Masurarea tensiunii arteriale pe ambele brate ajuta la reducerea riscului cardiovascular

Actualizat: 28 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stiati ca hipertensiunea se numeste "ucigasul tacut"? Da, aceasta definitie suna un pic surprinzator, dar trebuie sa recunoastem ca este complet justificata. Hipertensiunea arteriala nu prezinta adesea niciun simptom, iar studiile arata ca doar jumatate dintre persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sunt constiente de starea lor si o tin sub control.

Hipertensiunea poate provoca boli de inima, insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral. Prin urmare, depistarea timpurie a bolii salveaza vieti.
Stiinta inca incearca sa inteleaga "ucigasul tacut" si continua sa caute modalitati de imbunatatire a gestionarii hipertensiunii. Medicii au observat ca, la unii pacienti, exista o diferenta semnificativa a tensiunii arteriale intre cele doua brate. Dar abia in ultimii ani a devenit clar cat de problematica poate fi aceasta afectiune.

Este posibil sa nu obtineti rezultate precise ale masuratorilor si sa va pacaliti singuri ca tensiunea arteriala este sub control, precum si sa pierdeti o indicatie clara a riscului de complicatii si alte comorbiditati.

Prin urmare, recomandarea este urmatoarea: tensiunea arteriala trebuie masurata pe ambele brate.

Un nou studiu publicat in revista „Hypertension”, care reuneste date de la alte 24 de studii si care a analizat 54.000 de pacienti adulti din intreaga lume, arata fara echivoc importanta masurarii tensiunii arteriale la ambele brate. Cercetatorii au ajuns la o concluzie: cu cat diferenta de tensiune arteriala dintre brate este mai mare, cu atat creste riscul suplimentar de a dezvolta boli de inima.

Uneori, astfel de indicatori arata o acumulare de placa in artere. Placa de pe artere, asa-numita arterioscleroza, poate bloca fluxul sanguin catre inima si creier si poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. O astfel de diferenta de performanta poate fi observata, de asemenea, in cazul declinului cognitiv, diabetului, bolilor de rinichi si a defectelor cardiace - toate acestea sunt afectiuni destul de grave care trebuie tratate prompt pentru a evita complicatii suplimentare.

Ce sa faceti daca observati ca, atunci cand va masurati tensiunea acasa, valorile de pe un brat sunt mai mari? Ar trebui sa va faceti griji?

Depinde. De obicei, o mica diferenta intre brate in ceea ce priveste valorile tensiunii arteriale nu este problematica. Dar o diferenta mai mare de 10 mm Hg poate fi un semn al unei probleme de sanatate.

Sa dam un exemplu. O tensiune arteriala de 118 mm Hg pe un brat si de 120 mm Hg pe celalalt nu ar trebui sa provoace ingrijorare. Dar daca aveti 120 mm Hg pe un brat si 131 mm Hg pe celalalt brat, este o idee buna sa mergeti la medic pentru a efectua teste suplimentare si a afla cauza. Aceasta diferenta de citire este adesea trecuta cu vederea, dar de obicei inseamna ca aveti un risc crescut de a dezvolta boli de inima in urmatorii 13 ani.

Din pacate, desi ghidurile internationale recomanda verificarea tensiunii arteriale la ambele brate, aceasta practica nu este inca raspandita.

Puteti respecta urmatoarea regula - daca diferenta dintre cele doua maini nu este atat de semnificativa, este suficient sa incepeti sa va masurati tensiunea pe bratul care arata indicatori mai mari, verificand doar periodic si cealalta mana. Dar daca suferiti de diabet sau de boli cardiovasculare sau daca raportati in mod constant o diferenta mare intre valorile de la fiecare mana, ar trebui sa va masurati zilnic tensiunea arteriala la ambele maini.

Cateva recomandari generale despre cum sa va monitorizati cu succes tensiunea acasa:

1. Masurati-va zilnic tensiunea arteriala, de preferinta de doua ori pe zi si in aceleasi intervale orare. De exemplu, dimineata, la o jumatate de ora dupa ce va treziti si seara, inainte de somn.

2. Asigurati-va ca sunteti relaxati in timpul masuratorii - nu sunteti stresati, nu va este foame, vezica este goala, temperatura camerei este placuta. Este bine sa nu fi consumat alimente, alcool, cafea sau ceai imediat inainte de masurare. Gasiti o pozitie confortabila, asezati picioarele ferm pe podea si sprijiniti-va bratul pe o masa sau pe un alt suport, astfel incat cotul sa fie la nivelul inimii. Asezati manseta direct pe piele, nu pe haine.

3. Alegeti un aparat de masurare a tensiunii care sa fie usor de utilizat. Este recomandat sa folositi un dispozitiv electronic care va economiseste timp, efort si reduce la minimum posibilitatea de masurare gresita. Este o idee buna sa verificati daca dispozitivul dumneavoastra este certificat medical.

In cazul dispozitivelor electronice de masurare a tensiunii arteriale, procesul de masurare este aproape automat si nu sunt necesare abilitati speciale pentru a le utiliza. Citirea tensiunii este afisata automat pe un ecran - presiunea sistolica, diastolica si ritmul cardiac.

Cele mai inovatoare dispozitive electronice de masurare a tensiunii arteriale ofera, de asemenea, functia suplimentara de citire a aritmiei, precum si de stocare a unui anumit numar de masuratori, aratandu-va automat care este nivelul de risc in care va aflati.

Tensiometrele SENDO sunt o alegere ideala pentru monitorizarea tensiunii arteriale. Acestea sunt usor de utilizat, au fost dezvoltate cu tehnologie japoneza de inalta calitate i precizie i au numeroase optiuni utile.

Acum stiti cum sa va masurati corect tensiunea arteriala pentru a minimiza riscul de boli de inima, insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral. Dar stiati ca aceste complicatii, desi suna foarte surprinzator, pot fi prevenite destul de usor?

Tratamentul hipertensiunii arteriale incepe adesea cu modificari ale stilului de viata, cum ar fi schimbarea dietei, reducerea greutatii, oprirea fumatului, reducerea consumului de alcool si cresterea activitatii fizice. Pe langa modificarile stilului de viata, vi se pot prescrie si medicamente pentru a va reduce tensiunea arteriala. Este suficient doar sa va monitorizati in mod regulat indicatorii si sa urmati recomandarile medicului - astfel va veti proteja cu succes de complicatiile severe ale hipertensiunii.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Cefaleea la varstnici Infarctul miocardic si angina instabila Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Hipertensiunea arteriala la copii Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Hipertensiunea pulmonara Hipertensiunea si alimentatia Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare