Cum ne afecteaza curele de slabire

Actualizat: 02 Decembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Corello Mirela
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Nutrisistem

Despre curele de slabire


Cea mai importanta componenta a unui program eficient de gestionare a greutatii trebuie sa fie prevenirea cresterii in greutate.

Alegerile dietetice bune iti stimuleaza sanatatea, pe cand alegerile dietetice gresite, iti pot afecta sanatatea. Trebuie sa luam decizii corecte cu privire la ce, cat si cum mancam, acestea putand sa stimuleaze nu numai sanatatea si bunastarea proprie ci si sanatatea celor din jur si a planetei.

Cum ne afecteaza alimentele corpul?

Mancarea poate avea un efect semnificativ, mai ales asupra sanatatii inimii noastre, dar nu numai. Dieta, inactivitatea fizica, stresul, indicele de masa corporala (IMC) pot creste foarte mult riscurile pentru a dezvolta boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet si alte boli metabolice.

Mancarea pe care o consumam, ofera corpului nostru combustibilul de care are nevoie pentru a functiona corespunzator.
De exemplu, aportul de sodiu joaca un rol major in afectarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Consumand alimente sarate, corpul va retine apa pentru a dilua volumul de sange. Acest lucru, face ca inima sa lucreze mai mult.

Grasimile saturate si trans, au influenta asupra colesterolului LDL(colesterolul rau) si ar putea duce la formarea placilor de aterom, care vor reduce lumenul arterial. Ingustarea vaselor, inseamna ca inima va face un efort mai mare sa pompeze sangele.

In mod similar, daca nu mentineti o dieta sanatoasa, acest lucru va poate creste riscul de aparitie a diferitelor tipuri de cancer. S-a constatat ca obezitatea si consumul in exces al alimentelor procesate (junk food), creste riscul de cancer in general si pentru cancerul de san.

Grasimile sanatoase (cum ar fi uleiul de masline, de in, rapita), si cerealele integrale, pot ajuta la scaderea colesterolului si la prevenirea formarii placii in artere. Prin imbunatatirea fluxului de sange, inima dumneavoastra va fi capabila sa pompeze mai usor sangele, iar ritmul cardiac va scadea.

Pe de alta parte, daca mancati prea putin, va puteti priva corpul de nutrientii de care are nevoie. Cei care sufera de boli precum anorexia sau bulimia, cei care urmeaza frecvent cure de scadere in greutate, sunt la fel de mult in pericol pentru complicatii cardiace si boli ca cei care mananca in exces.

Cum te afecteaza curele de slabire

O alimentatie dezechilibrata prin excluderea unor nutrient importanti, va poate afecta nivelul de energie, si starea generala de bine. Pe termen scurt, o alimentatie deficitara poate contribui la stres, oboseala si scaderea capacitatii de a lucra.

Anumite diete de scadere in greutate presupun eliminarea unor grupe alimentare: carbohidrati, grasimi sau proteine, ceea ce duce la deficiente vitaminice si de minerale.

1. Cresterea cantitatii de cortizol

Tot repetand curele de slabire, supunem organismul la un stres, acesta reactionand prin cresterea cantitatii de cortizol, hormon care in exces, determina:
• Insomnie;
• Probleme tiroidiene;
Hiperglicemie (cresterea nivelului de zahar din sange);
• Osteoporoza;
• Cresterea tensiunii arteriale;
• Scaderea imunitatii;
• Acumularea de grasime in exces la nivel abdominal.

1. Efectul YO-YO

Efectul Yo-Yo se intampla foarte frecvent atunci cand, dupa pierderea impulsiva in greutate, castigi kilogramele inapoi si uneori, chiar ceva in plus.
In timpul curelor de slabire, prin reducerea aportului energetic, organismul intra in stare de alerta, reducand metabolismul la maxim - ca sistem de protectie. De-asemeni, scade cantitatea de leptina (hormonul satietatii ), aceasta fiind produsa de celulele grase. De aceea, in curele de slabire, senzatia de foame e greu de depasit.
La reluarea alimentatiei de dinainte de cura de slabire, datorita metabolismului scazut, plus senzatia de foame, se recupereaza usor kg pierdute-efectul yo-yo.

2. Eliberarea de toxine, prin distrugerea celulelor adipoase

Real, acestea nu sunt toxine, ci poluanti organici. Exista dovezi stiintifice, ca anumite substante chimice, numite poluanti organici persistenti, se acumuleaza in celulele adipoase si sunt eliberate in sange si in alte organe atunci cand o persoana pierde cantitati mari de grasime. Exista, de-asemenea, dovezi ca acest lucru ar putea avea efecte masurabile asupra sanatatii metabolice si a ficatului in special.

Cand pierdeti in greutate, celulele adipoase incep sa se micsoreze, eliberand lipide si alte grasimi in fluxul sanguin, dar si hormoni esentiali, cum ar fi estrogenul, impreuna cu vitaminele liposolubile.

Cum evaluam un plan de slabire

Inainte de a incepe o cura de slabire, acordati-va timp pentru a afla mai multe despre acea dieta. Doar pentru ca o dieta este populara sau o fac prietenii tai nu inseamna ca este potrivita pentru tine.

Puneti mai intai aceste intrebari:
• Planul ofera indrumari pe care le poti adapta la situatia ta?
• Te invata cum sa faci schimbari pozitive si sanatoase in viata ta pentru a-ti mentine pierderea in greutate?
• Exista cercetare si stiinta pentru a sustine acea dieta?
• Programul de slabire ti- ar putea afecta sanatatea?
• Recomandarile sunt sigure pentru tine, mai ales daca ai o afectiune sau iei medicamente?


Citeste si despre:

Sanatatea femeii - vulnerabilitati Scorbutul - deficitul de vitamina C Alopecia - caderea parului, chelia sau calvitia Luxatia congenitala de sold Cancerul ovarian Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Complexul vitaminic B - rol si alimentatie Incontinenta urinara la femei Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Dieta cu ciocolata