Sfaturi pentru diminuarea varicelor

Actualizat: 05 Septembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Varicele picioarelor este termenul utilizat in mod obisnuit pentru a descrie venele umflate ale picioarelor. Sistemul venos presupune circulatia sangelui inapoi de la picioare catre inima.

Fluxul de sange din vene calatoreste impotriva fortei gravitationale, chiar daca o persoana are picioare lungi sau scurte. Exista diferite mecanisme care ajuta la propulsarea sangelui venos inapoi spre inima. Venele au o musculatura neteda.

Musculatura membrelor inferioare si cinetica sunt esentiale pentru circulatia venoasa normala. Venele sunt dotate cu valve unidrectionale care mentin circulatia sangelui intr-o singura directie.

La nivelul picioarelor, sistemul venos este profund si transporta mai mult de 90% din sange inapoi la inima, la sistemul venos superficial si sistemul venos al pielii. Aceste sisteme comunica unul cu altul. In organism exista diverse sisteme care mentin presiunea arteriala sanguina normala din sistemul venos.

Cauze


La disfunctia sistemului venos, de la nivelul picioarelor contribuie multi factori. Acestia includ: tromboza sau formarea de cheaguri de sange, hipertensiunea arteriala sistemica, boli vasculare, diabet, boli de tesut conjunctiv, obezitatea, sarcini multiple, traume, leziuni ale picioarelor si infectii. In oricare dintre aceste situatii, presiunea sangelui venos este crescuta. Scopul este de a mentine stabila tensiunea venoasa in limite normale, pe cat posibil atat in sistemul venos profund, cat si in sistemul venos superficial.

In timp, presiunea formata in sistemul superficial ar putea cauza dilatarea si disfunctia venelor superficiale si, prin urmare, dezvoltarea de varice ale picioarelor. Aparent, probabilitatea unui esec in zona venelor superficiale (rezultat in urma dilatarii vaselor sanguine), dar si disfunctia valvelor venelor (care duce la inversarea circulatiei venoase), sunt oarecum determinate genetic. In plus, acestea pot avea legatura cu nivelurile estrogenului si progesteronului din organism.

5 sfaturi antivarice


Incercati sa va modificati obiceiurile zilnice pentru a preveni sau intarzia in mod eficient aparitia varicelor:


Citeste si despre:

Ulcerul de gamba Cum sa tratati hemoroizii Eczema Varicele - intre chirurgie si tratamente naturiste Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta Venele varicoase (Scleroterapia) Tratamentul ulcerului varicos – Ghid pentru prevenire si ingrijire De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Boala varicoasa - varicele hidrostatice Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Cum poate fi prevenita formarea venelor varicoase Varicele esofagiene Varicele - cauze si simptome Dieta recomandata persoanelor cu varice