Mictiune

Emisie naturala a urinei prin evacuarea din vezica urinara.
Numarul de mictiuni depinde de cantitatea de urina emisa si de capacitatea fiziologica a vezicii subiectului. Acest numar variaza de la 0 la 1 in timpul noptii, de la 4 la 5 in timpul zilei. Durerile la mictiune pot dezvalui o infectie urinara si necesita deci un examen citobacteriologic al urinei.
Mictiunea se realizeaza sub dependenta unui mecanism neurologic care poate fi controlat in mod voluntar.

tulburari ale mictiunii
-
Disuria este o dificultate in a evacua vezica. Ea este consecutiva unui adenom de prostata, unei ingustari a uretrei sau unei contractii insuficiente a muschiului vezical.
- Enurezia este o emisie de urina, involuntara si inconstienta, in general nocturna, la un copil care a depasit varsta deprinderii curateniei (intre 2 si 4 ani). Ea poarte fi cauzata de o imaturitate neurologica a vezicii. Unii specialisti o atribuie unei cauze hormonale sau psihosomatice.
- Imperiozitatea mictionala se traduce printr-o incapacitate de a retine urina. Ea releva o iritatie a vezicii.
- incontinenta urinara poate fi totala sau partiala (de cele mai multe ori sub forma unei incontinente urinare de efort). Ea este cauzata de o deficienta a sfincterului uretrei.
- polakiuria se caracterizeaza prin mictiuni frecvente, survenind ziua sau noaptea. Ea traduce o iritatie a vezicii (adenom de prostata, cistita, calcul al vezicii) sau o diminuare a capacitatii sale.

Citeste si despre:

Mictiunea frecventa - 6 cauze comune Nasterea - generalitati Menopauza si vezica urinara hiperactiva Ce este o vezica urinara hiperactiva? Epididimita Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea Infectiile urinare la copii - inalte si joase Modificarile prostatei dupa varsta de 40 de ani Principalele cauze ale urinarilor frecvente Informatii esentiale despre cancerul penian (de penis)
Cere sfatul medicului ×