Rujeola

Actualizat: 23 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este rujeola


Rujeola sau pojarul este o infectie virala tipica copilarilei,foarte contagioasa ce se transmite aerian in special primavara,de la alte persoane bolnave prin tuse,stranut sau contactul direct cu suprafetele contaminate deorece virusul traieste cel putin 2 ore pe diverse suprafete.

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa. Rujeola este cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia Paramyxovirus. Acest grup de virusuri cauzeaza in general afectiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

Virusul se raspandeste cel mai adesea in perioada de incubatie a bolii, atunci cand pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.

Simptome

Simptomatologia se dezvolta de obicei in 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubatie (perioada de timp scursa intre momentul infectarii si momentul aparitiei primelor simptome) se poate intinde pe un interval cuprins intre 7 si 18 zile.

Simptomele initiale includ:

- febra (38C sau mai mare)
- rinoree (scurgerea de secretii de la nivelul nasului), stranut
- senzatia de gat uscat, tuse persistenta
- cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali
- diaree
- oboseala, inapetenta (pierderea poftei de mancare)
- uneori poate apare si o lacrimare discreta.


Aceasta simptomatologie se intinde pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 zile. Spre sfarsitul acestei faze, apare o eruptie sub forma unor puncte rosii cu un centru mic de culoare gri, denumita si semnul Koplik, si care apare pe mucoasa bucala.


Eruptia dispare in aproximativ 18 ore si in locul ei apare eruptia tipica de rujeola:

- apare mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, pentru a se raspandi apoi pe intreg corpul
- este insotita de obicei de febra pana la 40C sau mai mult, dar care scade in urmatoarele 2 zile
- eruptia dureaza aproximativ 5 zile si poate fi insotita de o senzatie usoara de mancarime
- eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut
- dupa disparitia eruptiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tenta maronie, decolorata care dispare treptat.

Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate tipice si inca 4 zile dupa aceea.

Investigatii

Rujeola este cel mai frecvent diagnosticata prin istoricul de expunere la virus, prezenta eruptiei caracteristice, a febrei peste 38 grade C pentru mai mult de 3 zile, la care se adauga si alte semne cum ar fi inflamatia la nivelul ochilor sau congestia toracica.

La nevoie, se pot efectua teste sangvine (testul cu anticorpi imunofluorescenti sau testul ELISA) pentru a confirma diagnosticul si a elimina alte boli care pot da simptomatologie asemanatoare. Se pot face teste si din secretiile nazale sau din gat (culturi virale) pentru a demonstra existenta virusului. Radiografiile toracice se pot efectua daca medicul suspecteaza o pneumonie.

Tratament - Generalitati

In cazurile fara complicatii, rujeola este tratata prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescriptie medicala si care au efect antipiretic (scad febra) si antialgic (scad durerea), asa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeasi clasa, precum acetaminofenul (paracetamol).

Aspirina este contraindicata la persoanele sub 20 de ani datorita legaturii sale cu aparitia unei afectiuni mai rare dar foarte grava, denumita sindromul Reye (afectare cerebrala si hepatica grava, ce are ca si cauza consumului de aspirina). Nu se folosesc antibiotice in tratamentul rujeolei decat daca apar complicatii bacteriene, cum ar fi pneumonia sau infectii ale urechii.

In timpul bolii poate scadea concentratia de vitamina A din organism, ceea ce duce la aparitia sindromului de uscaciune a ochilor (xeroftalmie) si uneori orbire. Deficitul de vitamina A creste si riscul decesului datorita complicatiilor, mai ales la copiii sub 2 ani.

Suplimente de vitamina A se recomanda pentru:

- copii intre 6 luni si 2 ani, care sunt spitalizati datorita aparitiei complicatiilor
- copii cu rujeola, care au un sistem imunitar deficitar sau carente de vitamina A
- toti copiii cu rujeola care provin din comunitati sau zone in care deficitul de vitamina A este recunoscut a fi o problema de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare sau zonele izolate.

Profilaxie

Vaccinarea impotriva rujeolei este o metoda eficienta de prevenire a bolii. De obicei se foloseste un vaccin triplu (vaccinul ROR – rujeola, oreion, rubeola) care confera protectie pentru rujeola, oreon (parotidita epidemica) si rubeola.

Studii recente au aratat ca vaccinul nu produce reactii alergice la copiii care sunt alergici la proteinele din ou. Vaccinul are efect asupra bolii daca se administreaza in primele 72 de ore de la contactul initial cu virusul. Alta metoda profilactica este reprezentata de administrarea de imunoglobuline (IG). O astfel de injectie cu imunoglobuline poate preveni sau scurta boala. Copiii sub un an, femeile insarcinate si persoanele cu sistem imun deficitar, au indicatia cea mai mare de administrare de imunoglobuline specifice, daca sunt expusi la virusul rujeolei.

Tratament ambulatoriu

Odihna prelungita la domiciliu este de obicei cel mai bun tratament pentru rujeola.


Daca boala s-a instalat deja, se recomanda:


- consumul crescut de lichide: daca pacientul are febra si consumul de lichide nu este adecvat, exista riscul de aparitie al deshidratarii
- administrarea de medicamente fara prescriptie medicala, antialgice sau antitermice ca ibuprofenul si paracetamolul; aspirina este contraindicata la persoanele sub 20 de ani datorita legaturii sale cu aparitia unei afectiuni mai rare dar foarte grava, denumita sindromul Reye
- ochii trebuie menajati si odihniti, prin evitarea privitului la televizor pentru mult timp si asigurarea unei lumini de intensitate mai mica in camera
- evitarea contactului cu persoane care nu au avut boala si nici nu au fost vaccinati; bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.


Copiii bolnavi de rujeola nu trebuie sa mearga la scoala cel putin 4 zile dupa aparitia eruptiei iar daca copilul nu se simte prea bine, poate lipsi si mai mult, iar daca copilul nu se simte prea bine, poate lipsi si mai mult din colectivitate,iar pentru a reintra in colectivitate trebuie aviz special ce justifica starea de sanatate,eliberat de medicul de familie.

Consultul de specialitate

Medicul trebuie chemat atunci cand copilul:


- devine confuz sau greu de trezit
- are febra persistenta de peste 10 zile: atunci cand febra persista peste 3-4 zile dupa debutul eruptiei cutanate, trebuie evaluat pentru a determina eventualele complicatii cum ar fi infectiile urechii sau pneumonia
- are diaree cu durata de peste 2 saptamani sau apar semne de deshidratare
- are dureri de cap puternice sau prezinta dureri la nivelul gatului si o redoare (scaderea mobilitatii articulatiilor) a acestuia
- pare ca se simte mai bine, insa simptomatologia reapare dupa cateva zile.

Persoanele bolnave de rujeola, adulti sau copii, care nu au fost consultate de medic trebuie sa anunte Departamentul de Sanatate Publica local, pentru ca medicii de aici sunt obligati sa inregistreze toate cazurile de boala, pentru a sti cum sa gestioneze situatia in caz de epidemie.


Citeste si despre:

Rujeola la adult Rujeola, o boala infectioasa potential fatala Roseola infantum - rujeola bebelusilor Virusul rubeolei in timpul sarcinii Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Crupul laringian (difterie cu localizare laringiana) Infectia cu parvovirus Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa Boala membrelor nelinistite