Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Venele varicoase sunt vene marite in diametru si proeminente deasupra suprafetei pielii. Acestea pot fi de culoare violet inchis, sau albastra si pot fi rasucite sau bombate.
Varicele sunt localizate de obicei in zona gambelor sau pe partea interioara a piciorului. Ele apar atunci cand valvele venelor care permit curgerea sangelui intr-o singura directie, spre inima, nu mai functioneaza corespunzator. Ca urmare, sangele se acumuleaza in vene, iar dimensiunea acestora creste.
Varicele afecteaza una din doua persoane, cu varsta de peste 50 de ani. Acestea sunt mai frecvente la femei decat la barbati.
Exista multe teorii legate de cauza aparitiei varicelor, dar principala cauza este considerata deteriorarea valvelor venelor. Aceste valve previn scurgerea fluxului sanguin inapoi in vena. Ele mentin curgerea sangelui intr-o singura directie, spre inima. Nu este clar ce determina valvele sa lucreze mai putin eficient.
Unii experti considera ca din cauza unor probleme mostenite, unii oameni au prea putine valve, care nu functioneaza corect. Unele persoane se pot naste cu anomalii ale peretelui venos, lucru care va predispune la slabirea valvelor.
Atunci cand o persoana, la care valvele functioneaza prost, se ridica in picioare, fluxul de sange este inversat si curge spre venele superficiale, desi ar trebui sa ajunga spre inima. Atunci cand muschii din jurul venelor profunde se contracta, in urma golirii venelor profunde, se acumuleaza o cantitate suplimentara de sange in venele superficiale. Situatia predispune la curgrea unei cantitati si mai mari de sange in directia gresita, de la venele profunde, la venele superficiale prin valvele defecte si, apoi, in venele perforate. Acest lucru poate creste presiunea de la nivelul venelor superficiale, determinand formarea varicelor.
Exista mai multi factori care pot agrava venele varicoase:
Simptomele usoare ale varicelor sunt:
Printre modificarile pielii se numara:
Venele varicoase sunt des intalnite si de obicei nu reprezinta o problema grava. In unele cazuri, insa pot fi semnul unui blocaj al unor vene mai profunde, situatie numita tromboza venoasa profunda. Daca suferiti de aceasta problema este posibil sa aveti nevoie de tratament.
Netratate, venele varicoase se pot complica prin dezvoltarea unor ulcere varicoase: zone eritematoase (de culoare rosie), pruriginoase (o senzatie intensa de mancarime), unde stratul cutanat se poate eroda si astfel apar plagi deschise, ce se pot infecta.
Diagnosticul se stabileste, in cazul venelor varicoase de la nivelul membrelor inferioare, pe baza: anamnezei, ecografiei Doppler si eventual a flebografiei. In cazul venelor hemoroidale dilatate se realizeaza un tuseu rectal si, in anumite situatii colonoscopie, sau irigografie.
Prevenirea dezvoltarii venelor varicoase consta in: evitarea pozitiei ortostatice pentru timp indelungat, scaderea in greutate, exercitii pentru impiedicarea stagnarii sangelui in vene (ridicarea membrelor inferioare pe un plan inclinat, in mai multe reprize, zilnic), purtarea de sosete compresive, sau ciorapi elastici compresivi.
Tratamentul poate fi atat medicamentos (in stadiile incipiente), cat si chirurgical.
Tratamentul chirurgical poate consta in stripping ( inlaturarea venelor varicoase prin incizii cutanate la nivelul venelor afectate).
In prezent se practica mai frecvent tratamente minim invazive, cum ar fi: scleroterapia (injectarea in venele afectate a unei substante care blocheaza circulatia sanguina la nivelul acestora), microsceroterapia, chirurgia laser, terapia de ablatie endovenoasa (utilizarea radiofrecventei, pentru obtinerea unui efect termic asupra colagenului din structura vasculara, care duce la blocarea venelor afectate), chirurgia venoasa endoscopica.
In cazul nerespectarii masurilor de prevenire a aparitiei varicelor, acestea pot deveni recurente (pot sa reapara).
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643
https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/causes/
https://www.healthline.com/health/varicose-veins
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-varicose-veins-basics
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4722-varicose-veins
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.