Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata!

Actualizat: 26 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oboseala, ten palid, dificultati de respiratie, rezistenta redusa la infectii - acestea sunt cateva dintre simptomele unui deficit de fier in organism.

Anemia feripriva, cum se numeste in termeni medicali carenta de fier, poate sa duca, de asemenea, la scaderea puterii de concentrare, cat si la slabiciune fizica.

Este recomandat ca femeile sa aiba un aport zilnic de fier de 18 mg de fier pentru femei si de 9 mg pentru barbati. La menopauza femeile au nevoie de mai putin fier, si anume aproximativ 9 mg pe zi.

La gravide este necesar un aport de fier de 20 mg pe zi, pentru ca fatul sa se dezvolte sanatos.

Vitamina C favorizeaza absorbtia fierului provenit din legume si fructe. De aceea, este esential sa consumi si alimente bogate in vitamina C, precum citricele, patrunjelul, capsunile, merele. Adauga suc de lamaie pe salata de exemplu.

Sau iti poti incepe ziua cu un pahar de limonada proaspata! Totodata, ai grija sa nu bei ceai negru imediat dupa masa, caci acesta reduce capacitatea organismului de a asimila fierul.

Iata care sunt alimentele cu cel mai mare continut de fier, astfel incat sa ai grija sa le incluzi cat mai des in alimentatia zilnica:

Cele mai bogate alimente in fier, de origine animala

Organele interne si preparatele care le contin sunt o sursa importanta de fier. Dintre acestea sangeretele se afla pe primul loc, cu un continut de 22,8 mg de fier, la 100 g. Ficatul, inima si rinichii se numara si ele printre organele care iti pot creste aportul acestui mineral in organism.

Carnea de vita contine o cantitate ridicata de fier, astfel ca 100 de grame din acest sortiment iti asigura 5% din necesarul zilnic, adica de doua ori mai mult decat carnea alba, in special cea care provine de la pasarile de curte.

Crustaceele fac si ele parte din categoria alimentelor bogate in fier. Scoicile contin 15 mg de fier la 100 de grame. Si homarii, stridiile si crevetii iti aduc o cantitate importanta de fier in organism. De asemenea, acestea contin si un nivel ridicat de mangan, iod, seleniu si zinc, minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.

Pestele gras, categorie in care se incadreaza heringul, tonul, somonul, macroul, sardinele, reprezinta o alta sursa buna de fier.

Alimente de origine vegetala bogate in fier

Legumele uscate precum lintea, fasolea si nautul sunt o sursa foarte buna de fier. Toate acestea contin cel putin 3 mg de fier, la 100 de grame. Si algele marine au mult fier, fiind utile in tratarea anemiei.

Poti include la aceeasi masa atat surse de fier de origine vegetala, cat si surse de fier de origine animala, pentru o mai buna asimilare a acestora de catre organism.

O alta sursa importanta de fier o reprezinta condimentele. Astfel, de fiecare data cand gatesti, nu ezita sa dai aroma bucatelor cu ajutorul coriandrului, a ghimbirului, chimionului sau al prafului de curry.

Sfecla rosie, cruda sau sub forma de suc proaspat este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de fier. Si varza rosie si spanacul sunt legume care te ajuta in caz ca suferi de carenta de fier.

Dintre dulciuri, ciocolata neagra, care are un continut de cacao mai mare de 70% aduce un aport important de fier. Poti consuma una-doua patratele pe zi. Acest sortiment de ciocolata este bogat, de asemenea, si in antioxidanti, care ofera organimsului protectie contra radicalilor liberi, unul dintre factorii care pot duce la aparitia cancerului.


Citeste si despre:

Anxietatea si depresia Scleroza multipla: mentinerea intimitatii Ce spune urina despre sanatatea ta? De ce copilul meu este rasfatat? Oboseala si slabiciunea Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Prim ajutor in cazul unei muscaturi de capusa Importanta fierului in dieta Anemia feripriva (prin carenta de fier) 6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta problema! Deficienta de fier si consecintele asupra organismului