Terapia dialectica comportamentala in tratarea tulburarii de personalitate borderline

Actualizat: 29 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor

Clinica Renia

Generalitati


Tulburarea de personalitate borderline este un diagnostic care ii afecteaza atat pe cei ce sufera, dar si pe cei apropiati. Studiile de prognostic pe termen lung arata ca starea majoritatii pacientilor se imbunatateste in timp, uneori si fara un tratament sustinut, desi cercetatorii in domeniul psihologiei si psihiatriei au lucrat intens sa gaseasca abordari de tratament eficient pentru aceasta tulburare de personalitate foarte suparatoare.

Modalitati de tratament pentru tulburarea de personalitate borderline

O metoda de tratament recomandata des pentru tulburarea de personalitate borderline este psihoterapia. Medicii psihiatri pot recomanda si tratament medicamentos care poate ameliora starea pacientului, mai ales daca aceasta tulburare este insotita si de alte probleme de sanatate mintala cum ar fi depresia sau dependenta de anumite substante.

Psihoterapia in tratarea tulburarii de personalitate borderline

Psihoterapia este o metoda de tratament semnificativa pentru tulburarea de personalitate borderline. Terapeutul poate adapta tipul de terapie ca sa se potriveasca nevoilor persoanei care sufera de aceasta tulburare. Scopul psihoterapiei este sa ajute clientul sa se concentreze pe capacitatea de a functiona normal. Totodata, il invata sa isi gestioneze emotiile cu care nu se simte confortabil, ii reduce impulsivitatea prin observarea propriilor sentimente. Il ajuta sa isi imbunatateasca relatiile prin constientizarea sentimentelor proprii si ale celorlalti. Totodata, invata despre tulburarea de care sufera si cum sa ii faca fata.

Tipuri de psihoterapie utilizate in tulburarea de personalitate borderline

Ce este terapia dialectica comportamentala

Terapia dialectica comportamentala este un tip modificat de terapie cognitiva comportamentala utilizata pentru a invata persoanele care sufera sa traiasca in prezent, sa-si dezvolte abilitati de a face fata stresului, sa-si regleze emotiile si sa isi imbunatateasca relatiile cu ceilalti. Ea a fost creata dupa anul 1980 de catre Dr. Marsha Linehan si colegii sai de la Universitatea din Washington dupa ce au constatat ca terapia cognitiv-comportamentala nu da rezultatele asteptate in tratarea tulburarii de personalitate borderline. Conceputa initial pentru a trata pacientii cu tulburare de personalitate borderline, ulterior a fost adaptata pentru a fi de folos si in cazul altor tulburari mintale, cum ar fi comportamente autodistructive incluzand tulburarile alimentare si abuzurile de diverse substante, probleme cu reglarea emotiilor, tendinte suicidare si uneori e folosita si in cazul tulburarilor de stres post-traumatic. Mai este utilizata in cazul tulburarilor de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), tulburari bipolare, tulburari de anxietate generalizata, tulburari de depresie majora, tulburari obsesiv-compulsive.

Beneficiile terapiei dialectice comportamentale in tratarea tulburarii de personalitate borderline

In tulburarea de personalitate borderline, terapeutul si pacientul lucreaza pentru a rezolva contradictia aparenta intre acceptare si schimbare, pentru a provoca schimbari pozitive persoanei aflate in terapie. Aceasta presupune ca pacientul sa primeasca validarea care il ajuta sa devina mai cooperant si mai putin inclinat sa respinga ideea de a experimenta schimbarea. Practic, terapeutul comunica pacientului ca o anumita actiune a acestuia are sens in contextul experientei sale personale chiar daca el nu e chiar de acord ca acea actiune ar fi cea mai potrivita rezolvare a problemei. Fiecare sesiune de terapie are o structura si niste scopuri proprii, dar caracteristicile terapiei dialectice comportamentale se regasesc fie ca este vorba de terapie individuala, de grup sau online. Aceste caracteristici sunt:

S-a constatat ca terapia dialectica comportamentala este capabila sa ajute oamenii sa isi imbunatateasca abilitatile de a face fata stresului si sa gaseasca mijloace eficiente de a gestiona si a exprima emotiile puternice. Cercetarile au aratat ca aceasta terapie este eficienta indiferent de varsta, sexul, identitatea de gen, orientarea sexuala, rasa sau etnia persoanei. Cat despre eficienta terapiei, studiile arata ca dupa un an de tratament, mai mult de 75% dintre persoanele diagnosticate cu tulburarea de personalitate borderline nu mai indeplinesc criteriile pentru acest diagnostic prevazute in DSM-5 (Manualul de Diagnostic si Clasificare a bolilor mintale), iar rata sinuciderilor a scazut semnificativ in randul persoanelor cu aceasta tulburare.

O comparatie intre terapia cognitiv comportamentala si terapia dialectica comportamentala

Nu toate tulburarile mintale raspund la tratament in acelasi mod. O tehnica de terapie care functioneaza bine pentru depresie si anxietate poate agrava tulburarile alimentare sau tulburarile de personalitate.

Terapia cognitiv comportamentala s-a dovedit deosebit de eficienta in tratarea depresiilor, producand mai multe remisii decat orice alt gen de terapie. Aceasta terapie a functionat si in cazurile de anxietate, tulburari de panica, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari de somn, tulburari de stres post-traumatic si fobii.

Terapia dialectic comportamentala. Aceasta terapie a fost creata pentru a ajuta persoanele diagnosticate cu tulburarea de personalitate borderline sa se concentreze pe schimbarea modelelor de comportament impulsiv si reactii emotionale intense ca raspuns la ceea ce pacientii catalogheaza ca fiind sentimente de durere si respingere insuportabile. Terapia dialectica comportamentala s-a dovedit eficienta si in cazul celor cu comportamente autodistructive si ganduri suicidare, dar si in cazul victimelor traumelor sexuale.

Abilitatile interpersonale dezvoltate de terapia dialectica comportamentala includ respectul de sine dar si tratarea celorlalti cu grija, interes, respect si asertivitate, avand ca rezultat echilibrarea nevoilor celorlalti cu propriile nevoi.

Bibliografie:

Fonagy, P.; Bateman, A. (2004b). Psychotherapy for Borderline Personality Disorder: Mentalization Based Treatment. Oxford University Press
Borchard, Therese J. (2011-06-28). "Marsha Linehan: What is Dialectical Behavioral Therapy (DBT)?". psychcentral.com.
"What is Dialectical Behavior Therapy (DBT)?". Behavioral Tech. Retrieved November 30, 2017
inehan, M. M.; Dimeff, L. (2001). "Dialectical Behavior Therapy in a nutshell" (PDF). The California Psychologist.
Skills Training Manual for Treating Borderline Personality Disorder by Marsha M. Linehan. 1993. ISBN 0-89862-034-1.
Cognitive Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder by Marsha M. Linehan. 1993. ISBN 0-89862-183-6.
Dialectical Behavior Therapy Workbook: Practical DBT Exercises for Learning Mindfulness, Interpersonal Effectiveness, Emotion Regulation, & Distress Tolerance (New Harbinger Self-Help Workbook) by Matthew McKay, Jeffrey C. Wood, and Jeffrey Brantley. ISBN 978-1-57224-513-6.
Don't Let Your Emotions Run Your Life: How Dialectical Behavior Therapy Can Put You in Control (New Harbinger Self-Help Workbook) by Scott E. Spradlin. ISBN 978-1-57224-309-5.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

IPS e.max Doua cazuri clinice Studiul Clinic ONTARGET Cele mai importante beneficii ale ghimbirului, confirmate de studii clinice Studiul clinic de monitorizare a lentilelor de ochelari MiYOSMART de la HOYA Vision Care, desfasurat pe o perioada de sase ani, va fi prezentat la ARVO 2022 Diferenta dintre depresia situationala si depresia clinica Ofera-i copilului tau o sansa inca de la nastere – ORTO– CLINIC sansa care face diferenta Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced-Platelet Rich Fibrin (PRF) O poveste frumoasa numita stomatologie.. incepe la Clinica KopfZeit Pneumonia pneumococica - manifestari clinice, evolutie, complicatii, tratament Hidranencefalia: aspecte clinice si prognostic Importanta clinica a tiroglobulinei Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic
Cere sfatul medicului ×