Varicele - informatii generale

Actualizat: 25 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Venele varicoase sunt vene largite, rasucite si marite. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cel mai frecvent afectate, sunt cele de la nivelul picioarelor. Cauza o reprezinta faptul ca statul in pozitie verticala si mersul pe jos cresc presiunea venelor din partea inferioara a corpului. La multe dintre persoane, venele varicoase sunt pur si simplu o preocupare cosmetica.

La alte persoane, insa, venele varicoase pot provoca dureri si disconfort. Uneori, varicele pot declansa probleme grave. Totodata, varicele pot semnala si un risc crescut de alte probleme circulatorii. Tratamentul poate implica masuri de auto-ingrijire si proceduri medicale pentru inchiderea sau eliminarea venelor.

Detalii despre venele varicoase

Venele sunt vase de sange prin care sangele ajunge inapoi la inima. Sangele curge prin venele picioarelor, catre venele mari si spre inima.

Exista trei tipuri de vene la nivelul picioarelor:

Venele contin valve cu o deschidere unidirectionala, care sunt localizate la distante mari in interior. Aceste valve impiedica sangele sa curga in directia gresita. Cand stam in picioare exista o distanta destul de mare pe care sangele trebuie sa o strabata, de la inima la picioare. Gravitatea tinde sa impinga sangele in partea de jos a picioarelor, dar acest lucru este impiedicat de supapele venelor, dar si de fluxul normal de sange catre inima.

Cauze

Venele varicoase sunt vene marite care apar de cele mai multe ori imediat sub piele. Venele varicoase sunt cauzate de mai multi factori, printre care:

De cele mai multe ori, varicele se manifesta in cadrul acelorasi familii. O persoana s-ar putea naste cu un defect al supapelor venelor sau cu peretii acestora slabiti. Exista si posibilitatea ca aceste inconveniente sa fie dezvoltate mai tarziu. Sarcina este o cauza comuna a venelor varicoase. In timpul sarcinii, hormonii relaxeaza venele si circula mai mult sange prin acestea.

Greutatea in plus si greutatea uterului pun presiune asupra venelor picioarelor. Mai putin frecvent, venele varicoase pot fi semnul unei probleme mai serioase care ar putea avea nevoie de tratament. Aceste probleme grave pot include:

Tumorile sunt o cauza rara a aparitiei varicelor.

Simptome

Varicele, de obicei, nu produc nicio durere. Manifestarile existentei varicelor includ:

Cand apar semne si simptome dureroase, acestea ar putea include:

Investigatii

Cele mai importante instrumente in diagnosticarea bolii varicoase sunt examenul fizic si istoricul medical. Varicele, sunt de obicei diagnosticate pe baza aspectului lor si nu necesita alte teste medicale pentru confirmarea diagnosticului. Daca apar probleme ale venelor profunde sau sunt suspectate complicatii, pe baza simptomelor si a examenului fizic, se pot face si alte teste. Daca va ganditi la chirurgia venelor varicoase sau scleroterapie, se pot face teste suplimentare pentru localizarea problemei venei ,astfel incat sa creasca sansele de succes ale tratamentului.

Complicatii ale varicelor

Cele mai multe dintre persoanele cu vene varicoase nu dezvolta complicatii. Complicatiile apar la un numar mic de cazuri. Acestea sunt datorate de presiunea marita din venele varicoase, care cauzeaza modificari ale vaselor mici de sange invecinate.

Posibilele complicatii ar putea include:

Tratament si medicatie

Din fericire, tratamentul nu implica internarea in spital sau o perioada inconfortabila, lunga, de recuperare. Venele varicoase pot fi tratate prin proceduri mai putin invazive, in general, ambulatoriu.

Autoingrijire la domiciliu

Autoingrijirea poate ameliora durerea si previne agravarea varicelor. Aceasta presupune exercitii fizice, pierdere in greutate, purtarea de haine largi, ridicarea picioarelor peste nivelul corpului si evitarea perioadelor indelungate de stat in picioare sau in pozitie asezat. Purtarea ciorapilor de compresie este, adesea prima abordare de tratament. Acestia vor fi purtati toata ziua.

Ciorapii de compresie vor presa in mod constant picioarele, ajutand venele si muschii picioarelor sa transporte sangele in mod eficient. Intensitatea compresiei variaza in functie de tipul si brandul ciorapilor. Atunci cand va achizitionati ciorapi de compresie asigurati-va ca sunt potriviti pentru dumneavoastra. 

Cu ajutorul unei benzi, farmacistul va poate masura picioarele pentru a se asigura ca va ofera ciorapii de compresie potriviti. Acestia trebuie sa fie rezistenti, dar nu foarte stramti. Daca suferiti de artrita, de exemplu, ati putea intampina dificultati in imbracarea ciorapilor de compresie si va fi nevoie sa solicitati ajutor in acest sens.

Concluzie

Varicele sunt vene dilatate, sinuoase, superficiale sau profunde la extremitatile inferioare. Acestea pot fi asimptomatice sau asociate cu oboseala, durere intr-un membru sau discomfort, senzatie de greutate sau durere in ambele member inferioare.

Edemul, pigmentarea si ulceratiile ale pielii piciorului distal se pot dezvolta. Femeile sunt afectate de patru ori mai des decat barbatii. Tratamentul este de cele mai multe ori minim invaziv care se poate practica in ambulator sau la ingrijirea la domiciliu. Daca observati o modificare de aspect, culoare sau apare durere la nivelul picioarelor dumneavoastra adresati-va medicului.


Citeste si despre:

Diagnosticarea varicelor Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Sarcina - Luna a IV-a Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Eczema Faringita virala Varicele - intre chirurgie si tratamente naturiste Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Boala varicoasa - varicele hidrostatice