Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale

Actualizat: 20 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Studiile spun ca 40% dintre adultii romani au hipertensiune. La nivel mondial exista peste 1 miliard de oameni care sufera de hipertensiune arteriala, iar pana in anul 2025, numarul persoanelor care vor avea aceasta boala va ajunge la 1,56 miliarde, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In Romania, prevalenta hipertensiunii arteriale (HTA) este de peste 40% in randul populatiei adulte, iar controlul tensiunii arteriale la hipertensivii tratati este sub 10%, conform datelor Societatii Romane de Hipertensiune. Mai exact, in Romania, aproximativ 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune arteriala fie ea de cauza primara sau cauza secundara.

Ce valori are hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o boala cronica, manifestata prin valori crescute ale presiunii arteriale a sangelui. Presiunea arteriala este de doua tipuri: presiunea arteriala sistolica (presiunea sangelui in artere in timpul contractiei muschiului cardiac) si presiunea arteriala diastolica (presiunea sangelui in perioada de relaxare a muschiului cardiac). Hipertensiunea arteriala apare atunci cand valoarea tensiunii sistolice depaseste 140mmHg, iar cea diastolica 90 mmHg.

"Hipertensiunea arteriala se poate mosteni"

Cauzele hipertensiunii nu sunt pe deplin cunoscute. Varsta este principalul factor care favorizeaza pierderea elasticitatii arterelor. In afara de varsta, factorii care contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale sunt: supraponderabilitatea sau obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de sare, tutun si alcool.

"In ceea ce priveste hipertensiunea arteriala, categoriile de risc sunt reprezentate in primul rand de persoanele ce provin din familii in care rudele de gradul I (parinti, frati, surori) sunt hipertensivi, deoarece hipertensiunea arteriala se poate mosteni in unele cazuri. Alte categorii de persoane la risc pentru a dezvolta hipertensiune arteriala sunt fumatorii, persoanele supraponderale si obeze, dislipidemicii, sedentarii, diabeticii, precum si cei care sufera de sindrom de apnee in somn", explica dr Oana-Florentina Fronea, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Care sunt complicatiile hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala (HTA) este una dintre cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare, iar prevalenta bolii este in crestere. HTA produce cele mai multe decese la nivel mondial. Principalele organe afectate de catre hipertensiunea arteriala sunt: inima, creierul, rinichiul si vasele de sange.

• "La nivelul inimii, hipertensiunea arteriala netratata corespunzator duce frecvent la aparitia bolii cardiace ischemice, manifestate clinic prin angina si infarct miocardic, cu instalarea ulterioara a insuficietei cardiace", explica dr Oana-Florentina Fronea.

• La nivelul creierului, hipertensiunea arteriala netratata poate duce la accidente vasculare cerebrale, pe de o parte, cat si la afectarea functiei cognitive (a capacitatii de concentrare, memorare, gandire) ducand in timp la instarea dementei vasculare.

• "La nivel renal, persistenta valorilor tensiunilor arteriale necontrolate duce la scaderea progresiva a functiei renale pana la stadiul de hemodializa. La nivelul vaselor de sange, HTA necorespunzator tratata duce la rigidizarea acestora, precum si la formarea de dilatatii (anevrisme) ce se pot rupe, provocand in cazul vaselor mari (cum este artera aorta) hemoragii masive amenintatoare de viata" , explica medicul cardiolog Oana-Florentina Fronea.

Tratamentul hipertensiunii

In ceea ce priveste hipertensiunea, cardiologii recomanda tratamentul medicamentos (administrarea de pastile ce au ca efect atat scaderea valorilor tensionale, cat si protectia organelor ce pot fi afectate de catre hipertensiunea arteriala), dar si tratamentul non-farmacologic (fara medicamente). Acesta tratament non-farmacologic care consta in adoptarea unui stil de viata sanatos si al unei diete ce este saraca in sare, grasimi de origine animala, bogata in peste, fructe si legume.

Tratamentul medicamentos poate fi eficient, doar daca pacientul respecta si regimul alimentar.

Semnele care anunta aparitia hipertensiunii

Durerile de cap permanente sau care apar dimineata la trezire, vertijul, tulburarile de vedere, palpitatiile, transpiratiile, sangerarile nazale sunt semne care pot indica aparitia hipertensiunii arteriale si pentru care este necesara consultarea medicului.

Cum poate fi prevenita hipertensiunea

De cele mai multe ori, HTA este diagnosticata tardiv (tarziu). De aceea, este esential controlul periodic anul, mai ales dupa varsta de 40 de ani, care consta in masurarea tensiunii si efectuarea unei electrocardiograme.

"Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita adoptand un stil de viata sanatos, o dieta adecvata, echilibrata, evitand consumul excesiv de sare, zahar, grasimi de origine animala, fumatul, consumul excesiv de bauturi alcoolice, evitand sedentarismul (30 de minute de plimbare in pas alert cel putin 5 din cele 7 zile ale saptamanii) si cresterea in greutate, precum si incercand sa alternam perioadele de stres emotional cu perioade de relaxare”, conchide dr Oana-Florentina Fronea.

Un studiu prezentat la American Heart Association's Joint Hypertension 2018 Scientific Sessions a demonstrat ca modificarea stilului de viata este la fel de utila si pentru persoanele cu un risc mare de boli cardiovasculare. "Aceste schimbari pot sa scadea considerabil numarul pacientilor care au nevoie de medicamente pentru tensiunea arteriala ridicata. Acest lucru este recomandat in special persoanelor care au tensiunea sistolica cuprinsa intre 130 si 160 mmHg si tensiunea diastolica cuprinsa intre 80 si 99 mmHg", a concluzionat Alan Hinderliter, profesor de medicina la University of North Carolina in Chapel Hill. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii americani au rugat 129 de subiecti, cu varsta cuprinsa intre 40 si 80 de ani, care sufereau de hipertensiune arteriala, sa-si schimbe obiceiurile alimentare conform planului DASH - o abordare care pune accent pe fructe, legume si lactate cu continut scazut de grasimi si reduce consumul de carne rosie, sare si dulciuri. Pe parcursul cercetarii, subiectii nu au luat medicamente pentru scaderea tensiunii, aceasta fiind intre 130-160/80-99 mmHg.

Persoanele care au urmat dieta DASH si care au participat si la un grup de gestionare a greutatii au pierdut, in medie, 19 kilograme si, la finalul celor 16 saptamani, au avut tensiunea sistolica redusa cu 16 mmHg, iar tensiunea diastolica redusa cu 10 mmHg.

Cele care au urmat doar dieta DASH au avut tensiunea sistolica redusa cu 11mmHg si tensiunea diastolica redusa cu 8 mmHg. Pana la sfarsitul studiului, doar 15% dintre cei care si-au schimbat dieta si au facut exercitii fizice au avut nevoie de medicamente antihipertensive, comparativ cu 23% din grupul celor care si-au schimbat doar dieta.

Concluzie

Hipertensiunea arteriala este un dusman in zilele noastre. Pentru a preveni aparitia ei este necesara o viata sanatoasa, respectarea recomandarilor medicilor si prezentarea cat mai repede la medic cand sesizam semne si simptome.


Citeste si despre:

Inima sanatoasa, corp sanatos Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Informatii esentiale despre transplantul de organe Accidentul ischemic tranzitor Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare Accidentul vascular cerebral (AVC) Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica)