Alimente interzise copiilor in functie de varsta

Actualizat: 04 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Primii 3 ani din viata copilului sunt esentiali in dezvoltarea acestora. Acum se formeaza obiceiurile alimentare si se pun bazele unei alimentatii sanatoase care are rolul de a preveni anumite boli in viata adulta.

Copilul intre un an si 3 ani trebuie sa consume 3 mese principale si 2 gustari, iar necesarul caloric intre 12 si 24 de luni este de 1000 kcal/zi. De regula, cel mic este bine sa aiba o dieta alcatuita din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume si fructe.

De asemenea, in primii ani de viata, copilul are interdictie la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate indruma corespunzator.

Alimente interzise pana la 4 – 6 luni

OMS recomanda sa se evite orice tip de alimente si copilul sa fie alaptat exclusiv la san, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf adecvate copilului.

Inclusiv ceaiul este interzis pana la aceasta varsta. Concret, hrana solida este interzisa. Este indicata hranirea numai cu lapte, iar unii pediatri recomanda diversificarea de la 4 luni, altii de la 6 luni.

Alimente interzise intre 6 – 12 luni

Este perioada in care incepe diversificarea si treptat in alimentatia copilului sunt introduse diferite alimente.

Cele interzise sunt: albusul de ou din cauza riscului crescut de a provoca alergii, carnea de porc, pestele oceanic, capsunile fiindca sunt puternic alergene, fructele de padure, sarea si zaharul este indicat sa nu se adauge in mancare.

De asemenea, nici mierea nu este indicata copilului la aceasta varsta. Si laptele de vaca trebuie exclus din alimentatie, obligatoriu copilul trebuie hranit cu lapte praf.

Alimente interzise pana la 2 ani

Chiar daca in aceasta perioada cel mic este extrem de curios si isi manifesta dorinta de a gusta din mancarea adultilor, este bine sa fii precaut si sa nu-i dai ceea ce mananci tu.

Anumite alimente sunt inca nesigure pentru cel mic in aceasta perioada. Astfel, copilul nu va manca porumb, mazare, masline, struguri, cirese, ciocolata, bomboane, nuci.

De asemenea, orice aliment nou trebuie introdus treptat, si nu mai mult de un aliment la doua zile. Pentru siguranta celui mic si pentru linistea ta este mai bine sa te feresti de alimentele care pot provoca alergii si care nu sunt tolerate gastric.

Totodata, nu este indicat sa-i dai celui mic varza sau fasole fiindca sunt alimente greu de digerat. Si in continuare, trebuie sa te feresti de tot ceea ce inseamna mezeluri, zahar, crenvursti, carne tocata, iar mancarea ar trebuie sa nu fie prajita, ci mai bine sa fie gatita la cuptor sau preparata pe gratar.

Alimente interzise dupa 2 ani

De la varsta de 2 ani, teoretic copilul ar putea sa manance aproape orice aliment pe care il consuma si adultul, insa tot este bine sa fii atent. In consecinta, nu este indicat sa-i dai mezeluri, prajeli, carne tocata, produse fast-food, ciocolata.

Tot acum este perioada cea mai buna in care il poti educa, ii poti povesti despre rolul alimentelor in mentinerea starii de sanatate optime.


Citeste si despre:

Alimentatia corecta a copiilor Dieta vegana in randul copiilor Dieta Bernstein Boala celiaca (enteropatia glutenica) Sindromul nefrotic Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos? De cate proteine ​​are nevoie o persoana? Ce sa fac daca nu ma pot abtine, sunt pofticioasa! Ingrijirea prenatala Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Merele si bananele in alimentatia copiilor