Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara

Actualizat: 22 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Mezelurile reprezinta un amestec de carne tocata, grasimi, sare si alte condimente, conservanti si uneori, alte ingrediente.

Mezelurile sunt disponibile in forma proaspata, iar in acest caz trebuie gatite inainte de consum si in forma uscata sau afumata, deja pregatite pentru consum.

Cancerul provocat de mezeluri

Practic, in compozitia mezelurilor poate fi utilizat orice tip de carne, dar cel mai des sunt folosite amestecuri din mai multe tipuri de carne sau doar carne de porc. Gama diversificata a acestor produse include mezeluri cu gust picant, sarat si cu arome care variaza de la usturoi pana la nucsoara.

Bucatarii creativi prepara mezeluri din amestecuri de legume si fructe de mare pentru cei care evita sa consume carne. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce grasimea din produse, gatindu-le in bucataria proprie.

Aditivii din carnati sau sunca cresc riscul aparitiei de cancer la vezica urinara. Consumand carne procesata, cum ar fi carnatii sau slanina ar putea creste riscul de cancer la vezica urinara cu aproape o treime, avertizeaza expertii. Anumiti aditivi care sunt utilizati in procesul de procesare a carnii sunt asociati cu aceasta afectiune.

Cercetari si studii

Cercetarile au demonstrat ca nitratul si nitritul de sodiu, tipuri de sare ce se audauga in mezeluri, slanina si sunca ambalata, ca parte a procesului de uscare, pot reactiona cu acidul din stomac in timpul digestiei si formeaza compusi cancerigeni de tipul N-nitrozo.

Un studiu a demonstrat ca adultii care au consumat cantitati mari de nitrat si nitrit au avut un risc de a dezvolta cancer de vezica urinara cu 30% mai mare decat cei care au consumat cantitati mici de nitrati si nitriti.

Oamenii de stiinta au studiat informatiile colectate de la 300.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani pentru a evalua relatia dintre consumul de aditivi din mezeluri si riscul de a dezvolta cancer de vezica urinara. Ei au fost monitorizati timp de 8 ani, timp in care 854 dintre ei au fost ulterior diagnosticati cu cancer la vezica urinara.

Cei care au consumat cele mai mari cantitati de nitriti si nitrati au manifestat un risc cu 29-30% mai ridicat de a dezvolta boala, deci acest lucru poate explica faptul ca exista intr-adevar o legatura intre cancerul de vezica urinara si consumul de carne procesata. Desi rezultatele acestor studii nu sunt inca 100% exacte, alte tipuri de cercetari sunt inca in curs pentru a se intelege mai bine legatura dintre o dieta ce contine in mod frecvent carne rosie sau procesata si dezvoltarea unor anumituri tipuri de cancer.

Studiile recente arata ca reducerea totala ca consumului de carne si derivate din carne, poate reduce riscul de a dezvolta anumite forme de cancer - incluzand cancer de vezica urinara - la jumatate.

Un alt studiu arata ca la persoanele care consuma mai mult de 2 portii de carne rosie si procesata pe zi, riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer creste cu o treime.


Citeste si despre:

Legatura dintre alimentatie si cancer Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata 5 sfaturi importante ca sa nu faci cancer Aditivii alimentari Intoleranta la fructoza Sfaturi pentru sanatatea rinichilor Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor Carnea procesata. De ce reprezinta un pericol 10 trucuri pentru a reduce colesterolul Top 8 surse ascunse de sare Cum sa preparati un sandwich sanatos Carnea si leguminoasele. Piramida nutritionala