Manevra Heimlich (manevra de salvare de la sufocare)

Actualizat: 25 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


Asistenta medicala de urgenta include si recomandarile in caz de sufocare. Sufocarea este de obicei cauzata de mancare sau obiecte blocate la nivelul traheei.
Sufocarea este a patra cauza de moarte neintentionata, conform Injury Facts 2017.

Cea mai buna solutie de salvare in sufocare este manevra Heimlich.

O persoana care se sufoca nu poate vorbi, tusi sau respira iar culoarea tegumentului se modifica in albastru. Manevra Heimlich poate ajuta la scoaterea obiectului sau a mancarii. Pentru ca sufocarea opreste oxigenul catre plamani si catre creier, acordarea primului ajutor cat mai repede poate salva viata.

Semnul universal in sufocare sunt mainile in jurul gatului, daca persoana nu da acest semnal, urmatoarele semne pot ajuta: dificultatea in respiratie sau respiratie suieratoare, tuse usoara sau zgomotoasa, culoarea pielii se modifica ( de la palid la albastru), pierderea cunostintei.

ATENTIE! Manevra Heimlich nu se realizeaza decat atunci cand persoana in cauza se sufoca.

Manevra Heimlich in cazul adultilor si copiilor peste 1 an

Persoana care executa manevra se pozitioneaza in spatele persoanei care se sufoca si isi pune bratele in jurul taliei acesteia. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se pozitioneaza unul dintre picioare intre picioarele victimei pentu a o putea sustine daca aceasta isi pierde cunostinta.

Se pozitioneaza un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor (sub stern).

Se apuca pumnul cu cealalta mana. Se impinge abdomenul rapid in sus, ceea ce poate determina obiectul sa sara afara. In cazul unui copil se impinge cu putere mai mica.

Manevra se poate repeta pana cand obiectul iese sau pana cand persoana isi pierde cunostinta.

Manevra Heimlich in diverse situatii

Manevra Heimlich la persoanele singure

Daca sufocarea apare la o persoana si nu este cine sa o ajute, aceasta isi poate aplica singura o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun si sa apese puternic pana ce obiectul sare afara.

Atitudinea la persoanele care si-au pierdut cunostinta

Daca persoana isi pierde cunostinta, aceasta este asezata usor pe podea si se cheama ambulanta.
Se incepe resuscitarea cardiopulmonara, incluzand compresiunile la nivelul pieptului.

De fiecare data cand caile respiratorii sunt deschise, in timpul resuscitarii, trebuie verificata prezenta unui obiect in cavitatea bucala sau in gat. Daca se gaseste asa ceva, el trebuie scos.

Nu se fac apasari abdominale, cum ar fi manevra Heimlich.

Se continua resuscitarea cardiopulmonara pana cand persoana devine constienta sau pana cand soseste ambulanta.

Manevra Heimlich la sugari (copii mai mici de 1 an)

Se aseaza copilul cu fata in jos pe antebrat, astfel incat capul acestuia sa vina mai jos ca pieptul (toracele).
Se sustine capul copilului cu mana. Nu trebuie sa se acopere gura copilului sau sa se rasuceasca gatul acestuia.
Pentru a scoate obiectul se bate cu mana spatele acestuia de 4 ori, intre cei doi omoplati (scapule).
Daca nu se pot elibera caile aeriene, se sustine capul si se intoarce copilul pe coapsa, cu fata in sus si cu capul spre podea (in jos). Se aplica 2 sau 3 degete pe partea inferioara a sternului si se apasa de 5 ori de jos in sus.
Se cauta obiectul in cavitatea bucala a copilului. Daca acesta se vede trebuie scos. Se pot face doua respiratii gura la gura.
Daca bataile pe spate si apasarea pe piept nu scot obiectul trebuie chemata ambulanta si inceperea manevrelor de resuscitare respiratorie.
Se continua bataile pe spate, apasarile pe piept si respiratiile gura la gura, pana cand copilul da afara obiectul si incepe sa respire de unul singur sau pana cand soseste ambulanta.


Citeste si despre:

Cum se efectueaza corect manevra Heimlich? Prim ajutor in caz de inec cu alimente Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Primul ajutor in cazul obstructiei acute de cai respiratorii Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine Laringospasmul: cauze, simptome, tratament Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Ce este de facut in cazul in care corpuri straine raman blocate in caile respiratorii? 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Alergiile Afectiunile cardiace se pot agrava in timpul verii Astmul bronsic - tratamente naturiste cu efecte rapide Globul faringian sau senzatia permanenta de nod in gat Exercitii de respiratie pentru persoanele cu BPOC