenta in sens negativ sanatatea dvs.

Alimentele consumate pe termen lung, mancarurile foarte procesate si expunerea continua la toxinele din mediu pot duce la inflamatii persistente de grad mic pe care cercetatorii le coreleaza cu imbatranirea prematura, boli de inima, diabet, Alzheimer, psoriazis, artrita reumatoida si cancer.

Ce agraveaza inflamatiile

Multe alimente din dieta standard pot agrava inflamatiile, incluzand aici faina si zaharul alb rafinat, carnea rosie, produsele lactate, produsele de tip fast-food dar si aditivii alimentari. Cu un astfel de regim alimentar, corpul poate avea de suferit.

Nu doar sanatatea dvs. ar putea fi precara, ci va fi afectat si modul in care aratati; inflamatia cronica va poate face sa aratati mai in varsta. Inflamatiile sistematice, chiar daca sunt de grad mic, cauzeaza imbatranirea.

Vestea buna este ca schimbarea dietei poate ajuta la prevenirea sau chiar inversarea procesului. Dieta zilnica, precum si alimentele pe care le consumati sunt cele mai eficiente si cele mai sigure mijloace de a preveni inflamatiile.

Corpul uman este destul de capabil de a crea proprii sai compusi antiinflamatori atat timp cat consumati alimentele potrivite.

Stingeti focul

Un meniu de protectie este mai usor de alcatuit la domiciliu in cazul in care aveti posibilitatea de a controla ingredientele, inclusiv uleiurile pentru gatit. Incepeti cu urmatoarele retete si respectati urmatorul ghid de produse alimentare antiinflamatoare, mai ales in cazul in care sunteti expusi riscului de inflamatii din cauza colesterolului sau trigliceridelor ridicate sau a proteinei C reactiva.

- Polifenoli. Aceste fitochimicale ce reduc inflamatiile se gasesc in fructele viu colorate, cum ar fi mure, afine, capsuni, zmeura. Ele contin flavonoide numite antocianine care protejeaza impotriva daunelor provocate de stresul oxidativ. Consumati sucuri de afine sau visine fara zahar.

- Quercetin. Este un compus antiinflamator si un inhibator histaminic natural si este cel mai puternic tip de flavonoid. Surse excelente de quercetin sunt strugurii rosii, ceapa rosie si galbena, usturoiul, broccoli si merele.

- Antioxidantii. Aceste substante nutritive portejeaza organismul de radicalii liberi, care declanseaza inflamatia. Sucurile din morcovi si portocale va aprovozioneaza corpul cu betacaroten pe timpul iernii, ardeiul gras este bogat in vitamina C, iar rosiile detin cantitati mari de licopen. Verdeturile, cum ar fi spanacul si varza creata sunt bogate in antioxidanti.

- Acizii grasi omega-3. Gratie proprietatilor antiinflamatoare, omega-3 ofera un beneficiu semnificativ pacientilor cu boli inflamatorii cronice. Cel mai puternic omega-3 se gaseste in fructele de mare si mai ales in pestii de apa rece cum ar fi somonul (de preferinta salbatic), tonul si macroul. Stocati in camara dvs. conserve cu ansoa, sardine si hering marinat pentru a consuma cantitatile recomandate de acizi grasi omega-3. Sursele vegetariene de omega-3 includ uleiul de seminte de in, legumele verzi si nuci.

- Acidul oleic. Migdalele si macadamia (sau uleiul produs din acestea) contin acel acid gras omega-9, care ajuta omega-3 sa actioneze. Uleiul de masline care contine acid oleic, este cel mai indicat pentru gatit. Daca preferati sofranel sau ulei de floarea soarelui, care sunt plasate in mod normal in tabara produselor pro-inflamatorii, alegeti versiunile care contin cantitati ridicate de acid oleic.

Uleiurile echilibrate, sunt disponibile in forme minim procesate, si sunt intodeauna o alegere mai buna decat uleiurile rafinate. Uleiul de canola, este un ulei rafinat care contine cantitati notabile de omega-3 si acid oleic.

- Curcumina. Tumericul, un condiment indian care ofera curry-ului culoarea galben-portocalie, contine curcumina, unul dintre cei mai puternici compusi naturali antiinflamatori. Alte mirodenii cu proprietati antiinflamatorii sunt ghimbirul si rozmarinul.

Cum va puteti da seama ca suferiti de inflamatie cronica

Un indicator ar fi nivelul ridicat de proteina C reactiva in sange, pe care organismul o produce ca raspuns la inflamatie.

Cercetatorii au facut un studiu asupra a 28000 de femei sanatoase aflate in postmenopauza in decursul a 3 ani, si au constatat ca proteina C reactiva a fost cel mai puternic predictor al bolilor de inima, comparativ cu alti 11 indicatori, inclusiv colesterolul rau.

Desi nu este in prezent un test de rutina in laborator, un test sensibil al creatinei C reactiva este indicat pentru persoanele care au un risc ridicat de a dezvolta boli inflamatorii.

Daca aveti in istoricul de familie cazuri de boli cardice, sau conditii inflamatorii ca gingivita, mai ales daca sunteti fumatori - intrebati medicul dvs. depre testul de creatina C reactiva. Acest test este unul adecvat pentru persoanele de orice varsta care prezinta riscul de a dezvolta acest tip de boli.

Alimentele care sustin focul

Grau, oua, lapte, soia, drojdia de bere, carnea, sunt toate cele mai comune alimente inflamatoare. Carnea contine cantitati notabile de acid arahidonic care promoveaza inflamatia, carnea de vita avand cel mai mare continut - dublu fata de carnea de miel, porc sau pui. Ouale si lactatele contin de asemenea acid arahidonic, dar in cantitati mai mici.

In mod ironic, sfaturile bine intentionate de a consuma uleiuri vegetale mai degraba decat unturile bogate in grasimi, duc la o crestere a aportului de acizi grasi omega-6, care promoveaza inflamatia.

Uleiurile vegetale, cum sunt cele mai frecvent folosite, de floarea soarelui, porumb, arahide, soia, seminte de bumbac, contin acidul inflamator omega-6s.

Alegeti sa consumati carne de pui, curcan sau rata, crescute in libertate si hranite cu iarba naturala bogata in acizi grasi antiinflamatori omega-3. Lactatele sunt recomandate atat timp cat nu va supara organismul, fapt care ar putea declansa inflamatii.

Faceti-va un tel din a achizitiona oua care contin mai mult omega-3. Evitati alimentele care cauzeaza inflamatii in urma fluctuatiilor de zahar din sange, cum ar fi bauturile care contin zahar, faina alba rafinata si cartofii prajiti.


Citeste si despre:

Dieta pentru combaterea inflamatiei Topul alimentelor cu rol antiinflamator Dieta pentru detoxifierea de primavara Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara Dieta anti-imbatranire Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Dieta pentru sanatatea rinichilor Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide? Dieta de 4 zile Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica 14 alimente indispensabile unei diete sanatoase 7 mituri explicate despre dieta vegana Dieta cu ananas reguli si beneficii