Virusul SARS-COV-2 se poate transmite prin ochi? Ce spun ultimele studii?

Actualizat: 05 Noiembrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Virusul SARS-COV-2 nu poate trece prin cornee, spune un studiu recent publicat in revista Cell Reports, realizat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Washington din St. Louis.

Cercetari anterioare realizate pe tesuturi din cronee prelevate de la oameni si de la soareci, au demonstrat ca virusul Zika poate fi transmis prin lacrimi. Asa ca oamenii de stiinta au vrut sa afle daca aceste tesuturi pot reprezenta un punct de intrare si pentru SARS-COV-2. Prin urmare, au testat expunerea tesutului ocular la diverse tipuri de virusuri si au identificat cateva substante-cheie in cornee care pot stimula sau inhiba cresterea incarcaturii virale.

Un inhibitor identificat se numeste „interferon lambda”, care previne in mod eficient dezvoltarea virusurilor Zika si herpex simplex in interior tesuturilor din cornee. In cazul noului coronavirus, concentratiile acestui inhibitor nu a avut niciun efect asupra posibilitatii virusului de a se replica. Practic, virusul nu a gasit nicio cale de patrundere in organism, deci nu pare sa fie capabil sa penetreze corneea, cu sau fara interferonul lambda.

Prin urmare, COVID-19 nu poate fi transmis prin cornee. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca studiile ar trebui aprofundate. Din cauza unor aspecte necunoscute, care au legatura cu canalele lacrimale si cu conjunctiva, nu poate eliminata din discutie importanta sistemlor de protectie ale globului ocular.

„Este important sa respectam ceea ce virusul poate sa faca si trebuie sa luam masuri corespunzatoare de precautie. Am putea sa descoperim ca membranele acoperitoare ale ochiului nu sunt create neaparat pentru a proteja impotriva infectiilor in randul comunitatii generale, dar studiile noastre se afla abia la inceput. Avem nevoie de studii clinice mai ample care sa ne ajute sa intelegem mai bine toate rutele posibile de transmitere folosite de SARS-CoV-2, inclusiv ochiul”, a declarat coordonatorul studiului, Jonathan J. Miner, profesor-asistent la Facultatea de medicina, microbiologie moleculara, patologie si imunologie din cadrul Universitatii Washington din St. Louis.

Surse:
https://www.cell.com/cell-reports/pdf/S2211-1247(20)31328-0.pdf
https://www.sciencealert.com/there-s-a-part-of-the-human-eye-that-seems-to-resist-coronavirus-scientists-discover


Aproape 10.000 de cazuri de COVID-19 in Romania si 121 decese. 13 judete sunt in scenariul rosu!

Alte 9.714 de imbolnaviri din 37.685 testari au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, cel mai mare numar de la debutul pandemiei. Bilantul COVID-19 a ajuns la 276.802, potrivit datelor transmise joi de Grupul de Comunicare Strategica. 191.085 de pacienti au fost declarati vindecati de la debutul pandemiei de coronavirus.

Peste 1.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 1.084. Astfel, incidenta cazurilor de COVID-19 la 14 zile este de 4,45 in Capitala. in Salaj indicele de infectare este de 5,77, in Cluj de 5,33 si in Timis de 5,48. in total 12 judete si Capitala sunt in scenariul rosu, 25 sunt in scenariul galben, adica indicele de infectare a trecut de 1,5, iar trei raman in scenariul verde, potrivit hotnews.ro.

In ultimele 24 de ore au fost raportate si 121 decese (68 barbati si 53 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 5 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 12 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 37 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 38 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 29 decese la categoria de peste 80 de ani.

112 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 1 pacient decedat nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 8 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061. Dintre acestea, 1.014 sunt internate la ATI.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24398902-alba-apropie-pragul-5-bucuresti-rata-infectare-4-45-situatia-judet-judet.htm


Citeste si despre:

Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 - ce ne spun acestea? Exista o legatura intre infectia cu SARS-CoV-2 si riscul de dementa? Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Cat timp dureaza refacerea dupa ce ai fost infectat cu Covid-19? Nasterea in timpul pandemiei de COVID-19 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Donarea de plasma in cazul COVID-19 Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?