Dieta pentru prevenirea ridurilor

Actualizat: 31 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pentru a intelege cum pot ajuta alimentele la prevenirea ridurilor, este important sa se inteleaga cum anume se formeaza ridurile. Pe masura ce oamenii imbatranesc au loc modificari inclusiv la nivel celular.

Procesul de reinnoire celulara incetineste, fibrele elastice nu mai pot sustine pielea la fel de bine cum o faceau in trecut. Astfel pielea devine moale, dermul isi pierde partial din capacitatea sa de a retine umezeala si nutrientii, iar productia de colagen incetineste.

Stresul excesiv precum si alti factori de mediu pot influenta negativ productia de colagen, ceea ce ingreuneaza procesul de sinteza al proteinelor de colagen si provoaca imbatranirea prematura. Rezultatul este scaderea elasticitatii pielii, aparitia ridurilor si liniilor fine.

Factorii care determina aspectul pielii

Hidratarea, expunerea la soare precum si exercitiile fizice sunt factori importanti care pot determina aspectul general al pielii, dar alegerile alimentare sunt cele care influenteaza cel mai mult starea de sanatate a pielii.

Majoritatea cremelor miraculoase contin vitamine care pot fi obtinute cu usurinta din surse alimentare. Cremele cu retinol, cele mai eficiente creme antirid contin vitamina A, un ingredient esential.

De fapt, retinolul este doar o alta denumire a vitaminiei A care poate fi mult mai bine sintetizata daca este obtinuta din surse alimentare. Ma jos sunt prezentate cateva alimente importante care va pot ajuta la prevenirea ridurilor.

Afine

Datorita continutului de antioxidanti puternici, afinele ajuta la prevenirea pe termen lung a distrugerii celulelor. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi pentru a proteja pielea de agresorii de mediu.

Consumul de alimente bogate in antioxidanti este unul din cele mai simple si naturale lucruri care se pot face atunci cand vine vorba despre imbunatatirea sanatatii si despre frumusete.

Lapte cu ciocolata

Starea de sanatate a pielii poate fi mentinuta prin consumul de lapte cu ciocolata neagra, bogata in flavonoizi. Un studiu recent a confirmat ca la femeile care au baut cu regularitate lapte cu ciocolata neagra o data pe zi, timp de 12 saptamani, s-a constatat o crestere a fluxului de sange si a tesutului pielii, iar nivelul de hidratare a pielii a crescut. De asemenea, pielea nu s-a mai descuamat si nici nu a mai fost uscata.

Kiwi, guava si capsuni

Pentru prevenirea ridurilor si stimularea colagenului este indicata savurarea de capsuni, kiwi si guava, bogate in vitamina C.

In plus, vitamina C nu este recomandata doar pentru apararea organismului impotriva racelilor. In urma unui studiu s-a constatat ca persoanele care au consumat alimente bogate in vitamina C au avut mai putine riduri vizibile, pielea lor era mai putin uscata, inflamatia diminuata si prezentau mai putine cearcane.

Kiwi este bogat in antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care provoaca deteriorarea celulelor care pot duce la inflamatie, cancer si boli de inima.

Stridii

Stridiile sunt bogate in zinc, esential pentru repararea pielii si ajuta la formarea de colagen ce ofera suportul structural al pielii. Zincul are si proprietati antioxidante, fiind un nutrient important de protectie la nivel celular.

Consumul de zinc ajuta la mentinerea unghiilor puternice, pastreaza scalpul si parul sanatoase si ajuta la prevenirea problemelor de vedere. Cei care nu agreaza stridiile pot regasi zincul si in carnea rosie si de pasare, fasole, nuci, anumite tipuri de fructe de mare (crab, homar), cereale integrale, cereale fortifiate pentru micul dejun si produse lactate.

Pasta de tomate

Pielea poate fi protejata de daunele provocate de soare prin consumul de rosii care contin licopen. Cercetarile au demonstrat ca un consum zilnic de licopen sub forma de paste de tomate ajuta la diminuarea riscului de a suferi de arsuri solare.

Inclusiv rosiile gatite stimuleaza absorbtia de licopen. Alte alimente cu actiune similara sunt cartofii dulci, spanacul si unele fructe cum ar fi pepenele verde, pepenele galben si mango. Ca si rosiile, aceste alimente contin carotenoide care protejeaza impotriva arsurilor solare.

Somon

Pastrati supletea pielii prin consumul de peste bogat in acizi grasi omega-3. Acestia refac lipidele de la nivelul pielii - cele care ajuta la meninerea flexibilitatii si hidratarii pielii.

Acizii grasi omega-3 reduc inflamatia la nivel celular, inflamatie din cauza careia pielea poate fi uscata si solzoasa sau acneica. Alte surse indicate de acizi grasi omega-3, recomandate pentru persoanele care nu agreaza pestele, sunt semintele si nucile.

Legumele cu frunze de culoare verde inchis

Legumele cu frunze de culoare verde inchis sunt cunoscute pentru calitatile lor nutritive si contin substante nutritive esentiale cum ar fi vitamina E, acid folic, vitamina K, calciu, luteina, quercetina precum si vitamina E.

Luteina are un rol major in mentinerea elasticitatii pielii in timp ce quercetina este un bioflavonoid care are calitati antiinflamatorii.

Combinatia dintre vitaminele A si K nu ajuta doar la prevenirea ridurilor, fiind utile si pentru reducerea anumitor imperfectiuni ale pielii si accelerarea vindecarii cicatricilor cauzate de acnee. Spanacul, varza, broccoli, sfecla rosie sau salata verde, sunt printre legumele cele mai bogate in nutrienti.

Fructele de acai

Fructele de acai au un continut ridicat de antioxidanti si un nivel ridicat de acizi grasi esentiali importanti pentru mentinerea fermitatii pielii. Mai mult, se pare ca aceste fructe intensifica bariera naturala de protectie a pielii.

Fasolea

Un alt ingredient-miracol, important pentru ingrijirea pielii este acidul hialuronic, de care se poate beneficia prin consumul de fasole.

Fasolea contine proteine si antioxidanti puternici care faciliteaza incolcurea colagenului descompus, o proteina esentiala care ajuta la mentinerea aspectului tineresc al pielii.

Nucile si alunele

Migdalele si alunele caju contin cantitati de grasimi sanatoase care hranesc pielea si dimineaza deteriorarea ei.

Consumul regulat de migdale stimuleaza sanatatea creierului, scazand riscul aparitiei bolii Alzheimer si a altor boli legate de memorie.

Uleiul de masline

O alta sursa de grasimi sanatoase, uleiul de masline poate preveni afectarea pielii de inaintarea in varsta si stimuleaza metabolismul. Uleiul de masline actioneaza ca un lubrifiant natural al pielii si poate preveni semnalele premature ale imbatranirii.


Citeste si despre:

Dieta anti-imbatranire Dieta pe care o urmati aduce beneficii pielii? Topul alimentelor pentru un par sanatos Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica De ce ne apar riduri si cum le putem intarzia debutul Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ce beneficii ofera varza pentru sanatate Corcodusele, un elixir pentru sanatate. Iata ce boli pot preveni! Moduri surprinzatoare de reducere a ridurilor Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti Masuri esentiale de prevenire a imbatranirii pielii