O dieta sanatoasa poate reduce riscul de aparitie al aterosclerozei si implicit, a bolilor cardiace.
Daca procesul de stenozare (ingustare) a arterelor a inceput deja, o dieta corespunzatoare poate incetini acest proces. Modificarile stilului de viata pot stopa sau inversa procesul de stenozare al arterelor.
Aceasta dieta este importanta pentru cei cu factori de risc pentru boli cardiace, dar este esentiala pentru cei care au suferit un infarct miocardic in antecedente sau la cei care s-a practicat o interventie pentru restabilirea fluxului sanguin in coronare, precum angioplastia sau bypass-ul.
Prevenirea restenozarii coronarelor dupa aceste interventii se poate face prin cateva modificari ale stilului de viata.
O dieta sanatoasa pentru inima este o metoda eficienta de a reduce si chiar de a elimina o parte dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.
Aceasta poate reduce colesterolul total si fractiunea LDL (colesterolul "rau"), tensiunea arteriala, nivelul glucozei din sange si greutatea corporala.
Cele mai multe diete se axeaza numai pe alimentele ce sunt interzise si mai putin pe cele ce sunt permise. Astfel, o strategie eficienta se va axa in principal pe alimetele ce pot fi consumate si mai putin pe cele ce nu sunt permise.
Studiile au aratat ca introducerea in dieta a alimentelor sanatoase pentru inima este la fel de importanta ca si indepartarea celor ce pot creste riscul de aparitie a aterosclerozei.
Mai jos sunt redate 5 strategii nutritionale pentru reducerea colesterolului seric si a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare:
- consumarea unor cantitati mari de legume, fructe si cereale integrale. Aceste minuni ale naturii sunt cea mai puternica arma in lupta cu bolile cardiovasculare
- alegerea cu grija a caloriilor provenite din grasimi. Scopurile principale sunt limitarea cantitatii de grasimi totale ingerate; consumarea unei cantitati minime de grasimi saturate (unt, sosuri pentru salate, dulciuri); folosirea grasimilor monosaturate (ulei de masline sau alune)
- consumarea de proteine. Cele mai folosite proteine sunt cele din carne si produse lactate, care sunt si cele mai periculoase pentru inima.
Se recomanda consumarea de proteine de alta origine, precum cele din legume sau peste
- limitarea consumului de colesterol. Colesterolul din alimente poate duce la cresterea nivelului de colesterol seric, in special la persoanele cu risc.
Limitarea ingestiei de colesterol din alimente duce la scaderea consumului de grasimi saturate.
Caloriile necesare zilnic se pot obtine din complexele de carbohidrati (precum paste si paine din faina integrala, orez brun), cu limitarea ingestiei de carbohidrati simpli (precum bauturile racoritoare, zahar, dulciuri).
In cazul existentei unei hipercolesterolemii, acesti carbohidrati simpli vor exacerba nivelul colesterolului seric si vor creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
- respectarea programului meselor. Omiterea unei mese poate duce la obezitate.
Pentru unii, consumarea a cinci sau sase gustari ajuta la controlul tensiunii arteriale, a nivelului glucozei sanguine si mentine echilibrat metabolismul.
Aceasta schema s-ar putea sa nu functioneze la persoanele care sunt obisnuite sa manance mai mult decat este necesar pe perioada unei zile; acestora li se recomanda un meniu echilibrat, cu trei mese principale.
- reducerea cantitatii de sare consumate. Acest lucru ajuta la controlul tensiunii arteriale
- exercitii fizice regulate. Organismul uman a fost creat pentru activitatea fizica. Exercitiile fizice intaresc muschiul inimii (miocardul), inbunatateste fluxul sanguin, reduce hipertensiunea arteriala, creste nivelul seric al HDL colesterolului (colesterolul "bun") si ajuta la controlul glucozei sanguine si a greutatii
- hidratarea. Apa este vitala pentru viata. O hidratare corespunzatoare creste nivelul de energie a persoanei respective si reduce necesarul de alimente consumate. Se recomanda consumarea a 1 pana la 2 litri de apa zilnic (numai daca medicul curant nu a impus restrictia hidrica)
- bucurati-va de fiecare inghititura. Acesta ar trebui sa fie moto-ul fiecaruia. Placerea de a manca va face persoana respectiva sa fie mai optimista.
Cand se impune un regim sanatos pentru inima, pacientul va trebui sa cunoasca ce cantitate din fiecare aliment poate fi consumata.
Tabelul de mai jos prezinta cateva exemple:
Dimensiunea gustarilor |
||
Aliment / cantitate |
Gustare / se poate inlocui |
Dimensiunea |
1 bol de orez gatit sau de paste |
2 amidon |
Minge de tenis |
1 felie de paine |
1 amidon |
Compact disc |
1 bol de legume sau fructe crude |
1 fruct sau leguma |
Minge de baseball |
legume sau fructe gatite |
1 fruct sau leguma |
De dimensiunea unui pumn |
30g branza |
1 proteine saturate |
Cat o pereche de zaruri |
1 lingurita de ulei de masline |
1 grasimi |
Cat o moneda de 50 bani |
100g de carne gatita |
1 proteine |
De dimensiunea unei casete audio |
ceasca de tofu |
1 proteine |
De dimensiunea unei casete audio |
Trebuie socotite si cantitatile de grasimi ce sunt adaugate in timpul prepararii alimentelor, precum uleiul sau untul. |
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.