Monocite crescute

Publicat: 19 Februarie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Monocitele sunt tipuri de celule albe din sange, intalnite in sangele tuturor vertebratelor. Exista mai multe tipuri diferite de celule albe in sange. Monocitele reprezinta intre 1-9% din totalul leucocitelor din sange. Acestea pot include limfocite, macrofage, neutrofile si bazofile.

Monocitele sunt produse in maduva osoasa, ajung apoi in fluxul sanguin, se deplaseaza cu rapiditate prin sistemul circulator si migreaza spre tesuturi unde se transforma si se diferentiaza pentru a deveni macrofage sau celule dendritice. Monocitele se transforma in celule macrofage sub influenta factorilor locali de mediu.

Monocitele absorb si devoreaza corpuri straine, microorganisme daunatoare, toxine, celule senescente, moarte sau alterate, ajuta la eliminarea tesuturilor moarte si canceroase. Macrofagele ataca orice materie straina, cum ar fi virusurile sau bacteriile si le consuma, astfel incat acestea sa nu produca vreo dauna organismului.

Celulele dendritice ajuta la identificarea toxinelor periculoase sau substantelor straine din organism. Monocitele produc diversi factori bioactivi: factori de coagulare, angiogenetici, factori ai complementului, proteine de legare, factori chemotactici, citokine, factori de crestere si lipide bioactive.

Monocitele din sange sunt distribuite inegal in sangele periferic si cel circulant. Acestea ajuta sistemul imunitar sa functioneze in mod corespunzator. Monocitele joaca un rol important in reactiile inflamatorii acute si cronice ale organismului, dar si in cele imunologice, in repararea tesuturilor, formarea ateromului si reactia corpului la neoplazie si alogrefe.

Celulele rosii sunt mai numeroase in sange, comparativ cu celulele albe. Totusi, un numar mare de monocite nu ar trebui sa reprezinte intotdeauna un motiv de ingrijorare.

Valorile ridicate de celule albe in sange poarta denumirea de monocitoza. Monocitoza nu este o afectiune in sine, ci este un semn al unei boli. Monocitoza este prezenta la adulti in situatia in care numarul de monocite depaseste 800 unitati/l. Numarul crescut de monocite poate indica prezenta unei situatii patologice.

Exista diverse boli care pot declansa monocitoza. Printre acestea se numara: mononucleoza, malaria, tuberculoza, dar si stresul, febra, inflamatia, necroza organelor, boli maligne, neutropenie si leucemie.

Cauzele monocitelor crescute

In general, un numar crescut de monocite in sange apare ca raspuns la infectii cronice, boli autoimune, tulburari ale sangelui si diverse tipuri de cancer.

Un procent prea mare de monocite poate indica:

O alta cauza a monocitozei ar putea fi utilizarea de glucocorticoizi sau ca urmare a administrarii exogene de citokine. Prin administrarea de glucocorticoizi are loc cresterea temporara a valorilor monocitelor.

- Monocitele crescute ar putea fi intalnite si la bolnavii de cancer care urmeaza chimioterapie sau radioterapie.

- Monocitoza poate sa mai apara si la bolnavii care ar putea suferi de depresie.

- Alte situatii asociate cu monocitoza includ: boala hepatica alcoolica si intoxicatia cu tetracloretan.

Printre factorii de risc pentru monocitele crescute se numara:

Diagnostic si investigatii

Pentru a putea stabili un diagnostic corect sau care este cauza monocitozei, medicul va folosi informatiile colectate de la analizele de sange, examenul fizic, dar si istoricul pacientului. Prezenta exclusiva a numarului ridicat de monocite, in sine, nu informeaza medicul decat ca este prezenta o anumita problema, dar nu si natura problemei.

Medicul poate recomanda determinarea valorilor monocitelor in urma analizelor de sange, pentru a depista eventualele necroze tisulare, alergii, intoxicatii, tumori maligne, infectii bacteriene sau virale, depresie medulara etc.

Bolnavului i se va recolta sange, pe nemancate. Este indicat ca pacientul sa nu fie stresat in momentul recoltarii. De asemenea, trebuie sa i se aduca medicului la cunostinta daca pacientul urmeaza vreun tratament medicamentos, intrucat anumite tipuri de medicamente pot contribui la scaderea sau cresterea valorilor monocitelor.

Cresterea falsa a numarul monocitelor poate sa apara atunci cand sangele pentru investigatie este obtinut din varful degetului pacientilor care sufera de boli periferice vasculare, cum ar fi sindromul Raynaud.

Simptome

Printre manifestarile care pot fi intalnite in cazul monocitelor crescute sunt:

Tratament

Pentru ca monocitoza nu este o conditie in sine, optiunile de tratament difera foarte mult, de la un caz la altul. Scopul principal al tratamentului este de a se depista cu exactitate cauza principala a numarului anormal de mionocite si apoi instituirea tratamentului corect pentru conditia care sta la baza monocitozei.

De cele mai multe ori, tratamentul indicat pentru terapia infectiilor bacteriene sau virale ajuta la scaderea numarului de monocite. Conditiile canceroase ar putea necesita tratament intensiv, cum ar fi chimioterapia sau interventiile chirurgicale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Citeste si despre:

Afectiuni genetice rare Splina – localizare si patologii Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Top suplimente naturale ca sa stralucesti vara aceasta Anemia aplastica Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.) Hipertrofia cardiaca Markeri tumorali - prezentare generala