Factori de risc pentru aparitia varicelor

Actualizat: 01 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Venele varicoase sunt venele care s-au largit si rasucit din cauza unui defect al supapelor din interiorul venelor. Aceste supape impiedica in mod normal, refluxul de sange in vena. Atunci cand valvele nu functioneaza normal, sangele se acumuleaza de-a lungul venei, iar aceasta se va umfla.

Venele sunt vase de sange subtiri ce transporta sangele deoxigenat din corp catre inima. Venele varicoase apar atunci cand valvele sau supapele unor vene profunde si superficiale ale piciorului nu mai functioneaza corespunzator.

Factori de risc


Printre factorii care cresc riscul de dezvoltare a varicelor se numara:


- Varsta. Riscul aparitiei varicelor creste odata cu varsta. Efectele imbatranirii uzeaza supapele care ajuta la reglarea fluxului sanguin. In cele din urma, din cauza uzurii, valvele permit sangelui sa curga inapoi in vene si determina acumularea sangelui in vene, in loc ca acesta sa circule catre inima.

- Sexul. Femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta aceasta conditie medicala. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, inaintea ciclului menstrual sau la menopauza, pot fi un factor de aparitie a varicelor. Hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. Suplimentele hormonale sau pilulele contraceptive pot creste riscul aparitiei venelor varicoase.

- Ereditatea. Persoanele cu un istoric familial al bolii varicoase sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

- Sarcina. Modificarile circulatorii din timpul sarcinii care sunt proiectate sa suporte dezvolarea fatului, cresc de asemenea riscul dezvoltarii varicelor. Varicele vor deveni protuberante pentru prima data sau se pot agrava in ultima perioada a sarcinii, cand uterul exercita o presiune mai mare asupra venelor de la nivelul picioarelor.

- Obezitatea. Supraponderabilitatea pune o presiune in plus asupra venelor indiferent de pozitia corpului.

Profilaxie


Deoarece cauzele sunt inca nedeterminate, prevenirea varicelor este inca discutabila. Cu toate acestea, gasiti mai jos cateva sfaturi care pot ajuta la preintampinarea aparitiei varicelor, mai ales a celor superficiale:


Citeste si despre:

Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire Boala varicoasa - varicele hidrostatice Zece cauze ale aparitiei varicelor Varicele: de ce apar si cum se trateaza Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Sfaturi pentru ameliorarea neplacerilor cauzate de varice Varicele, una dintre cele mai frecvente afectiuni Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament Varice esofagiene – riscuri, cauze si tratament Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Varicele - intre chirurgie si tratamente naturiste Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta Venele varicoase (Scleroterapia) Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva
Cere sfatul medicului ×