Modificarile somnului pe durata sarcinii

Actualizat: 29 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Modificarile hormonale si disconfortul fizic asociat sarcinii sunt factori care influenteaza foarte mult calitatea somnului femeii insarcinate. De aceea, nu este anormal ca femeile sa acuze tulburari de somn, sau somn nelinistit.

Daca sunteti pe cale sa deveniti mamica, veti constata ca pe masura ce sarcina progreseaza va va fi din ce in ce mai greu sa gasiti o pozitie confortabila in care sa va odihniti, sau ca veti fi nevoita sa va treziti des pentru a va duce la toaleta, uterul voluminos apasand din ce in ce mai mult pe vezica urinara.

Este insa foarte important sa gasiti o pozitie in care sa va puteti odihni, deoarece aveti nevoie de aceasta odihna, atat pentru dumneavoastra cat si pentru bebelusul dumneavoastra.

Specialistii estimeaza ca de fapt greul incepe din lunile 4 -5…

Curaj, insa! Nu sunt numai vesti neplacute! La finalul perioadei toate acestea vor deveni amanunte nesemnificative, toate noptile nedormite vor fi uitate.

Fiecare trimestru de sarcina are propriile probleme, fiecare va poate pune in fata unei noi dificultati.

Uterul se mareste si o data cu el creste si disconfortul cauzat de burtica, din ce in ce mai mare.

Specialistii au analizat insa care sunt cele mai frecvente cauze de tulburare a somnului, in functie de trimestru si au incercat sa ofere si cateva sfaturi practice pentru ameliorarea acestora, concluziile fiind prezentate in cele ce urmeaza.

Somnul in primul trimestru de sarcina

Printre cele mai frecvente probleme legate de somn in primul trimestru de sarcina sunt:

- Trezirea frecventa in timpul noptii datorita nevoii de a merge la toaleta;

- Perturbarea somnului datorita anxietatii si stresului indus de vestea sarcinii;

- Somnolenta diurna.

Somnul in al doilea trimestru de sarcina

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina problemele legate de fragmentarea somnului din timpul noptii nu mai sunt atat de importante, pentru multe femei nicturia reducandu-si frecventa.

Fatul incepe sa se dezvolte si mai reduce din presiunea exercitata de uterul gravid asupra vezicii urinare, determinand devoltarea lui pe verticala.

Calitatea somnului ramane insa afectata prin stresul psihoemotional resimtit de viitoarea mamica, care incepe deja sa se gandeasca la nastere si la momentele ce vor urma acesteia.

Somnul in al treilea trimestru de sarcina

Cele mai multe probleme vor aparea in trimestrul al treilea, ca urmare a urmatoarelor:

- Disconfortului fizic indus de marirea considerabila a uterului;

- Aparitiei arsurilor retorsternale (pirozisului), crampelor musculare (resimtite mai ales la nivelul membrelor inferioare), congestiei sinusale;

- Mictiuni foarte frecvente. Aceasta se datoreaza faptului ca fatul isi modifica pozitia din uter si ajunge sa apese pe vezica.

Sfaturi practice pentru un somn profund, indiferent de trimestrul sarcinii

In cazul in care tulburarile de somn sunt severe, specialistii insista sa discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra.

Somnul este foarte important in sarcina si orice femeie insarcinata trebuie sa accepte acest lucru si sa se conformeze.

Exista numeroase sfaturi care pot ameliora calitatea somnului, insa medicul trebuie alertat daca si cand acesta problema apare.

Printre cele mai eficiente sfaturi de imbunatatire a calitatii somnului se numara si urmatoarele:

- Folositi mai multe perne: pernele pot fi folosite atat pentru suportul abdomenului si uterului gravid, cat si a spatelui.

Exista si perne special adresate femeilor insarcinate, avand dimensiuni variate si forme cat mai adaptate nevoilor fiecarei viitoare mamici.

Pentru sporirea confortului, se recomanda dormitul pe o parte cu o perna intre genunchi si una sub burtica. |


- Sfaturi nutritionale: specialistii sunt de parere ca, daca beti un pahar cu lapte cald inainte de culcare, veti adormi mai usor.

De asemenea, alimentele bogate in carbohidrati, cum ar fi produsele de patiserie si biscuitii pot sa promoveze un somn bun.

In plus, pe langa astfel de avantaje, o gustare bogata in proteine poate regla nivelul glicemiei si poate preveni aparitia cosmarurilor pe timpul noptii, a cefaleei si a bufeurilor.

Gustarea trebuie sa fie insa foarte usoara, pentru ca daca devine o masa luata inainte de culcare, va favoriza aparitia refluxului gastroesofagian.


- Apelati la tehnici de relaxare: tehnicile de relaxare pot calma mintea si pot reduce tensiunea fizica.

Masajul, yoga, meditatia, exercitiile de respiratie, pot avea efecte benefice si pot promova un somn odihnitor.


- Efectuati
exercitii fizice: exercitiile fizice efectuate regulat si adaptate fiecarui trimestru de sarcina pot promova o stare de bine fizic si psihic.

De asemenea, exercitiile pot sa stimuleze si un somn mai odihnitor si mai profund. Totusi, specialistii sunt de parere ca exercitiile fizice mai intense ar trebuie evitate in preajma somnului.


- Dormiti pe timpul zilei: in cazul in care pe timpul noptii nu va puteti odihni insa ati gasit ziua un moment in care puteti dormi, chiar si putin, specialistii va recomanda sa profitati de acesta si sa va lasati furata de somn.


- Tratati
pirozisul: in vederea prevenirii pirozisului, specialistii va sfatuiesc sa evitati sa mancati cu minim 2-3 ore inainte sa va culcati.

Daca pirozisul este o problema care nu va permite sa va odihniti, incercati sa ridicati capul patului, astfel incat sa nu mai existe riscul de refulare a alimentelor din stomac in esofag.

De asemenea, ar trebui ca in aceasta perioada sa evitati si factorii care declanseaza astfel de simptome: legumele si fructele acide (rosii, citrice, ardei iuti), condimentele, alimentele prajite, cafeaua.


- Gasiti cea mai buna pozitie pentru dormit: in trimestrul trei de sarcina dormitul pe partea stanga pare a fi mai recomandat, deoarece favorizeaza fluxul sangvin catre fat, uter si rinichi.

Specialistii va recomanda insa sa evitati sa stati pe spate pentru o perioada indelungata.


- Modificati-va dieta: in aceasta perioada, mai ales daca aveti probleme cu somnul, trebuie sa evitati consumul de cafea si produse cafeinizate, dar si de alcool.

Incercati sa aveti o dieta cat mai bogata in nutrienti si vitamine, care vor promova atat sanatatea dumneavoastra cat si dezvoltarea armonioasa a fatului.

In mod ideal ar trebui evitate orice fel de medicamente pe perioada sarcinii, insa daca nici una din aceste metode nu se dovedeste eficienta in inducerea somnului, medicul poate apela si la anumite preparate, naturiste sau pe baza de plante care sa induca o stare de liniste si care sa imbunatateasca somnul.

Este foarte important ca niciodata sa nu luati un anumit medicament, indiferent daca este naturist sau nu, fara acordul medicului.

Sarcina
este o perioada foarte delicata pentru organism si orice substanta necorespunzatoare poate crea dezechilibre grave, ce au repercursiuni atat asupra mamei cat si asupra fatului.


Citeste si despre:

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Tulburarile de somn Alimentatia in timpul sarcinii Sarcina - Prima luna Sarcina - Luna a II-a Sarcina pe saptamani Somnifobia sau Frica de somn Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Rinita non-alergica Narcolepsia Bolile coronariene Fenomenul Raynaud Stabilirea fertilitatii Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina