Sute de kilograme de alimente nerecomandate copiilor, retrase din bufetele scolilor

Publicat: 05 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aproximativ 600 de kilograme de produse alimentare au fost retrase din bufetele din incinta scolilor si gradinitelor, acestea fiind prea sarate, prea dulci sau cu un continut caloric mai mare de 300 de kilocalorii pe unitatea de produs, potrivit unui raport al Inspectiei Sanitare de Stat.

De asemenea, bufeturile din incinta scolilor si gradinitelor comercializau bauturi racoritoare carbogazoase, care nu respecta normele privind compozitia acestora.

In urma controalelor efectuate de Inspectia Sanitara de Stat s-a descoperit ca in incinta unitatilor de invatamant prescolar in mai mult de 39% din cazuri, meniul nu era aprobat si avizat de medicul coordonator, iar ancheta alimentara efectuata evidentiaza un regim alimentar hiperproteic, hiperlipidic si hipoglucidic.

S-a mai constatat ca o parte din personalul angajat nu avea efectuate examenele medicale periodice sau la angajare, iar toti salariatii din blocurile alimentare ale unitatilor de invatamant nu au efectuat cursuri de instruire in notiuni fundamentale de igiena.

Pentru neconformitatile constatate, au fost aplicate 60 sanctiuni contraventionale, intre care 11 amenzi in valoare totala de 18.600 lei.

In cadrul actiunii de verificare a respectarii prevederilor legate de lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, Inspectia Sanitara de Stat a verificat, in perioada 29 septembrie-octombrie, 245 de unitati de invatamant scolar si 327 de gradinite.

Ministerul Sanatatii a facut publica, in august, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate in scoli si gradinite, potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie. Potrivit listei, nu mai pot fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, sunt interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care pot avea pana la 350 Kcal.

Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut mare de grasimi pe suta de grame. Elevii nu mai pot cumpara de la magazinele din incinta scolilor nici chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sarate si seminte sarate, din cauza ca acestea contin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs.


Citeste si despre:

Capriciile alimentare ale copiilor Alergiile alimentare la copii Alimente interzise copiilor in functie de varsta Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli Cele mai comune alergii alimentare Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice? Preveniti intoxicatiile alimentare Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood 10 alimente care agraveaza indigestia Alimentatia in timpul sarcinii Glanda tiroida – responsabila pentru cresterea in greutate? Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Principalii factori care ne pot predispune la obezitate Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor