Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie
Poliartrita reumatoida (PAR) este o boala inflamatorie, autoimuna, in care sistemul imunitar ataca diverse componente sanatoase ale corpului, provocand aparitia inflamatiei cu edem (tumefiere dureroasa) in partile afectate ale corpului.
PAR ataca in principal articulatiile mici ale mainilor si picioarelor si de obicei mai multe articulatii simultan. Se estimeaza ca PAR afecteaza aproximativ 0,24 pana la 1% din populatie; raportul femei-barbati este estimat a fi de 2 la 1.
Poliartrita reumatoida este o boala sistemica cronica, progresiva, ce se caracterizeaza prin inflamatia mai multor articulatii si care se asociaza cu simptome generale cum ar fi oboseala, stare general alterata.
Etiologia PAR ramane necunoscuta. Se considera ca rezulta din interactiunea dintre genotipul pacientilor si mediul inconjurator, fiind implicati diversi factori. Printre acestia se numara si fumatul de tigara care este cel mai puternic factor de risc de mediu asociat cu artrita reumatoida. Exista o interactiune intre gene si fumat care creste riscul de RA. De asemenea, modificarile in compozitia si functia microbiomului intestinal au fost legate si ele de artrita reumatoida.
Procesul inflamator determina durere in articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, conducand in timp la pierderea functionalitatii normale, datorita evolutiei proceselor distructive la nivel osos si in cartilaje, cu consecinte invalidante asupra pacientilor afectati de aceasta boala.
Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii sistemice ale bolii, cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburari ale sistemului respirator, afectiuni dermatologice, dar si complicatii ale tratamentului bolii.
Poliartrita reumatoida si artroza sunt doua patologii distincte. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi si organe, determinand astfel inflamatia cronica a articulatiilor, iar artroza reprezinta o boala ce afecteaza in special persoanele in varsta si consta in deterioarea tesuturilor datorita uzurii si degenerarii acestora.
- Osteoporoza. PAR in complexitatea ei, impreuna cu anumite medicamente utilizate pot creste riscul de osteoporoza si de infectii (infectie SARS-COV2, pneumonie, zona zoster etc);
Din cauza modificarilor aparute in PAR poate fi comprimat nervul median, ducand la aparitia sindromului de tunel carpian.
Persoanele cu PAR prezinta un risc crescut de aparitie a problemelor respiratorii.
- Anemia si bolile cardiovasculare sunt frecvente ca si complicatii ale PAR.
- Senzatia de oboseala este, de asemenea, una dintre cele mai raportate probleme semnalate de pacientii cu PAR. De asemenea, la acesti pacienti se inregistreaza un risc crescut de boli cardiovasculare.
Poliartrita reumatoida are consecinte grave, atat asupra starii de sanatate fizica a celor afectati, cat si un impact negativ asupra calitatii vietii pacientilor.
In general, poliartrita reumatoida afecteaza in principal femeile, fiind de doua ori mai frecventa decat la barbati; boala are impact negativ asupra sperantei medii de viata, insa noile terapii pot oferi o calitate a vietii superioara. Dar in ciuda progreselor recente in diagnosticul si tratamentul bolii, exista inca pacienti a caror calitate a vietii este diminuata datorita durerii si fatigabilitatii.
Pe langa impactul individual semnificativ pe care aceasta boala il are asupra pacientului, poliartrita reumatoida determina o povara financiara importanta asupra bugetelor nationale de ingrijiri de sanatate, datorita costurilor legate de spitalizari si scaderii productivitatii la locul de munca.
Poliartrita reumatoida debuteaza la cel mai productiv segment de populatie: cel cu varste intre 35 si 50 de ani. Cu cat boala apare mai devreme, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta complicatii severe, invalidante, la pacientii afectati.
Diagnostic Diferential:
- Lupus eritematos Sistemic;
- Boala Lyme cronica;
- Osteoartrita;
- Artrita septica;
- Artrita psoriazica;
- Sindromul Sjogren;
- Sarcoidoza etc.
Diagnostic pozitiv
Acesta se realizeaza cu ajutorul criteriilor de diagnostic ACR/EULAR 2010:
1. Afectare de 1 articulatie mijlocie sau mare – 0 puncte /2-10 articulatii mijlocii sau mari – 1 punct / 1-3 articulatii mici – 2 puncte / 4-10 articulatii mici – 3 puncte / 10 articulatii mici – 5 puncte ;
2. Pozitivitatea factorului reumatoid sau a anticorpilor anti-CCP : negative – 0 puncte / Cel putin una pozitiva in titru mic – 2 puncte/ Cel putin una pozitiva in titru mare – 3 puncte ;
3. Durata artritei : < 6 saptamani – 0 puncte / 6 saptamani – 1 punct ;
4. VSH si Proteina C reactiva: Ambele normale – 0 puncte / Una dintre ele pozitiva– 1 punct;
Peste limita normala, dar mai mica decat de 3 ori valoarea normala Mai mare decat de 3 ori valoarea limita normala
!!! Diagnosticul de PAR : daca pacientul preinta mai mult de 6 puncte !!!
Etapele PAR definite de ACR:
Etapa 1: Fara modificari distructive pe radiografii;
Etapa 2: Prezenta dovezilor radiografice de osteoporoza periarticulara, distrugere a osului subcondral, dar fara deformare articulara;
Etapa 3: Dovezi radiografice ale distrugerii cartilajului si osului pe langa deformarea articulatiei si osteoporoza periarticulara;
Etapa 4: Prezenta anchilozei osoase sau fibroase impreuna cu modificarile etapei 3.
Exista mai multe solutii terapeutice pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Unele dintre ele se adreseaza semnelor si simptomelor bolii, altele isi propun sa intervina in evolutia bolii si sa prezinte un impact pozitiv aspra efectelor sistemice ale poliartritei reumatoide.
Scopul tratamentului este diagnosticul precoce si initierea precoce a tratamentului pentru a preveni afectarea ireversibila a articulatiilor. Ghidurile International Task Force publicate in 2014 fac urmatoarele recomandari cu privire la tratamentul PAR:
Scopul principal al tratamentului este de a obtine o remisiune clinica pe termen lung si de a optimiza calitatea vietii cu absenta semnelor si simptomelor.
Dorim sa obtinem o remisiune clinica, iar daca aceasta nu poate fi obtinuta, atunci doctorul doreste obtinerea unei activitati scazute a bolii .
Activitatea bolii trebuie evaluata periodic in cazul pacientilor cu activitate moderat-severa a bolii, iar la cei cu activitate scazuta a bolii sau remisiune clinica, activitatea bolii trebuie evaluata la intervale mai largi.
O recomandare actualizata a Colegiului American de Reumatologie (ACR) in 2019 a recomandat utilizarea urmatoarelor instrumente de evaluare printre cele mai frecvente: CDAI, DAS, DAS28,DAS28-VSH/CRP etc.
Din punct de vedere al claselor de tratament amintim AINS, corticoterapie, medicatie remisiva sintetica, biologica. Medicul curant va decide ce clasa de tratament este potrivita fiecarui pacient.
Remisiunea bolii este definita de obtinerea unui scor DAS28 ≤ 2.6.
Bibliografie:
Chauhan K, Jandu JS, Goyal A, et al. Rheumatoid Arthritis. [Updated 2021 Oct 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-of-risk-factors-for-and-possible-causes-of-rheumatoid-arthritis
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.