Fierul este printre cele mai importante minerale din organism, cu un rol deosebit in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor.
Cu toate acestea, deficienta de fier este o problema care afecteaza majoritatea sugarilor de peste sase luni si a copiilor mici.
Deficienta de fier are simptome variate, ce pot fi confundate cu manifestarile altor afectiuni. De aceea, este recomandata investigarea medicala si tratarea problemei de la primele semne.
In eventualitatea in care copilul este obosit in cea mai mare parte a zilei, se simte epuizat, nu are energie si nu se implica in activitatile normale, este probabil sa nu beneficieze de o cantitate optima de fier.
Lipsa poftei de mancare, care ar putea fi pusa pe seama sedentarismului, este de fapt un alt indicator al deficientei de fier. Paloarea pielii si starile frecvente de iritabilitate sunt de asemenea simptome frecvente ale acestei afectiuni.
Organismul este afectat si la nivelul sistemului imunitar, a carui disfunctionalitate duce la aparitia infectiilor recurente. Dificultatea in respiratie, inflamarea limbii, bataile neregulate ale inimii si transpiratia abundenta sunt alte cateva simptome ale deficientei de fier.
Printre cele mai neobisnuite manifestari ale unei cantitati insuficiente din acest mineral sunt poftele neobisnuite, precum impulsul de a consuma gheata sau pamant.
Fierul este esential pentru transportul oxigenului de la plamani catre celelalte organe, pentru transportul substantelor implicate in metabolismul energetic, pentru mentinerea imunitatii si crestere.
Lipsa unei cantitati suficiente de fier afecteaza organismul in mai multe planuri si pune in pericol dezvoltarea normala a copiilor.
Deficienta de fier isi poate pune considerabil amprenta asupra dezvoltarii fizice si psihice a copilului, in cazul in care nu este corectata la timp.
Pe termen lung, aceasta problema inseamna afectarea dezvoltarii cerebrale normale si complicatii la nivelul sistemului osos. Intarzierea dezvoltarii intelectuale si dificultatile cognitive duc la probleme de vorbire, la atentie si concentrare scazute, precum si la greutate in procesul de invatare.
Asigurarea cantitatii optime de nutrimenti pana la varsta de trei ani este hotaratoare pentru buna functionare a organsimului pe parcursul intregii vieti. In aceasta perioada trebuie construit un regim alimentar diversificat, bazat pe alimente sanatoase, cu care copilul sa se obisnuiasca si pe care sa il adopte ca principiu de alimentatie pe termen lung.
Fierul se regaseste atat in surse alimentare vegetale, cat si animaliere. Alimentul cel mai cunoscut pentru continutul de fier este spanacul. Sunt insa si alte plante cu frunze verzi, asa cum este patrunjelul.
Broccoli, fasolea rosie si lintea sunt cateva dintre legumele bogate in fier, iar dintre fructe se remarca prunele, smochinele sau caisele uscate. Pentru continutul de fier este recomandat si galbenusul de ou, orezul brun, tonul sau somonul.
Carnea de pui, de vita si de curcan si ficatul de pui si de vita sunt bune surse de fier din categoria alimentelor de origine animala.
Deficienta de fier trebuie combatuta de la primele semne. Analizati si investigati cu ajutorul unui specialist cauzele posibile: o alimentatie lacunara, consumul unor alimente potrivnice absorbtiei fierului (de exemplu, fosfatii din bauturile carbogazoase impiedica extragerea fierului din alimente), o problema de asimilare a organismului.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.