O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate.
Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi:
- grasimile mononesaturate;
- grasimile polinesaturate;
- grasimile trans;
- grasimile saturate;
Primele doua (mononesaturate si polinesaturate) sunt considerate a fi sanatoase de catre nutritionistii moderni, intrucat sunt benefice pentru sistemul cardiac, reglarea nivelului de colesterol bun in organism si pentru sanatate in general.
Grasimile saturate si grasimile trans fac parte din categoria celor nesanatoase, intrucat sunt asociate cu un risc crescut de crestere in greutate si dezvoltarea de boli cronice, precum afectiunile cardiace, cancerul si atacul vascular cerebral.
Grasimile sunt necesare organismului, intrucat ajuta la absorbtia vitaminelor solubile in grasimi (precum vitaminele A, E si K) si intretin senzatia de satietate. Secretul este concentrarea pe grasimile sanatoase (mononesaturate si polinesaturate) si eliminarea celor nocive (saturate si trans). Sursele alimentare de mai jos furnizeaza grasimi din prima categorie.
1. Semintele de in macinate
O sursa mai putin cunoscuta de grasimi sanatoase sunt semintele de in. O cantitate de 268 de grame furnizeaza 38,325 g de acizi grasi omega-3, 48,3 grame de grasimi polinesaturate si 6,2 grame de grasimi mononesaturate.
Semintele de in macinate ajuta in special la mentinerea sanatatii si tineretii pielii, completand generos si aportul zilnic de fibre si regland nivelul inflamatiilor in corp. Introduceti-le in salate, cereale sau preparatele la cuptor.
2. Pestele gras
O sursa foarte bogata de grasimi sanatoase omega-3 este pestele gras, in special somonul, macroul, heringul, pastravul, sardinele si tonul. Aceste alimente contribuie la mentinerea sanatatii cardiace si protejeaza functiile cognitive, odata cu inaintarea in varsta.
Asociatia Americana de Sanatate a Inimii sugereaza consumul a doua portii de peste gras pe saptamana, pentru a va bucura de beneficiile grasimilor sale sanatoase (o portie trebuie sa fie de marimea unui pachet de carti).
3. Fructele de avocado
Deliciosul fruct de avocado este benefic sanatatii inimii si poate ameliora chiar simptomele osteoartritei, datorita continutului generos de grasimi mononesaturate, care diminueaza nivelul colesterolului rau in organism.
Consumati fructul de avocado prin asociere cu alte alimente bogate in vitamine si minerale, astfel incat acestea din urma sa fie mai bine absorbite in corp. Atentie, insa, la cantitatea de avocado folosita in retete: o jumatate de fruct mediu furnizeaza aproximativ 115-160 de calorii.
4. Semintele
Fie ca sunt de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan, toate aceste seminte contin grasimi sanatoase, care reduc semnificativ nivelul colesterolului LDL (rau) in corp. Consumati-le pe cat posibil in stare cruda, fara sare si neprajite in ulei, astfel incat sa oferiti organismului doar nutrientii benefici din seminte.
5. Fructele oleaginoase
Nucile, alunele de padure, fisticul si toate fructele oleaginoase sunt alimente care intretin sanatatea cardiovasculara, tocmai pentru ca au un aport important de grasimi sanatoase. Ele sunt totodata hipercalorice, de aceea este important sa le consumati cu moderatie. O portie inseamna 14 jumatati de nuci, 24 de migdale, 35 de alune de padure, 18 nuci caju sau 15 jumatati de fistic.
6. Uleiul de masline
Ingredient de baza in cea mai sanatoasa dieta a lumii, cea mediteraneana, uleiul de masline este o sursa excelenta de grasimi sanatoase (in special acizi grasi omega-3). Adaugati-l in salate sau folositi-l la gatit, tinand cont si de continutul important de calorii!
7. Ouale
Un ou mare contine pana la 5 grame de grasimi, majoritatea benefice, pe langa cantitatea mare de proteine esentiale tonusului muscular si rezervelor zilnice de energie. Unele tipuri de oua sunt chiar fortificate cu acizi grasi omega-3 (acest supliment este mentionat pe eticheta cartonului de oua). Consumati maximum un ou pe zi, pentru a evita cresterea nivelului de colesterol total.
8. Fasolea
Fasolea alba, neagra sau rosie, alaturi de boabele de soia, contribuie la restabilirea echilibrului dintre minte si trup. Motivul consta in aportul generos de grasimi esentiale omega-3, care ajuta totodata si la imbunatatirea starii de spirit.
9. Alimentele fortificate
De cand oamenii de stiinta au descoperit numeroasele proprietati benefice ale grasimilor esentiale omega-3, acestea din urma au inceput sa fie adaugate in mai multe produse alimentare fortificate cu vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali.
Din aceasta categorie speciala pot face parte lactatele, ouale, painea, cerealele integrale sau batoanele cu multicereale.
10. Untul din fructe oleaginoase
Untul obisnuit este periculos prin prisma aportului bogat de grasimi saturate, care cresc nivelul colesterolului rau in organism. Untul obtinut din fructele oleaginoase se afla la cealalta extrema, intrucat majoritatea grasimilor din compozitia sa sunt mononesaturate si polinesaturate. In afara de untul de arahide, piata alimentara ofera si sortimente speciale, din nuci caju sau din migdale.
Untul din nuci si alune furnizeaza si proteine din plin, crescand totodata aportul de fibre. Asigurati-va ca produsul achizitionat nu are zahar adaugat si are cat mai multe ingrediente naturale si cat mai putina sare!
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.