Diagnosticarea varicelor

Actualizat: 08 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati


Daca va confruntati cu vene superficiale umflate la nivelul picioarelor, picioare obosite, grele si dureroase, mancarimi si arsuri de-a lungul venelor umflate, este posibil sa suferiti de vene varicoase sau varice, care necesita consult medical si tratament. Specialitate care se ocupa cu tratamentul varicelor este chirurgie vasculara.

Varicele se pot extinde si in unele cazuri devin proeminente. Acestea pot fi observate la unele persoane in zona coapselor, gambelor si picioarelor.

Diagnostic

Diagnosticul varicelor este atat bazat pe examenul clinic local al membrelor inferioare, cat si pe investigatii imagistice, precum ecografia Doppler. Acestea au, ca prima forma de manifestare, dilatatiile varicoase, ce apar cu precadere la nivelul coapselor si gambelor, fiind inestetice si deranjand pacientii. Ulterior, acestia ajung sa resimta durere locala, senzatie de greutate, intoleranta la efort, parestezii si chiar edeme la nivel gambier.

Trebuie sa cereti sfatul medicului in cazul in care:
- venele varicoase va provoaca durere sau disconfort;
- pielea din jur este inflamata si iritata;
- durerile de la nivelul piciorului provoaca iritatii pe timp de noapte si va perturba somnul.

Varicele sunt diagnosticate prin aspectul lor. Medicul va va examina membrele inferioare in timp ce stati in picioare pentru a verifica orice semne de umflare. Acesta va poate solicita sa descrieti orice fel de durere pe care o aveti si daca exista situatii care agraveaza simptomele varicelor. De exemplu, unele femei pot constata ca ciclul menstrual le afecteaza venele varicoase. De asemenea, exista manevre de provocare, pentru a evidentia varicele. Una din ele consta in utilizarea unui garou si montarea acestuia la diferite nivele ale membrului inferior, pentru a investiga intoarcerea venoasa.

Medicul va poate cere detalii legate de factorii de risc ai varicelor, printre care:

- prezenta varicelor in istoricul medical familial;

- sarcina;

- valoarea indicelui de masa corporala;

- tromboza venoasa profunda;

- antecedente de leziuni la nivelul membrului inferior;

- ortostatismul prelungit.

Investigatii

In cazul in care medicul considera ca este necesar sa se analizeze varicele poate trimite bolnavul la un specialist in flebologie, ramura a chirurgiei vasculare. Dupa examinare, specialistul va decide daca sunt necesare investigatii suplimentare. Exista cateva investigatii care vor fi utilizate in mod special pentru a se evalua venele varicoase.

Acestea sunt:
- testul Doppler - acesta este un tip de ecografie (scanare cu ultrasunete) care furnizeaza informatii despre directia fluxului de sange din vene. Aceasta ofera indicii despre cat de bine functioneaza valvele pacientului. Un test Doppler poate fi folosit pentru a verifica existenta de cheaguri de sange la nivel vascular
- scanarea color duplex cu ultrasunete (ecografia) - este o procedura nedureroasa care foloseste undele sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini din interiorul corpului, oferind imagini color ale structurii venelor. Cu ajutorul acestei investigatii se poate masura viteza de curgere a sangelui.

Pregatirea pentru consultatie

Nu va fi nevoie sa faceti pregatiri speciale inainte de consultatie. Medicul trebuie sa analizeze picioarele goale pentru a diagnostica varicele si pentru a-si da seama ce tratament ar putea fi cel mai bun pentru starea pacientului. Medicul de familie va poate recomanda sa consultati un medic specialist in chirurgie vasculara.

Tratament

Exista metode de tratament conservatoare si chirurgicale. Pacientilor diagnosticati cu varice li se recomanda purtarea de ciorapi elastici, folosirea unor tipuri de incaltaminte cat mai comoda, evitarea ortostatismului prelungit, eventual alternarea acestuia cu sezutul si ridicarea picioarelor, pentru a favoriza intoarcerea venoasa. De asemenea, se pot administra medicamente pentru imbunatatirea calitatii vasculare. 

Metodele chirurgicale se impart in cele minim invazive si cele desfasurate pe cale clasica. Scleroterapia este o metoda minim invaziva ce presupune injectarea de agenti sclerozanti la nivelul venelor varicoase. Safenectomia, pe de alta parte, presupune excizia venei safene si ligatura comunicantelor acesteia, fiind o solutie definitiva in tratamentul varicelor.


Citeste si despre:

Boala varicoasa - varicele hidrostatice Ulcerul varicos se poate vindeca! Compresia si terapia locala hidroactiva Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Diagnosticarea hemoroizilor Varicele esofagiene Varicele - informatii generale Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Tromboza venoasa profunda - semne de avertizare Afectiuni cronice care se pot agrava vara Tratamentele pentru infertilitatea masculina Varicele - intre chirurgie si tratamente naturiste Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta
Cere sfatul medicului ×