Dieta Volumetrics

Actualizat: 18 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare.
Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de grasimi, proteine sau carbohidrati ingerati. Deci secretul consta in ingerarea de alimente cu continut scazut in calorii. Rolls afirma ca, urmand dieta, vei consuma mai multe alimente, nu mai putine decat o faci acum si in acelasi timp vei reusi sa pierzi in greutate.
Rolls, impreuna cu coautorul sau Robert A. Barnet, au lansat pe piata in anul 2000 "Planul pentru Controlul Greutatii Corporale”. In 2005, Rolls continua cu "Planul de Alimentatie prin metoda Volumetrics", care cuprindea principiile de baza ale dietei si furniza o serie de retete.
Rolls prezinta referinte excelente. Ea este profesor in probleme de nutritie si director al laboratorului de studiu al comportamentului alimentar uman al Universitatii Penn State. Este de asemenea autorul a peste 200 de articole in cercetare. Dieta promovata se bazeaza in special pe rezultate obtinute in laborator.

Alimentele permise


Nu exista alimente interzise in cadrul acestei diete. Alimentele nu sunt divizate in bune sau rele. Autoarea insa impune pacientilor sa evalueze alimentele in functie de densitatea energiei lor. Acest concept este cel mai important pentru succesul dietei. Densitatea in energie semnifica numarul de calorii furnizat la aceeasi cantitate de aliment, care difera de la aliment la aliment. Unele alimente - in special grasimile - sunt foarte dense in energie. Contin un numar foarte mare de calorii impachetate intr-o cantitate foarte mica. Apa reprezinta opusul acestora, intrucat prezinta o densitate de energie zero. Daca se consuma alimente dense in calorii, se vor acumula foarte repede caloriile necesare. In cazul in care se consuma alimente cu densitate calorica scazuta, se poate consuma o cantitate mult mai mare de alimente, astfel incat sa se obtina si senzatia de satietate.

Alimente cu densitate foarte scazuta in calorii:
- legume fara/sarace in amidon
- lactate fara grasimi
- supe de rosii.
Alimente cu densitate foarte ridicata in calorii:
- biscuitii
- chips-urile
- ciocolata/bomboane
- alune
- unt
- uleiuri.
Aceasta dieta se bazeaza pe consumul de alimente cu continut crescut in apa, ca fructe si legume, care contin 80-90% apa, asigurand astfel senzatia de satietate si furnizand in acelasi timp o cantitate scazuta de calorii. Consumul de apa simpla nu este suficient, spune autoarea. Potoleste setea, dar nu si senzatia de foame. Rolls recomanda consumul de alimente bogate in fibre, proteine cu continut scazut in calorii si grasimi sanatoase din peste si alte surse. Dulciurile, grasimile si alcoolul sunt de asemenea permise, dar se recomanda sa se consume cu moderatie.

Cartile autoarei includ o serie de retete, alimente cu continut crescut de apa, ca supe, compoturi, deserturi pe baza de fructe. De asemenea, cuprinde o serie de sfaturi despre cum putem scadea continutul in grasimi al meniurilor preparate: reducand cantitatea de ulei, unt, oua, creme sau utilizand in locul acestora lapte degresat, albus de ou, iaurt si sos de mere.

Principiile dietei


Desi principiul dietei este unul logic, dieta se reduce la principiile de baza prescrise de orice nutritionist si anume: calorii mai putine, continut scazut in grasimi, consumul de fructe si legume in cantitate crescuta. Dieta nu are un scop precis. Aceasta nu este o dieta prin care vom pierde 10 kilograme intr-o saptamana. In schimb autoarea afirma ca se vor obtine rezultate foarte bune pe termen lung. Se vor pierde cam 5-10% din greutatea corporala, pierzand cam unu sau doua kilograme pe saptamana.
Cateva dintre secretele de baza ale dietei includ:
- consumul de alimente cu continut caloric scazut: Rolls afirma ca pentru majoritatea persoanelor este dificil sa numere caloriile; in schimb, ea recomanda sa invatam continutul in calorii al alimentelor consumate, pentru a sti cum sa le combinam (o sa gasim in cartea sa o serie de retete utile pentru persoanele care consuma in general aproximativ 1600-2000 de calorii pe zi; ultima carte a autoarei contine si un program de alimentatie pe mese si zile pe o perioada de trei saptamani)
- monitorizarea dietei, alimentelor consumate si a activitatii fizice efectuate: autoarea afirma ca acesta este secretul succesului pe termen lung; se incepe prin monitorizarea alimentelor ingerate si a activitatii fizice efectuate; acest lucru iti va permite sa vezi unde se pot face imbunatatiri; de asemenea, este bine sa iti monitorizezi greutatea cel putin o data pe saptamana - si nu mai mult decat o data pe zi - pentru a evalua progresul
- cresterea activitatii fizice efectuate: trebuie sa crestem treptat, este bine sa efectuam cel putin 30-60 minute pe zi, sa efectuam o activitate fizica placuta; mersul pe jos este o alternativa eficienta pentru multe persoane
- a invata cum sa calculam densitatea calorica a alimentelor astfel incat sa mancam si sa cumparam alimente rational; cartea contine, de asemenea, o lista cu densitatea calorica a fiecarui aliment.

Parerea specialistilor


Pentru a afla parerea unor specialisti, s-a apelat la trei nutritionisti care sunt si reprezentanti ai Asociatiei Americane de Dietetica. Per ansamblu, toti au sustinut abordarea acestei diete.
Roberta Anding, o reprezentanta a Asociatiei Americane de Dietetica (ADA), afirma ca aceasta dieta este una dintre cele mai bune; aceasta a folosit aceleasi principii in practica sa clinica, obtinand rezultate satisfacatoare.
"Dieta aceasta este foarte logica", afirma Rachel Brandeis, un reprezentant al Asociatiei Americane de Dietetica. Se bazeaza pe o alimentatie sanatoasa si Rolls a efectuat foarte multe studii pentru a ajunge la rezultatele actuale.
Dar Lona Sandon, de asemenea reprezentant al ADA, este ingrijorata in legatura cu faptul ca adoptand aceasta dieta, meniurile care sunt aprobate in cadrul dietei ar putea fi unele trecatoare, care determina aparitia senzatiei de foame. "Cred ca este adevarat faptul ca alimentele cu continut crescut de apa, pot determina aparitia rapida a senzatiei de satietate", afirma Sandon, dar aceasta senzatie este trecatoare, apa este absorbita rapid de la nivelul stomacului. De exemplu, ne simtim satuli dupa o supa de legume luata la cina, dar dupa cateva ore va aparea din nou senzatia de foame.

Brandeis afirma ca aceasta dieta nu este una potrivita pentru oricine. "Persoanele care au probleme cu greutatea corporala ar putea avea probleme in gestionarea alimentelor; intregul concept al satietatii poate fi foarte subiectiv, iar unele persoane pot continua sa manance chiar daca a aparut senzatia de satietate."
Anding afirma ca foamea nu este singurul motiv pentru care oamenii mananca. Multi mananca din placere sau din obisnuinta, chiar daca nu le este foame - de exemplu atunci cand se uita la televizor sau cand lucreaza la birou. Un stomac care este plin nu este un punct de reper pentru a nu mai manca. Este nevoie sa ne schimbam si o serie de comportamente alimentare anormale.
Sandon afirma ca retetele care trebuie preparate in casa pot fi o piedica pentru unele persoane care nu au timp suficient pentru a-si prepara singure meniurile. "Cred ca retetele arata bine, afirma Sandon, dar majoritatea persoanelor care consulta un nutritionist nu au timp suficient sa prepare aceste retete. Trebuie sa fim realisti. Majoritatea persoanelor vor sa stie care sunt alimentele sanatoase care pot fi cumparate de la supermarket si care pot fi consumate ca atare, fara a fi necesara prepararea lor. Uneori meniurile recomandate in cadrul regimului pot fi usor complicate pentru anumite persoane”, afirma Sandon. De exemplu, o tarta cu capsuni cu crema de lamaie poate fi mai satisfacatoare decat echivalentul sau caloric, cateva bucatele de ciocolata sau o felioara de prajitura. Problema insa apare deoarece trebuie sa cumparam ingredientele si sa preparam tarta. Prajiturelele sunt disponibile la magazinul de la coltul strazii. "Daca am avea toti bucatari personali, aceasta dieta ar fi foarte usor de tinut", afirma Sandon.

De retinut!

Pe copertile cartii si mai ales in carte, Rolls foloseste poze cu meniuri - care contin acelasi numar de calorii - insa avand densitati calorice diferite. De exemplu, a sasea parte dintr-un cheeseburger este aratat alaturi de echivalentul sau caloric, un castron mare, plin ochi de supa. Implicatiile sunt logice. Supa ne va satura, pe cand bucata de burger te va lasa infometat pentru restul de 5/6 si pentru inca o portie de cartofi prajiti. Este adevarat ca pozele si premizele nu pot convinge pe oricine. Unii sunt de parere ca o lingura plina cu o ciocolata de buna calitate ar valora mai mult decat o cantitate apreciabila de fructe proaspete sau de iaurt parfait. Unii ar prefera mai mult o portie mica de chipsuri de cartofi in schimbul unui platou intins de legume proaspete cu humus si sare.
Dar asta este si concluzia autoarei. Daca oamenii prefera lingura de ciocolata sau cateva chipsuri, atunci le pot consuma, nu exista nici o restrictie in cadrul acestui regim. Cu toate acestea, accentul pus pe densitatea calorica a fiecarui aliment in parte, ne arata cam cate calorii exista in anumite alimente favorite, consumate frecvent. Rolls ne invata cum sa ne evaluam optiunile. Cunoscand acestea, ne putem opri, dupa primele inghitituri, de a mai consuma alimente cu densitate calorica ridicata in cantitate crescuta.
In concluzie, Volumetrics, este o metoda bine documentata si valida pentru a pierde in greutate. Nu ne face promisiuni importante, dar ne indeamna sa facem pasi marunti si siguri. Este adevarat ca urmand planul de alimentatie cuprins in carte, va trebui sa petrecem mai multe ore in bucatarie. Unele persoane pot fi deranjate de faptul ca trebuie sa fie atente la densitatea calorica a fiecarui aliment si sa-si gestioneze zilnic alimentele ingerate. Insa pentru persoanele care sunt dedicate, aceasta metoda se poate dovedi un mod sensibil si potrivit de pierdere in greutate.


Citeste si despre:

Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Scaderea in greutate: exista o dieta ideala? 5 motive de a include cartofii in dieta Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Dieta cu zmeura Dieta pentru hipoglicemie Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Dieta Perricone Ce culoare are dieta dumneavoastra?