Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida

Actualizat: 10 Februarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Toti ne dorim sa ne descurcam cat mai repede in bucatarie, dar in acelasi timp sa preparam mancaruri cat mai delicioase. Uneori insa parca nu avem destul de multa energie, destul de mult timp si poate nici vointa foarte multa, astfel incat pentru cateva ore, sa ne simtim maestri bucatari. Daca insa lipsei de energie ii este asociata si durerea, disconfortul general si pierderea indemanarii, atunci intelegem de ce, pentru pacientii cu poliatrita reumatoida prepararea mesei devine chiar o adevarata provocare.

Nu este usor sa faci fata zi de zi simptomelor acestei boli cu caracter invalidant. Pacientii se confrunta cu durere la nivelul articulatiilor mici, mai ales ale mainii, cu tumefactia locala si impotenta functionala, cu febra persistenta si cu redoare matinala care trece foarte greu. Viata cu artrita reumatoida nu este usoara si oricat de mult ar fi ameliorate simptomele in urma unui tratament corect, exacerbarile bolii afecteaza foarte mult calitatea vietii pacientului. Stresul indus de reacutizari este datorat faptului ca aparitia lor este imprevizibila, si doar foarte rar poate fi incriminat un trigger.

In continuare sunt prezentate o serie de sfaturi utile ce pot fi aplicate in bucatarie si care menajeaza mainile pacientilor, nu necesita mult exercitiu si sunt foarte usor de aplicat. Specialistii s-au gandit la toate: gustul se mentine excelent, preparatele au toate vitaminele si toti nutrientii necesari, iar efortul de preparare este minim. Iata si un pont: daca va aflati in bucatarie si aveti pofta sa gatiti, nu strica sa faceti un pic mai mult, pentru a avea si in zilele in care boala nu va permite preparati ceva de mancare. Astfel, veti avea intodeuna mancare sanatoasa la dispozitie, chiar si in zilele mai putin bune.

Alimentele congelate – solutia pentru zilele proaste

Preparate congelate disponibile in supermarketuri pot reprezenta o alternativa pentru zilele in care artrita nu va permite sa gatitit. Trebuie insa sa va avertizam: contin mai mult sodiu si sare decat este necesar si mai putine fibre. Daca insa stiti ce trebuie sa cautati, oferta pietei este foarte diversificata.

Nu trebuie decat sa va duceti la raionul de produse semipreparate si congelate si sa alegeti dintr-o gama foarte larga: pizza, peste, burgeri, si chiar deserturi care nu trebuie decat bagate la cuptor pentru cateva minute. Incercati sa alegeti doar produse cu un continut limitat de sodiu (ar fi de preferat mai putin de 800 de mg), cu un minim de 15 grame de proteine si minim 4 grame de fibre. Pentru ca masa compusa din alimente semipreparate sa nu fie lipsita de numite nutriente esentiale se recomanda combinarea cu legume proaspete si paine integrala.

Alimentele semipreparate - o solutie practica



Aluaturi de alimentele congelate, si produsele semipreparate pot fi o solutie foarte practica in cazul in care artrita se reactiveaza intr-un puseu dureros. Exista pericolul ca aceste alimente sa contina mai mult sodiu decat este necesar, asadar, specialistii recomanda produsele marcate ca avand un continut de sare mai scazut. Unele pot fi mai sarace in proteine deci cel mai bine ar fi daca se aleg preparate care sa poata fi servite cu legume sau fructe crude, cat mai proaspete, sau cu branzeturi.

Cand durerea articulara nu va permite sa gatiti, incercati supe sau amestecuri de legume la cutie sau supe la plic. Conservele de peste sau carne in sos pot fi foarte bune. Achizitionarea unui deschizator electric de cutii poate fi, in aceste situatii, o investitie foarte fericita si inspirata. Majoritatea magazinelor mari, in special supermarketuri, comercializeaza si mancare gata preparata, pe care nu trebuie decat sa o incalziti cand doriti sa o consumati.

Importanta alimentelor lichide in dieta

Mancarurile lichide pot fi foarte bogate in minerale si vitamine esentiale, insa pot sa aiba un continut insuficient de proteine si fibre. Acesta este motivul pentru care singure nu pot echivala o masa sanatoasa si suficienta din punct de vedere nutritiv. In plus, nu satisfac foamea si nu induc senzatia de satietate. Dupa o supa sau ciorba vom astepta mereu si un alt fel de mancare. Daca insa nu avem o zi foarte buna, ele pot reprezenta o solutie.

Acesta este marele lor punct forte: sunt foarte convenabil de pregatit. Daca sunt consumate cu paine integrala iar desertul este reprezentat de fructe proaspete, supele devin un fel de mancare foarte avantajos. Nutritionistii recomanda consultarea ambalajului pentru aflarea unor informatii importante cu privire la continutul produsului in vitamine si minerale. Majoritatea produselor de acest tip pot sa ofere aproximativ 25% din necesarul zilnic de vitamine.

Retete usoare si practice

Retetele prezentate in continuare sunt foarte usor de realizat, isi pastreaza valorile nutritive in urma prepararii iar gustul lor este deosebit. In plus, ele pot promova sanatatea articulatiilor, a oaselor si mentin organismului un tonus proaspat. Unele retete sunt chiar foarte usoare, altele necesita un pic mai mult timp, insa toate sunt savuroase.

Pentru micul dejun specialistii recomanda:
1. Combinarea unui iaurt de fructe (preferabil de banane) cu o banana de dimensiuni medii, doua linguri de unt de arahide si doua cuburi de gheata. Ingredientele se amesteca in blender cateva minute si se servesc imediat.

2. Combinarea caiselor confiate cu nuci maruntite si branzica de casa. Combinatia se poate servi cu chifle sau baghete integrale. O bagheta de dimensiuni medii asigura aproximativ 50 de grame de cereale integrale, cantitatea minima pe care specialistii ne-o recomanda.

3. Consumarea de felii de paine integrala cu unt de arahide, alaturi de fructe proaspete si un pahar mare de lapte.

Pentru pranz puteti incerca:

1. Taierea pe jumatate a unei painici rotunde sau a unei lipii si adaugarea pe miez a unui sos, dupa preferinta, si a cascavalului ras (cantitatea lui difera in functie de gustul fiecaruia si dimensiunile lipiei). Combinatia se baga la cuptor pana cand cascavalul se topeste. Se raceste ininte de a se servi. Se pot adauga condimente si verdeturi dupa gust si se poate servi alaturi de un pahar de suc de protocale proaspat.

2. Preparea unor supe cat mai usoare, eventual chiar supe la plic pe care le condimentati dupa gust si in care puteti adauga si alte legume.

3. Realizati o omleta din doua oua peste care puneti branza sau cascaval, felii de ardei gras taiate fasii fine si morcovi proaspeti.

4. Pregatiti (la cuptor sau gratar) unul sau doi burgeri pe care ii gasiti la raionul de alimente congelate. Asezonati cu legume fierte sau proaspete. Dupa masa, puteti consuma putina branza proaspata. Iar desertul poate fi reprezentat de salata de fructe.

Pentru cina

Cina poate consta in piept de pui la gratar cu legume, chiftelute cu sos, sau puteti comanda o pizza. Masa de seara poate fi completata cu inghetata sau fructe, iar sucul proaspat fortifiat cu vitamina D nu trebuie sa va lipseasca de la nici una din mesele importante.


Citeste si despre:

Poliartrita reumatoida Poliartrita reumatoida – simptome timpurii care trebuie sa iti dea de gandit Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida Piciorul Reumatoid Ce ar trebui sa stim despre guta Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Fibroza pulmonara Inflamatia in artrita reumatoida Durerea in articulatia pumnului