Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala

Publicat: 29 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Evitarea dozelor duble de medicamente


Majoritatea persoanelor atunci cand sunt gripate utilizeaza medicamente pentru scadere febrei, ameliorarea durerilor generale, tusei si a nasului infundat inainte de a ajunge la consult de specialitate.

Oricine se poate afla in pericolul de a folosi in mod accidental o supradoza de medicamente eliberare fara prescriptie medicale.

Medicamentele administrate pentru ameliorarea durerii nu sunt, in general, periculoase daca sunt folosite corect. Dar utilizarea prelungita a acestora poate duce la formarea leziunilor hepatice, sangerare stomacala si boli renale.

Clasificare

In primul rand este important sa se cunoasca tipul de medicamente eliberate fara prescriptie medicala consumate, care sunt clasificate in:
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - aspirina, ibuprofen, naproxen
- acetaminofen - paracetamol.

Acetaminofenul face parte din compozitia a mai multor medicamente eliberate fara prescriptie medicala. In plus fata de ameliorarea durerii, aceste tipuri de medicamente au rolul de a reduce febra, fiind disponibile in mai multe forme comprimate, capsule, gel si lichide.

Analgezicele si antipireticele eliberate fara prescriptie medicala sunt sigure si eficiente cand sunt administrate conform unor scheme de tratament care contin inclusiv medicamente pentru ameliorarea simptomelor alergice manifestate in timpul gripei sau racelii, dar si alte tipuri de medicamente, cum ar fi cele eliberate cu prescriptie medicala.

Important este sa nu se utilizeze mai mult de un medicament care are aceeasi substanta activa. Este esential ca medicul sau cu farmacistul sa cunoasca daca o persoana sufera si de alte probleme de sanatate pentru care utilizeaza alte medicamente, inainte de a recomanda un medicament.

Importanta prospectului medicamentelor

In prospectul unui medicament vor fi specificate toate ingredientele active si inactive ale medicamentului si vor fi mentionate instructiunile de administrare.

Printre cele mai des intalnite tipuri de medicamente eliberate fara prescriptie medicala, care pot contine acetaminofen sau AINS sunt:
- medicamentele pentru ameliorare durerii, inclusiv unele tipuri de analgezice eliberate pe baza de prescriptie medicala
- medicamentele pentru reducerea febrei
- medicamentele pentru diminuarea simptomelor alergice
- medicamentele pentru tratarea simptomelor gripei sau ale racelii
- medicamentele pentru inlaturarea insomniei
- medicamentele pentru ameliorarea durerilor provocate de artrita, de dureri de cap sau sinuzita

Utilizarea in siguranta a acetaminofenului

Acetaminofenul este unul dintre medicamentele cel mai frecvent utilizate deoarece este un ingredient activ regasit compozitia a sute de tipuri de medicamente.

Acetaminofenul poate fi deosbit de periculos atunci cand doza recomandata este depasita deoarece poate provoca leziuni hepatice grave care pot determina insuficienta hepatica sau chiar decesul bolnavului. Riscul creste in cazul persoanelor care sufera de o boala hepatica si folosesc acetaminofen sau utilizeaza mai mult de trei bauturi alcoolice pe zi.

Semne si simptome de supradozaj

Oricine considera ca a utilizat o doza prea mare dintr-un medicament eliberat fara prescriptie medicala trebuie sa sa solicite ajutor medical imediat.

Semnele si simptomele de supradozaj includ:
- greata sau varsaturi
- arsuri stomacale sau in gat
- dureri de stomac
- febra
- ameteala
- miscari oculare rapide
- oboseala
- sangerari sau vanatai
- ingalbenirea ochilor sau a pielii
- confuzie.


Citeste si despre:

Ghid pentru tratarea gripei Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii Ce trebuie sa faci pentru a avea grija de sanatatea ta intima vara asta? 5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism? Descopera tratamentul revolutionar de intinerire a fetei, gatului, decolteului si mainilor! Afla semnificatiile durerilor de dinti Durerea in cancer Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Hipotensiunea arteriala Intalnire pe tema infectiilor intraspitalicesti la Timisoara