Cum se formeaza si se trateaza cearcanele

Actualizat: 08 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Iancu Marilena
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Daca si tu ai cearcane, probabil ti-ai dat seama ca te imbatranesc mai mult decat ridurile. Afla de ce ti-au aparut si cum poti scapa de ele prin dieta si o ingrijire adecvata.
Ne-am obisnuit sa asociem cearcanele cu oboseala.

De fapt, cateva nopti nedormite nu pot fi de vina pentru cearcanele care iti dau batai de cap de cativa ani. Adevaratele cauze ale acestei probleme cu care se confrunta multe femei – dar si barbatii – sunt cu totul altele.

De ce ai cearcane

Probabil ai observat ca sunt si copii sau adolescenti care au cearcane. In acest caz nu poate fi de vina nici oboseala, nici lipsa ingrijirii adecvate. Uneori cearcanele sunt o mostenire genetica de care nu prea se poate scapa. Iti poti da seama daca e si cazul tau uitandu-te la cei din familie. Daca parintii, bunicii sau fratii tai au cearcane, atunci poti fi sigura ca e vorba de ereditate. De obicei, asta se intampla la cei care au pielea deschisa la culoare si ochii infundati in orbite.

Daca „in tinerete” nu ai avut probleme cu cearcanele, inseamna ca ele sunt o urmare a procesului natural de imbatranire. Pielea din jurul ochilor, care si asa este subtire si mai sensibila, se subtiaza si mai mult odata cu varsta, iar vasele de sange din acea zona devin mai vizibile. Iar daca esti si amatoare de soare si plaja, asta nu face decat sa agraveze problema.

Cearcanele sunt mai vizibile si la cele care au probleme cu retentia de lichide in tesuturi. Vasele de sange de sub ochi se dilata si se umfla, motiv pentru care se vad mai bine prin piele. Totusi, asta se intampla mai degraba la persoanele care sufera de anumite boli – cardiace, de tiroida, rinichi, ficat – sau care iau anumite medicamente.

Daca te-ai trezit dintr-o data cu cearcane sau daca ti-au aparut in urma unui tratament probabil ca ar fi mai intelept sa iei legatura cu medicul. O alta boala asociata cu cearcanele este anemia.

Mai putin cunoscut este faptul ca cearcanele apar si din cauza alergiilor la polen sau praf. Acestea duc la congestia nazala, adica nasul infundat, care dilateaza vasele de sange de sub ochi. In plus, cand te ustura ochii ai tendita sa ii freci mereu, ceea ce inrautateste problema.

Alte cauze ale cearcanelor :

- eczema

- dermatita de contact

- rinite alergice cunoscute si ca febra fanului 

- expunerea sa soare- determina corpul sa produca melanina pentru protectie si cearcanele pot fi accentuate din acest motiv

- modificari la nivelul pielii ce apar odata cu inaintarea in varsta 

Dieta, tratament pentru cearcane

Desi unii dermatologi nu sunt de acord, este posibil ca si dieta gresita sa fie vinovata pentru aparitia cearcanelor. Unul din principalii vinovati este sarea, care afecteaza circulatia sanguina si favorizeaza retentia de lichide. Ca sa eviti asta, va trebui sa te abtii de la toate alimentele procesate, chiar daca nu sunt foarte sarate, pentru ca reprezinta surse de sodiu ascuns.

Tratament

De obicei, cearcanele sunt inofensive, deranjand doar vizual persoanele ce le au. 

Exista insa si situatii, rare, cand la  nivelul acestora apar umflaturi, mancarimi , decolorarea lor, mai ales la un singur ochi. Acestea si orice alte modificari ce nu au fost prezente pana in acel moment trebuie sa ridice suspiciuni si sa determine persoana sa se prezinte in cabinetul medicului pentru un consult de specialitate.

Exista si metode care pot fi aplicate de fiecare acasa pentru ameliorarea cearcanelor:

- comprese reci peste ele- ajuta la reducerea in volum a vaselor de sange de la acel nivel

- folosirea unei perne in plus- pentru a nu mai lasa lichidul sa se acumuleze in acele ' pungi ' create sub ochi

- somnul- este importantr sa dormim 7-8 ore pe noapte pentru odihna de calitate si regenerarea corpului 

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Oboseala Sindromul de oboseala cronica Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala Oboseala si slabiciunea Oboseala - cauze principale si metode de combatere Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala Cum combatem oboseala cronica? Combateti oboseala prin alimentatie Epuizarea si oboseala, semnele unor afectiuni grave Sindromul de oboseala cronica – rolul sistemului imunitar
Cere sfatul medicului ×