7 moduri in care diabetul iti afecteaza organismul

Actualizat: 24 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Diabetul zaharat este o boala care ne poate afecta toate organele, mai ales daca cei afectati nu respecta tratamentul si regimul recomandat de catre medic.

Totodata, lasata netratata, afectiunea poate avea urmari grave. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma a bolii, afectand in special persoanele trecute de 40 de ani.

Organismul diabeticilor fie nu produce suficienta insulina sau nu poate folosi insulina cum ar trebui, ceea ce determina o acumulare de zaharuri in sange, avand efecte nefaste. Iata ce complicatii grave poate sa aiba aceasta afectiune:

1. Iti poate afecta inima

Persoanele cu diabet au un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare, precum hipertensiune arteriala si ateroscleroza. Si nivelul de colesterol "rau", LDL, din sange, poate sa fie mai ridicat. Multe dintre aceste pronleme de sanatate nu dau niciun simptom, de aceea cei afectati nici nu stiu ca sunt bolnavi, pana in momentul in care pot sa sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

2. Poate crea probleme cu vederea

Bolile oftalmologice, precum glaucomul, cataracta si retinopatia, pot fi o complicatie a diabetului lasat netratat. Sunt afectiuni care, pe masura trecerii timpului, pot duce chiar si la pierderea vederii.

3. Grad ridicat de infectii

Sistemul imunitar slabit este o problema comuna a celor care sufera de diabet, ceea ce inseamna ca aceste persoane sunt mai predispuse la infectii, mai ales la nivelul pielii, precum foliculita si micozele. Si ranile se pot vindeca mai greu, pentru ca organismul nu are capacitate maxima sa lupte.

Diabeticii pot suferi de picior diabetic, ceea ce inseamna ca pot aparea ulcerati la nivelul piciorului, infectii, dar si afectarea treptata a oaselor si articulatiilor de la nivelul piciorului. Lasata netratata, afectiunea poate sa duca pana la amputarea piciorului.

4. Predispozitie la carii

Aparitia cariilor dentare este o alta problema de sanatate cu care se pot confrunta persoanele diagnosticate cu diabet. De aceea, este important ca persoanele afectate de aceasta boala sa faca tratamentul cu insulina, pentru a reduce din gradul de risc, de a dezvolta carii. O alta problema care poate aparea este inflamatia gingiilor.

5. Probleme ale rinichilor

Una dintre cele mai grave complicatii data de diabet este nefropatia diabetica, care se manifesta prin aparitia de leziuni la nivelul rinichilor. Aceasta boala este cauzata de nivelul ridicat de insulina din sange. Boala afecteaza aproximativ o treime dintre diabetici. Nefropatia diabetica poate sa duca la insuficienta cronica renala, ceea ce inseamna ca poate sa fie nevoie de dializa.

6. Probleme ale sistemului nervos

Alte probleme care apar, la aproximativ 70% din cei diagnosticati cu diabet sunt tulburari ale sistemului nervos. Neuropatia diabetica se instaleaza lent si are consecinte neplacute asupra diabeticilor, carora le scade sensibilitatea nervoasa.

Pot aparea leziuni la nivelul sistemului nervos central si periferic, ducand la scaderea sensibilitatii tactile. De asemenea, poate fi afectata capacitatea de miscare si pot sa apara deformari la nivelul articulatiilor picioarelor.

7. Afectarea sistemului digestiv

Diabetul netratat corespunzator poate sa duca si la complicatii la nivelul sistemului digestiv. Diareea, starile de greata si constipatia sunt cateva dintre manifestarile bolii. Si incidenta infectiilor urinare este mai mare la cei diagnosticati cu diabet.


Citeste si despre:

Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Programul national de diabet zaharat Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Consumul de alcool si diabetul zaharat Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Diabet zaharat - informatii generale Tratamente naturiste in diabetul zaharat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii
Cere sfatul medicului ×