Prevenirea varicelor

Actualizat: 21 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Varicele sunt vene rasucite, marite. Orice vena care este aproape de suprafata pielii (superficiala) poate devenii varicoasa. Venele varicoase afecteaza cel mai frecvent venele de la picioare. Asta pentru ca statul pe perioade indelungate in picioare si mersul pe jos cresc presiunea in venele corpului inferior.

Pentru multi oameni, venele varicoase si venele paianjen - o variatie comuna, usoara a venelor varicoase - sunt pur si simplu o preocupare cosmetica. Pentru alti oameni, venele varicoase pot provoca durere si disconfort. Uneori, venele varicoase duc la probleme mai grave.

Tratamentul poate implica masuri de auto-ingrijire sau proceduri efectuate de un specialist de servicii medicale pentru a inchide sau indeparta venele.

Simptome

Este posibil ca venele varicoase sa nu provoace durere. Semnele venelor varicoase includ:
-Vene care sunt violet inchis sau albastru
-Venele care apar rasucite si bombate, aratand adesea ca niste snururi pe picioare

Cand apar semne si simptome dureroase ale venelor varicoase, acestea pot include:
-O senzatie dureroasa sau grea la picioare
-Arsuri, pulsatii, crampe musculare si umflaturi la nivelul picioarelor inferioare
-Durere agravata dupa ce a stat in picioare sau a stat mult timp in picioare
-Mancarime in jurul uneia sau a mai multor vene
-Modificari ale culorii pielii in jurul unei vene varicoase

Venele de paianjen sunt asemanatoare venelor varicoase, dar sunt mai mici. Venele de paianjen se gasesc mai aproape de suprafata pielii si sunt adesea rosii sau albastre. Venele de paianjen apar pe picioare, dar pot fi gasite si pe fata. Ele variaza in dimensiune si adesea arata ca o panza de paianjen de unde si denumirea acestora.

Cauze

Valvele slabe sau deteriorate pot duce la aparitia venelor varicoase. Arterele transporta sangele de la inima catre restul corpului. Venele returneaza sangele din restul corpului catre inima. Pentru a returna sangele la inima, venele de la picioare trebuie sa lucreze impotriva gravitatiei.

Contractiile musculare de la nivelul picioarelor inferioare actioneaza ca pompe, iar peretii elastici ai venelor ajuta sangele sa revina in inima. Micile valve din vene se deschid pe masura ce sangele curge spre inima, apoi se inchid pentru a oprii curgerea sangelui inapoi. Daca aceste valve sunt slabe sau deteriorate, sangele poate curge inapoi si se poate acumula in vene, provocand intinderea sau rasucirea venelor.

Preventie

Nu exista nicio modalitate pentru a preveni complet varicele. Imbunatatirea circulatiei si a tonusului muscular poate reduce pericolul dezvoltarii varicelor si, implicit, prevenirea altor riscuri.
Iata cateva masuri care pot fi luate la domiciliu, pentru tratarea disconfortului produs de varice, dar si pentru prevenirea aparitiei venelor varicoase.

1.Stand in picioare - incordati muschii gambei

Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a preveni aparitia varicelor, este de a mentine circulatia normala din zona picioarelor. Ganditi-va ca muschii gambelor sunt "centrul" circulatiei venoase. Daca indoiti piciorul suficient pentru a contracta muschii gambelor, veti reusii sa stimulati circulatia sanguina locala. Trebuie sa faceti exercitii prin care sa actionati muschii gambelor.

2.Evitati purtarea zilnica a hainelor stramte

Centurile, ciorapii trei sferturi din nailon sau sosetele pot bloca circulatia sangelui la nivelul picioarelor. Peretele venos trebuie sa se extinda pentru a depasi acest impediment. Ca urmare valvele nu vor mai functiona normal, permitand sangelui sa curga in sens opus, situatie care predispune la aparitia varicelor.

3.Purtati ciorapi de compresie

In farmacii se pot gasii ciorapi si dresuri de compresie care sunt disponibili intr-o varietate de culori si modele. Acesti ciorapi aplica o presiune usoara, gradata asupra piciorului, fapt ce ajuta la scaderea extinderii peretelui venos. Presiunea este mai mare la nivelul gleznei si treptat se diminueaza pana spre zona genunchiului.

4.Fluctuatia hormonilor din timpul ciclului menstrual

Schimbarile nivelurilor hormonale atat in cazul premenstruatiei, cat si la mijlocul ciclului (la ovulatie) va permite peretelui venos sa se relaxeze. In aceasta situatie prin vene va curge mai mult sange si va exista o presiune mai mare asupra supapelor.
Consumul de pilule sau estrogen pentru substitutie hormonala, va avea acest efect asupra venelor. In aceste situatii purtati ciorapi de compresie, faceti exercitii fizice si controlati-va greutatea pentru ca starea peretilor venelor sa fie optima.

5.Sarcina poate extinde venele

Sarcina determina o crestere a valorilor hormonale. Estrogenul relaxeaza musculatura neteda si fibrele de colagen, in general, fapt ce contribuie la extinderea peretelui venos. In plus, cantitatea de sange din sisteme creste cu pana la 40%. Venele incep sa suporte modificari inca din a cincea saptamana de sarcina. Ca atare, rezultatul ar putea fi aparitia venelor varicoase.

6.Evitati purtarea zilnica a pantofilor cu tocuri

Tocurile inalte nu sunt la moda pentru venele dumneavoastra. Daca purtati tocuri mai inalte de 1.5 cm in fiecare zi, muschii gambelor nu vor pompa sangele in picioare in mod eficient. Cand mergeti cu tocuri mai mici, veti simti cum se contracta muschii gambelor, comparativ cu situatia in care purtati tocuri inalte.

7.Faceti cu atentie, exercitii fizice

Un muschi bine tonifiat al picioarelor poate pompa mai mult sange decat unul slabit, atunci cand mergeti sau va plimbati - iar sangele venos va circula mai bine in zona picioarelor, vor exista mai putine probabilitati ca venele sa se extinda, iar supapele sa se deterioreze.
Trebuie totusi sa fiti atenti cu exercitiile intense. Presiunea abdominala poate bloca fluxul de sange, care circula inapoi, spre inima. De exemplu, atunci cand ridicati greutati mari, asigurati-va ca expirati in mod adecvat. In caz contrar, presiunea abdominala va creste si venele se vor extinde.

Complicatii

Complicatiile venelor varicoase, desi rare, pot include:
-Ulcere.Pe piele se pot forma ulcere dureroase in apropierea venelor varicoase, in special in apropierea gleznelor. O pata decolorata pe piele incepe de obicei inainte de formarea unui ulcer. Consultati imediat medicul dumneavoastra daca credeti ca ati dezvoltat un ulcer la picior.
-Cheaguri de sange. Ocazional, venele adanci din picioare devin marite si pot provoca dureri si umflaturi ale picioarelor. Solicitati asistenta medicala pentru durerea persistenta sau umflarea picioarelor, deoarece poate fi un semn al unui cheag de sange.
-Sangerare. Ocazional, venele din apropierea pielii explodeaza. Desii, de obicei, aceasta provoaca doar o sangerare minora, necesita asistenta medicala.

Concluzie

Dupa cum puteti observa, exista multe moduri in care puteti lucra pentru a prevenii venele varicoase sau pentru a reduce sansele de a le dezvolta in timp. Pentru unii, este inevitabil ca acestia sa dezvolte aceste probleme ale venelor, deoarece s-ar putea sa o aiba doar in genele lor. Cu toate acestea, pasii de mai sus vor ajuta la mentinerea problemelor de vene varicoase la distanta, la prevenirea aparitiei altora noi si la ameliorarea durerii sau a senzatiei de disconfort care sunt adesea asociate cu aceste probleme ale venelor.


Citeste si despre:

Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Boala varicoasa - varicele hidrostatice Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Varicele esofagiene Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Sfaturi pentru diminuarea varicelor Varicele - cauze si simptome Dieta recomandata persoanelor cu varice Tratamentul chirurgical pentru varice Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta