Afectiuni care se manifesta prin durere articulara

Actualizat: 17 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Bianca-Maia Sablici
Consultant medical:

Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare

Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Ce este durerea articulara


Durerea articulara, denumita medical artralgie, este una dintre cele mai des intalnite tipuri de durere pe care o persoana o poate resimti in timpul vietii. Durerea descrisa in mai multe articulatii se numeste poliartralgie.

Cum se manifesta

Articulatia reprezinta un spatiu virtual care cuprinde ansamblul de elemente de tesut moale si care, contribuie la unirea a doua sau a mai multor oase aflate in vecinatate. Principalul rol al unei articulatii este de a permite miscarea unui segment anatomic fata de altul.

Corpul nostru este format din mai multe tipuri de articulatii.

Simptome

Durerea poate fi acuta, sa dureze cateva zile, subacuta sau cronica si sa persiste luni sau chiar ani de zile.

In functie de patologia asociata, ea poate fi resimtita intr-o singura articulatie, lucru frecvent intalnit dupa un traumatism sau in afectarile artrozice sau poate fi prezenta in mai multe articulatii, ceea ce ne duce cu gandul la o patologie reumatismala inflamatorie precum poliartrita reumatoida.

Durerea articulara este deseori descrisa ca fiind surda, vaga si suparatoare. Caracterul durerii poate fi mecanic, adica accentuat la solicitare mecanica precum mersul; inflamator, sa persiste in repaus; mixt cand prezinta atat caracteristicile mecanice, cat si cele inflamatorii.

Alte simptome care pot insoti durerea articulara sunt: redoarea articulara, instabilitatea articulara, impotenta functionala, edemul local.

Cauze

Exista multiple afectiuni care se pot manifesta cu durere articulara. Cauzele principale care dau durere articulara sunt traumatismele, inflamatia locala sau procesul degenerativ.

Traumatismele

In functie de tipul traumatismului, durerea poate varia ca intensitate. O contuzie sau o intindere, desi foarte dureroase, sunt mai putin grave ca o ruptura sau fractura. In urma unui traumatism, pe langa durere, mai poate aparea si echimoza locala la locul leziunii.

Artrozele

Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara, iar modificarile cele mai frecvente se intampla la nivelul genunchilor si soldurilor.

Coxartroza, artroza soldurilor, se manifesta clinic prin durere mecanica la nivel inghinal cu iradierea durerii in fese si chiar pe fata anterioara a coapsei pana la nivelul genunchilor. Pe langa durere, pacientii relateaza si dificultati de mers cu limitarea mobilitatii articulatiei soldului.

Gonartroza se caracterizeaza prin prezenta durerii la nivelul genunchilor unilateral sau bilateral in cazul in care sunt afectati ambii genunchi. Durerea poate fi localizata anterior, medial, lateral sau profund.

Artroza mainilor se caracterizeaza prin faptul ca se poate resimti durere la nivelul degetelor in functie de articulatiile afectate. Principalele afectari artrozice sunt la nivelul articulatiei interfalangiene proximale si distale. Durerea este resimtita in special in timpul formarii nodulilor artrozici Bouchard si Heberden, dar odata cu formarea lor, ei nu mai sunt durerosi.

Artroza picioarelor in special a articulatiei metatarsofalangiene I (MTF 1) se caracterizeaza prin durere la nivelul halucelui (degetul mare de la picior).Durerea este in special pe fata dorsala a piciorului.

Poliartrita reumatoida

Este o boala inflamatorie cronica si frecvent se asociaza si cu manifestari extra-articulare si sistemice. Durerea se manifesta deseori in repaus si este insotita de redoare matinala cu durata mare, de cateva ore. Deseori, sunt afectate articulatiile mici de la maini si picioare. Pe langa durerea articulara, o alta manifestare prezenta este tumefactia, ulterior cu deformarea articulatiei afectate.

Guta

Manifestarile din guta pot fi silentioase, insa cele acute sunt reprezentate de episoade de inflamatie articulara acuta si manifestarile cronice cuprind deja prezenta de tofi gutosi, adica o inflamatie articulara persistenta.

Tofii gutosi sunt niste formatiuni de dimenisuni variabile si de consistenta elastica. Ei sunt urmarea acumularii treptate a acidului uric in organism. Atacul acut de guta apare din senin, de obicei noaptea cand trezeste bolnavul din somn prin intensitatea mare a durerii. Articulatia afectata se incalzeste si se inroseste. Cea mai frecvent afectata articulatie este cea metatarsofalangiana I a halucelui (degetul mare de la picior).

Bursitele

Acestea reprezinta o afectiune comuna a articulatiilor care pot provoca durere, edem local si limitari are mobilitatii articulatiei afectate. Bursita este inflamatia bursei.

Bursa este o formatiune in forma de sac plina de lichid care se regaseste in jurul articulatiilor. Cele mai frecvent afectate burse sunt: bursa olecraniana (cot), bursa subacromio-subdeltoidiana (umar), bursa trohanteriana (sold), dar si altele.

Diagnostic

In functie de tipul, localizarea si intensitatea durerii, pentru un diagnostic corect se pot face o serie de investigatii.

In ceea ce priveste analizele de laborator, ele sunt normale in artroza si se fac pentru a exclude alte patologii. Daca este vorba de o poliartrita reumatida, atunci pot fi prezente probele inflamatorii, adica putem avea valori crescute ale VSH-ului si a proteinei C reactive.

De asemenea, aceste probe inflamatorii sunt crescute si in spondiloartrite. In cazul gutei, putem avea si aici probele inflamatorii marite, dar, bineinteles, valoare acidului uric seric este cea care pune diagnosticul si care este crescuta.

Alte analize de laborator care se pot face pentru a exclude tipul de durere articulara ar fi: factorul reumatoid, anticorpii anti peptide ciclice citrulinate, anticorpii antinucleari sau markerul genetic HLA-B27.

De asemenea, pe langa analizele de laborator si examenul clinic, pentru un diagnostic pozitiv corect se asociaza si aspectele imagistice.

In functie de zona afectata se poate recomanda efectuarea unei radiografii de fata si profil, a unui RMN (rezonanta magnetica nucelara) sau o ecografie musculo-scheletala. O alta investigatie utila este examenul lichidului articular.

Tratament

Dupa ce diagnosticul a fost stabilit corect, initierea tratamentului nu trebuie intarziata.

Recomandarile generale in ceea ce priveste tratamentul durerilor articulare sunt reprezentate de initierea tratamentului topic si medicamentos analgezic ca monoterapie in doze mici la inceput si cu cresterea lenta in cazul persistentei durerii.

Este obligatorie monitorizarea efectelor secundare a terapiei medicamentoase alese.

Se pot utiliza unguente sau geluri care contin antiinflamatoare nesteroidiene sau creme ce contin capsaicina, o substanta extrasa din ardei iute.

In ceea ce priveste tratamentul medicamentos analgezic, se recomanda doze si durate minim necesare in functie de situatia clinica. Tratamenul de lunga durata cu antiinflamatoare nesteroidiene poate avea reactii adverse digestive, renale sau cardiovasculare.

In cazul in care patologia asociata o permite, se mai pot folosi pentru combaterea simptomatologiei si tratamente locale intraarticulare precum infiltratiile locale cu glucocorticoizi, acid hialuronic sau plasma imbogatita cu trombocite (PRP).

Suplimentele alimentare cu glucozamina pot fi folositoare pentru unii pacienti in combaterea durerii. Glucozamina este o componenta naturala a cartilajului articular, dar vine si sub forma de supliment alimentar, contribuind la mentinerea integritatii cartilajului. Poate da reactii adverse digestive.

Bineinteles, abordarea non-farmacologica este din ce in ce mai populara, printre aceste interventii non-farmacologice se numara kinetoterapia, hidroterapia, electroterapia, termoterapia, masajul si tratamentul balnear in statiuni de profil in functie de patologia asociata.

Concluzie

Durerea este o reactie importanta si nu trebuie niciodata subestimata intensitatea ei.

Durerile articulare, indiferent de natura lor, pot avea efecte nefavorabile asupra calitatii vietii, ajungandu-se chiar la deconditionare fizica si psihica. De aceea, este important sa fie diagnosticata corect si sa se initieze o schema de tratament potrivita pentru fiecare individ.

Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/joint-pain#causes
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17752-joint-pain
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874


Citeste si despre:

Fibromialgia - durerea cea de toate zilele Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Durerea de picioare in artita reumatoida Ce este si cum se manifesta faringita streptococica la copii? Amortirea degetelor si afectiunile asociate Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Probleme medicale care sunt greu de diagnosticat Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Durerile localizate la nivelul piciorului Durerea in articulatia pumnului