Varicele esofagiene

Actualizat: 27 Martie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Varicele esofagiene sunt asemanatoare cu venele varicoase, dar sunt localizate in interiorul esofagului (tubul care traverseaza de la cavitatea bucala pana la stomac) si ocazional, apar in stomac.

O varice este partea unei vene care s-a dilatat si are peretii subtiati. Varicele apar atunci cand cea mai mare parte din tesutul hepatic normal a fost inlocuit cu tesut cicatricial. Intrucat tesutul cicatricial va presa venele ficatului, sangele nu poate curge in mod normal prin vene. Presiunea din interiorul venelor hepatice se va accentua si va fi apoi transmisa si altor vene localizate in exteriorul ficatului.

Situatia este frecvent intalnita la vasele esofagului si stomacului care fac parte din circulatia portala. Presiunea crescuta se numeste hipertensiune portala. Aceste vene mici se umfla si se dilata, formand varicele esofagiene.

Cauze

Orice ar putea provoca hipertensiune portala, ar putea reprezenta cauza varicelor esofagiene. Iata cateva exemple:

Cauze prehepatice

Cauze intrahepatice

Cauze post hepatice

Simptome si investigatii

Semne specifice bolii:

Simptome specifice bolii hepatice:

In timpul examenului fizic medicul va urmari:

Printre testele prin care se va localiza sangerarea si se va detecta sangerarea activa, va fi inclusa introducerea unui tub nasogastric. Analizele pentru depistarea varicelor includ oseofagogastroduodenoscopia (OGD).

Alte investigatii pe care le va face medicul sunt:

Tratament

Scleroterapia ca metoda primara de prevenire


Tehnicile de scleroterapie variaza, in functie de cantitatea substantelor cu efect sclerozant care vor fi injectate intravariceal sau perivariceal. Studiile au aratat ca exista o reducere a frecventei sangerarilor, in cazul unora dintre bolnavii la care a fost aplicata scleroterapia.

Totusi, scleroterapia endoscopica nu este indicata pentru prevenirea hemoragiei variceale la pacientii cu ciroza hepatica. In cadrul unui studiu, la pacientii cu varice mari, terapia ligaturii varicelor a redus semnificativ incidenta hemoragiei variceale, comparativ cu propanololul. In cadrul acestui studiu, totusi, aproximativ jumatate dintre pacienti sufereau de hipertensiune portala non-cirotica si nu s-a demonstrat nicio diferenta a ratei mortalitatii.

Screeningul endoscopic


Toti pacientii cu ciroza, recent diagnosticati, ar trebui sa faca screening endoscopic in cautarea varicelor esofagiene. Prezenta unor varice de dimensiuni mari sau moderate necesita tratament cu betablocante, in prima instanta. Daca exista contraindicatii legat de betablocante, varicele ar trebui legate sau sclerozate. Pe termen lung, repetarea screeningului endoscopic este necesara, de obicei 2-3 ani in cazul varicelor mici.

Bolnavii care au supravietuit unei hemoragii esofagiene variceale ar trebui sa urmeze tratament cu betablocante, nitrati si sa faca screening endoscopic. Utilizarea masurilor care implica gradientul de presiune asupra venei hepatice, cu scopul de a-l reduce sub 12 mm Hg, este asociat cu o reducere semnificativa a mortalitatii.

Expectative

Sangerarea va fi recurenta, fara tratament. Varicelele esofagiene hemoragice sunt o complicatie grava a bolii hepatice si vor avea un prognostic nefavorabil (cel mai posibil). Transplantul de ficat ar trebui luat in considerare la bolnavii cu varice hemoragice, in urma bolilor hepatice.

Complicatii

Printre complicatii ar putea sa apara:


Citeste si despre:

Venele varicoase (Scleroterapia) Clasificarea venelor varicoase Varicele in timpul sarcinii Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament Boala varicoasa - varicele hidrostatice Controlul optim al transpiratiei excesive incepe primavara Stil de viata si remedii la domiciliu pentru varice Varicele, una dintre cele mai frecvente afectiuni Varicele - intre chirurgie si tratamente naturiste Tratamentul chirurgical pentru varice Tratamente non-invazive pentru varice