De ce nu se infecteaza cu COVID-19 toti membrii unei familii, desi stau in aceeasi casa? Ce explicatie au medicii

Actualizat: 04 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Modalitatea de transmitere a noului coronavirus inca ridica destul de multe semne de intrebare chiar si acum, dupa aproape 1 an de pandemie.

1. Poate fi luat de pe suprafete? AFLA AICI

2. De ce unii oameni fac forme mai grave de COVID-19 decat altii? AFLA AICI

3. Se poate transmite virusul prin ochi? AFLA AICI

Acesta sunt doar cateva intrebari la care specialistii in sanatate s-au straduit sa gaseasca raspunsurile potrivite, dupa indelungi cercetari si numeroase studii.

De ce unii membri ai familiei fac COVID-19 si altii nu, desi locuiesc in aceeasi casa?

De ce unii membri ai familiei fac COVID si altii nu, desi stau in aceeasi casa, este o alta intrebare la care medicii inca nu au gasit o explicatie concreta. Se infecteaza, de exemplu, sotul, dar nu si sotia. Sau invers. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti, a explicat cum este posibil acest lucru, pentru Digi24.

„Pe de o parte, putem avea persoane care nu dezvolta simptome ale bolii si atunci, cel putin conform definitiei de caz, ele nu sunt testate si practic, nu depistam cazul pozitiv pentru ca el nu s-a testat. Dar exista si posibilitatea ca persoanele respective sa aiba o imunitate buna, o imunitate de moment care sa permita ca aceasta infectie sa nu se produca in corpul lor. Sunt studii in acest sens, nu sunt date publicitatii, dar se ridica problema unui sistem imunitar eficient”, a explicat Mahler.

Beatrice Mahler: „Nu trebuie sa ne bazam pe imunitatea naturala, ci trebuie sa gasim solutii sa stimulam imunitatea!”

Aceasta mai subliniaza faptul ca sistmeul imunitar nu este o constanta permanenta si ca variaza foarte mult in functie de anumiti factori externi: stres, alimentatie, odihna etc.

„Ce trebuie sa retinem insa este ca sistemul imunitar nu este constanta permanenta in viata noastra, el variaza foarte mult in functie de factori externi, de stres, de modul in care ne alimentam, de respectarea orelor de somn. Ori daca aceste lucruri se modifica de la o saptamana la alta, si raspunsul imun al organismului nostru fata de orice boala, fata de orice infectie se modifica. Prin urmare, nu trebuie sa ne bazam pe imunitatea naturala, ci trebuie sa gasim solutii - si vaccinul este o solutie - sa stimulam imunitatea si sa ajutam formarea de anticorpi in organism specifici bolilor cu care riscam sa ne intalnim”, a explicat dr. Beatrice Mahler, potrivit Digi24.

Beatrice Mahler: „O ventilatie adecvata scade riscul de infectie!”

Aerisirea regulata a incaperilor poate reduce considerabil riscul de infectie cu noul coronavirus. Beatrice Mahler confirma acest lucru si ii indeamna pe romani sa nu le mai fie frica de curentii de aer.

„Intr-adevar, acolo unde exista o expunere la un mediu in care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boala este mult mai mare. De aceea, este extrem de important, atunci cand suntem la locul de munca sau intr-o incapere, ferestrele sa fie permanent deschise, ventilatia sa fie adecvata, pentru ca o ventilatie adecvata scade riscul de infectie. Sigur, la aceasta ventilatie adecvata sa se adauge si spalatul mainilor si purtarea mastilor. Dar acel 'curent', cum il cunoastem popular, de fereastra/usa deschisa si de care ne ferim, in acest caz, atunci cand vorbim de boli cu transmitere aeriana, este o solutie eficienta de preventie”, precizeaza managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/de-ce-unii-membri-ai-familiei-fac-covid-si-altii-nu-desi-stau-in-aceeasi-casa-explicatia-medicului-beatrice-mahler-1427935
https://www.antena3.ro/coronavirus/membru-al-familiei-infectat-coronavirus-590160.html
https://www.theguardian.com/world/2020/sep/30/germans-embrace-fresh-air-to-ward-off-coronavirus

Peste 3.000 de cazuri noi de COVID-19 in Romania! Rata de pozitivare de 32% in urma testarii

In ultimele 24 de ore au fost confirmate 3.130 de noi cazuri de COVID-19 in Romania, dupa efectuarea a 9.550 de teste. Bilantul ajunge astfel la 643.559, potrivit datelor transmise pe 4 ianuarie de Grupul de Comunicare Strategica. in ultimele 24 de ore au fost raportate 78 de decese, iar numarul pacientilor internati la terapie Intensiva este de 1.100.

Peste 500 de noi cazuri de COVID-19 s-au inregistrat in Bucuresti, iar judetul cu cele mai multe imbolnaviri noi este Ilfov, singurul care a raportat peste 200 cazuri in ultimele 24 de ore.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:

• Bucuresti - 522 cazuri noi;

• Ilfov - 253 cazuri noi;

• Timis - 184 cazuri noi;

• Cluj - 183 cazuri noi;

• Constanta - 143 cazuri noi.

Judetele cu cele mai putine cazuri raportate in ultimele 24 de ore sunt Satu Mare si Salaj, cu cate un caz de COVID-19.

In saptamana 21 - 27 decembrie, 34.9% din totalul cazurilor s-au inregistrat in Bucuresti, Timis, Ilfov, Constanta si Cluj.

In ceea ce priveste rata de infectare, Bucuresti, Ilfov, Cluj si Timis raman in „zona rosie” de COVID-19, cu o rata de infectare peste 3 la mia de locuitori. In celelalte judete incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile este sub aceasta valoare.

Asadar, judetele cu cea mai mare rata de infectare sunt:

• Ilfov - 6,20 la mia de locuitori;

• Bucuresti - 4,69 la mia de locuitori;

• Cluj - 3,65 la mia de locuitori;

• Timis - 3,43 la mia de locuitori.

Tot in ultimele 24 de ore au fost raportate 78 de decese (46 barbati si 32 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Iasi, Maramures, Mehedinti, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timis, Valcea si Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 2 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 3 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 13 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 30 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 29 decese la categoria de peste 80 de ani.
75 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, pentru 1 pacient decedat nu au fost inregistrate comorbiditati, iar pentru 2 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Numarul total al deceselor a trecut de 16.000, in Romania. In saptamana 21-27 decembrie, 36% din totalul deceselor au fost inregistrate in Bucuresti, Constanta, Timis, Bihor si Prahova.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.148. Dintre acestea, 1.100 sunt internate la ATI.
De la debutul pandemiei de coronavirus in Romania, 577.198 de pacienti au fost declarati vindecati.


Citeste si despre:

Riscuri la care te expui prin automedicatie Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii de personalitate borderline Curentul si frigul nu te pot imbolnavi Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Reabilitarea post accident vascular cerebral Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Alergenii din aer Probleme ale cavitatii bucale Cat de mult inseamna prea obosit Sughitul Alegerea pernei potrivite pentru un somn sanatos