Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Venele varicoase mari pot necesita, uneori, eliminare pe cale chirurgicala. Chirurgia venelor varicoase implica rahianestezie sau anestezie generala a pacientului.
Este indicat ca, dupa o interventie de acest gen, pacientul sa ramana in spital pentru monitorizare si pentru a trata eventualele complicatii care pot aparea postoperator.
Cu ajutorul chirurgiei venelor varicoase, venele afectate sunt ligaturate, fiind apoi complet eliminate. Scoaterea (strippingul) venelor nu afecteaza circulatia sangelui de la nivelul membrulu inferior.
Procedura consta in disectia jonctiunii sefeno-femurale si ligaturarea venei safene, impreuna cu toate tributarele ei, acest lucru realizandu-se printr-o incizie la nivel inghinal.
Ulterior, este necesara o alta incizie la nivel retromaleolar pentru a identifica vena safena la acest nivel si pentru a o ligatura, uneori fiind necesare incizii etajate la nivelul membrului inferior pentru a identifica colateralele venei safene si pentru a le ligatura. Dupa acest pas, cu ajutorul unui instrument numit stripper vascular, vena safena este scoasa.
Posibilele efecte adverse ale acestei interventii chirurgicale pot include:
Efectele secundare grave sau complicatiile presupuse de aceasta operatie sunt mai putin frecvente.
Pe parcursul flebectomiei ambulatorii, zona interventiei chirugicale va fi marcata cu o sursa de lumina speciala. Se vor face in piele mici incizii, de aproximativ 2-3 mm, si cu ajutorul unor carlige chirurgicale vena va fi scoasa din picior. Operatia necesita anestezie locala. Indicatiile pentru aceasta procedura sunt colaterale ale venele varicoase si varicele de la nivelul piciorului, din jurul gleznei si din fosa poplitee. Se recomanda purtarea ciorapilor compresivi si a bandajelor elastice cel putin 1-2 saptamani postoperator.
Posibilele efecte adverse ar putea include:
Scleroterapia
Procedura se va efectua sub anestezie locala. Scleroterapia presupune injectarea unei substante chimice in venele varicoase care le va scleroza e si le va inchide, sub control ecografic. Scleroterapia cu substanta lichida este deseori utilizata pentru tratarea venelor mai mici, localizate mai jos de genunchi. Scleroterapia cu spuma este folosita pentru tratarea venelor mai mari.
Picioarele vor fi ulterior strans bandajate si pacientul va trebui sa poarte ciorapi de compresie imediat dupa procedura. Studiile au aratat ca acest tratament este eficient pentru tratarea venelor varicoase intr-un termen foarte scurt. Totusi, nu sunt pe deplin cunoscute beneficiile pe termen lung. De asemenea, avand in vedere ca venele raman pe loc, exista risc de recurenta.
Procedura implica si complicatii grave, cum ar fi un accident vascular cerebral sau probleme cardiovasculare si nu ar trebui sa fie efectuata in cazul in care ati suferit in trecut de tromboza venoasa profunda. Este important sa discutati cu medicul chirurg despre siguranta implicata de scleroterapia cu spuma ghidata ecografic. Chirurgul va va prezenta cele mai bune optiuni, pentru a va ajuta sa decideti care este tratamentul optim pentru dumneavoastra.
Complicatiile scleroterapiei sunt rare si includ hematoamele, tromboflebita, pigmentarea pielii si tulburarile vizuale.
Aceasta tehnica este in uz din 1998 si implica livrarea de energie termica dinspre un cauter bipolar catre venele varicoase. Acest tip de tratament este util pentru venele cu valve incompetente si este o procedura minim invaziva, fiind o procedura cu rata mica de compliatii, durere redusa, rate inalte de ocluzie venoasa si reluare rapida a activitatilor zilnice.
Chirurgul va oferi indicatii pacientului legat de pregatirea pentru procedura. De exemplu, celor care fumeaza li se va solicita sa renunte la fumat, intrucat acest obicei poate incetini recuperarea si poate duce la infectarea plagilor. De asemenea, pacientul trebuie sa faca repaus alimentar. Nu va manca si nici nu va bea cu a inainte de interventie.
Totusi, este important sa se urmeze mai ales sfatul anestezistului. Chirurgul ii va expune pacientului pe larg tehnica pe care o va folosi, ii va spune ce se va intampla inainte, in timpul si dupa procedura, dar si ce fel de durere ar putea sa apara.
Daca aveti dureri, puteti lua calmante cum ar fi paracetamol sau ibuprofen. Daca aveti intrebari, legate de administrarea acestor medicamente, intrebati medicul sau farmacistul. Anestezia temporara va afecta temporar capacitatea dumneavoastra de coordonare si abilitatile de a rationa.
Nu ar trebui sa beti alcool, sa folositi utilaje sau sa semnati documente legale timp de 24 de ore dupa anestezie. Nu ar trebui sa conduceti daca nu sunteti siguri de asta. Daca aveti indoieli legate de sofat, ar fi indicat sa plecati insotiti de o alta persoana care va conduce masina.
Timpul de recuperare va fi diferit: e important daca interventia a fost realizata la unul sau ambele picioare si ce procedura s-a utilizat exact.
Exista cateva lucruri esentiale de retinut in perioada de recuperare dupa operatia de vene varicoase:
Complicatiile pot sa apara in timpul sau dupa operatie. Acestea apar la un procent destul de redus de pacienti. Posibilele complicatii ale fiecarei interventii chirurgicale includ reactiile adverse la substantele anestezice utilizate, infectii, sangerare excesiva sau formarea unui cheag de sange intr-o vena a piciorului (tromboza venoasa profunda).
Complicatiile specifice ale chirurgiei venelor varicoase sunt mai putin intalnite, dar pot presupune:
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.