Tulburarile de vedere

Actualizat: 03 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista mai multe tipuri de probleme de vedere si de afectiuni ale ochilor. Acestea includ prezenta vederii incetosata, halouri, pete oarbe, flocoane si alte simptome. Vederea incetosata este pierderea calitatii vederii si incapacitatea de a vedea lucruri mici. Petele oarbe sau scotoamele sunt "gauri" in campul vizual in care nu poate fi vazut nimic.

Consideratii

Modificarea vederii, neclaritatea, petele oarbe, halourile din jurul punctelor luminoase ca si alte manifestari asemanatoare, trebuie sa fie intotdeauna evaluate de catere u medic. Acestea pot fi caracteristrice unei afectiuni oculare, imbatranirii, leziunilor oculare sau unor conditii cum ar fi diabetul, care afecteaza mai multe organe din corp.

Oricare ar fi cauza, tulburarile de vedere nu pot fi ignorate, intrucat se pot agrava si pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Uneori, o problema a ochiului poare fi consecinta starii generale de sanatate. In acest caz, tratamentul va fi recomandat de catre medicul internist. Ajutorul profesionist este intotdeauna necesar.

In functie de tipul problemelor se poate apela la oricare din urmatorii specialisti:

- opticieni pentru realizarea ochelarilor, insa trebuie luat in vedere ca acesttia nu pot diagnostica tulburarile de vedere;

- optometristi care pot efectua examen al ochilor si pot prescrie ochelari si lentile de contact;

- medici oftalmologi care diagnosticheaza si recomanda tratament pentru bolile care afecteaza ochii, inclusiv tulburarile de vedere.

Cauze

Tulburarile si problemele de vedere pot fi cauzate de conditii diferite precum:

- Prezbiopia. Afectiune a vederii in care cristalinul ochiului isi pierde flexibilitatea, ceea ce face dificila concentrarea asupra obiectelor aflate la mica distanta. Prezbiopia poate sa apara brusc, dar pierderea reala a flexibilitatii are loc pe parcursul a multor ani. Prezbiopia este o parte naturala a procesului de imbatranire a ochiului. Practic nu este o boala si nu poate fi prevenita.

Printre semnele de prezbiopie se numara si tendinta de a indeparta materialele lecturate de ochi, la lungimea bratulului, vederea incetosata la distanta normala de citit si oboseala ochilor, alaturi de dureri de cap in timpul activitatilor la distanta normala de ochi. Afectiunea va fi depistata in urma consultului oftalmologic sau optometric.

- Cataracta. Este o zona tulbure sau opaca in cristalinul ochiului (care in mod normal trebuie sa fie clar). In functie de dimentiunea si locatia acesteia, poate sa interfereze cu vederea normala.

Cele mai multe dintre cazurile de cataracta sunt intalnite la persoanele de peste 55 de ani, dar ocazional pot sa apara chiar si la copiii mici. De obicei, cataracta se dezvolta la ambii ochi, dar poate fi mai grava la unul dintre acestia.

Cercetatorii au confirmat ca exista o legatura intre nutrientii care contin substante necesare pentru sanatatea ochilor (luteinia, zeaxantina, vitamina C, vitamina E, zinc) si reducerea riscului aparitiei anumitor conditii ale ochiului, inclusiv cataracta.

- Glaucom. Glaucomul include un grup de afectiuni oculare care duc la deteriorarea progresiva a nervului optic si sunt caracterizate prin pierderea de tesut nervos, rezultand chiar si pierderea vederii.

Nervul optic este manunchi de aproximativ un milion de fibre nervoase individuale care transmite semnale vizuale de la ochi catre creier. Cea mai comuna forma de glaucom - glaucomul primar cu unghi deschis - este asociata cu cresterea presiunii lichidului din interiorul ochiului.

Aceasta crestere a presiunii poate provoca deteriorarea progresiva a ochiului optic si distrugerea unora dintre fibrele nervoase, fapt ce poate duce la orbire. Nu orice persoana care are tensiune oculara ridicata poate dezvolta glaucom, totusi cand tensiunea intraoculara este prea ridicata, iar nervul optic afectat, se poate dezvolta glaucomul.

- Retinopatia diabetica. Este o afectiune care apare la persoanele care sufera de diabet zaharat, afectiune ce cauzeaza deteriorarea progresiva a retinei, sensibilizand mucoasa din spatele ochiului. Este o complicatia grava a diabetului zaharat care poate duce la pierderea vederii.

Retinopatia diabetica este rezultatul deteriorarii vaselor de sange mici care iriga retina. Acestea se fisureaza si are loc scurgerea sangelui si a altor fluide care cauzeaza umflarea tesuturilor retiniene, aparand vederea incetosata. Conditia afecteaza, de obicei, ambii ochi. Daca nu este tratata, retinopatia diabetica poate provoca orbire.

- Degenerescenta maculara. Degenerescenta maculara legata de varsta este principala cauza de pierdere severa a vederii la adultii de peste 50 de ani. Rasa caucaziana are un risc mai ridicat de a dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta decat alte rase, iar femeile manifesta afectiunea mai devreme decat barbatii.

Alte cauze

Alte cauze ale tulburarilor de vedere ar putea fi infectiile oculare, inflamatiile sau traumatismele la nivelul ochiului.

- Flocoanele. Sunt particule minuscule care aluneca in campul vizual. Desi aparent acestea par sa fie localizate pe suprafata frontala a ochiului, de fapt sunt in interiorul acestuia. Desi sunt inofensive, cand numarul acestora creste, trebuie consultat medicul, intrucat simptomul este specific deslipirii de retina.

- Cecitatea nocturna sau nictalopia este pierderea vederii pe timp de noapte.

- Dezlipirea de retina include simptome ca: flocoanele, flashuri de lumina in campul vizual sau senzatia de perdea agatata pe o parte a campului vizual (restrangerea acestuia).

- Nevrita optica este o inflamatie a nervului optic ca urmare a unei infectii sau a sclerozei multiple. Poate sa apara durerea atunci cand ochiul se misca sai este atins pirn intermediul pleoapei.

- Accidentul vascular cerebral

- Tumori craniene

- Sangerare la nivelul ochilor;

- Arterita temporalareprezinta inflamatia unei artere din creier care furnizeaza sange nervului optic;

- Migrena oftalmica implica aparitia unor spoturi de lumina, halouri etc. inainte de declansarea durerilor de cap.

Alte potentiale cauze ale tulburarilor de vedere includ oboseala sau supraexpunera la intemperii (mai ales la vant), utilizarea anumitor medicamente (antihistaminice, anticolinergice, derivati de digitalice, medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, indometacin, fenotiazine, medicamente pentru tratarea malariei, embutol etc.).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Keratoconul poate duce la tulburari de vedere? Herpesul ocular poate cauza pierderea vederii? Despre ochi si vedere: mit si adevar Cauzele vederii incetosate Tulburarile mieloproliferative cronice Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Vederea incetosata Pierderea vederii este strans legata de depresie Semne care anunta instalarea problemelor de vedere Migrena oculara si stelele verzi (vederea caleidoscopica) Glaucom primar cu unghi deschis