De ce unii oameni fac forme mai grave de COVID-19 decat altii? Afectarea plamanilor este provocata de propriul sistem imunitar

Actualizat: 14 Decembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Au fost identificate gene asociate unor forme grave de COVID-19! Potrivit celui mai recent studiu publicat in revista Nature, o echipa de cercetatori a descoperit cinci gene asociate formelor grave de COVID-19, ceea ce permite sugerarea unor potentiale tratamente.

Cercetarea, realizata prin studierea ADN-uli a 2.700 de pacienti internati la ATI in Marea Britanie, ofera indicii asupra mecanismelor care genereaza forme grave ale bolii, enunta obiective ale dezvoltarii unor medicamente si estimeaza ca unele deja existente ar putea ajuta la recuperarea pacientilor COVID in stare grava. Echipa care a realizat cercetarea este de parere ca testele clinice trebuie axate pe medicamentele care vizeaza aceste cai antivirale si antiinflamatorii specifice.

Afectarea plamanilor este provocata de propriul sistem imunitar

Studiul sugereaza ca formele grave de de COVID-19 au la baza cel putin doua mecanisme biologice, si anume: tipul apararii antivirale innascute si procesele inflamatorii dezvoltate de bolnav. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, la fel ca in cazul septicemiei si a gripei, cand vine vorba de COVID-19, afectarea plamanilor este provocata de propriul nostru sistem imunitar, nu de virus.

Diferente au fost descoperite in genele IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 si CCR2, ceea ce explica, in mare masura, de ce unele persoane dezvolta forme grave de coronavirus, iar altele sunt mai putin afectate.

Dupa identificarea genelor, echipa de cercetare a putut estima efectul tratamentelor la pacienti, intrucat unele variante genetice raspund anumitor medicamente intr-o maniera similara. S-a observat astfel ca o diminuare a activitatii genei TYK2 protejeaza impotriva infectarii cu noul coronavirus si ca medicamente antiinflamatoare din categoria inhibitoarelor JAK produc acest efect.

Acelasi studiu mai sugereaza ca o crestere a activitatii genei INFAR2 creeaza „probabil” protectie in fata noului coronavirus, fiindca ar putea imita efectul tratamentului cu interferon.

Surse:
https://www.nature.com/articles/s41586-020-03065-y
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.24.20200048v2
https://www.ukri.org/news/five-genes-identified-that-could-be-key-to-new-covid-19-treatments/

OMS face apel la cresterea vigilentei de sarbatori

Organizatia Mondiala a Sanatatii face apel la cresterea vigilentei in timpul sarbatorilor de Craciun si de Revelion, in contextul in care numarul de decese saptamanale a crescut cu 60% in cursul ultimelor sase saptamani.

Avertismentul vine dupa ce numeroase tari europene au semnalat vineri niveluri „prea ridicate” de contaminari cu COVID-19 odata cu apropierea Craciunului, intr-un moment in care epidemia este mai activa ca niciodata in SUA.

„Sezonul sarbatorilor este un moment de destindere si de celebrare, dar nu trebuie sa ne relaxam vigilenta. Sarbatoarea se poate transforma foarte repede in doliu daca nu luam masurile de prevenire bune”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, intr-o conferinta de presa.

Oamenii trebuie sa-si analizeze atent planurile pentru sarbatorile de la sfarsitul anului pentru a garanta siguranta tuturor. „Acesta ar putea fi cel mai frumos cadou pe care vi-l puteti face, cadoul sanatatii, vietii, iubirii, bucuriei si sperantei”, a spus seful OMS.

Maria Van Kerkhove, responsabila de gestionarea pandemiei la OMS, a precizat ca in ciuda sosirii vaccinurilor in anumite tari, „virusul este inca in circulatie” si marea majoritate a populatiei poate fi in continuare infectata.

In Romania, conform ultimului raport saptamanal al INSP, in saptamana 30 noiembrie - 6 decembrie, 37,6% din totalul cazurilor s-au inregistrat in Bucuresti, Constanta, Cluj, Ilfov si Iasi. 29,4% din totalul deceselor au fost inregistrate in Constanta, Bucuresti, Prahova, Sibiu si Timis.

De la inceputul pandemiei pana in prezent, 1 din 63 din totalul cazurilor a fost inregistrat la personal medical. 83,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 59,6% din decese au fost la barbati. 95,1% din persoanele decedate aveau cel putin o comorbiditate asociata.

Surse:
https://www.reuters.com/article/us-peace-summit-france-who/who-chief-says-coronavirus-is-not-tired-urges-vigilance-idUSKBN27S18U
https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2143-raport-saptamanal-episaptamana48/file


Citeste si despre:

Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic Cele mai grave greseli comise de parintii divortati Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Encefalita: simptome, cauze si tratament Vitamina C in viroza respiratorie Varicela - cand trebuie sa ne vaccinam Cancerul de piele sau melanomul Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament