Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat: 03 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor.

Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism.

Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar.

Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten.

Informatii nutritionale

Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele

Beneficii

Completarea aportului necesar de amidon rezistent

O banana verde medie, proaspata, contine circa 5 grame de amidon rezistent denumit RS2, care ajuta la reglarea nivelului de glicemie, mentinerea greutatii corporale si reducerea nivelului de colesterol in sange. Asa cum numele sau o sugereaza, acest tip de amidon rezista proceselor digestive din intestinul subtire, fiind eliminat prin intestinul gros. Asadar, actioneaza precum fibrele alimentare, oferind aceleasi beneficii organismului precum fibrele solubile si insolubile din hrana.

Amidonul rezistent contribuie la mentinerea sanatatii colonului, imbunatatind sanatatea digestiva. Doza zilnica recomandata de amidon rezistent este de 20 grame, iar o singura banana verde asigura 25% din aportul acestui nutrient important.

Bogate in amidon rezistent, bananele verzi nu conduc la cresterea anormala a nivelului de glicemie in sange, crescand rezistenta la insulina atat in cazul persoanelor sanatoase, cat si in randul diabeticilor. Studiile de specialitate au descoperit ca un consum regulat al acestor fructe exotice imbunatateste secretia de insulina. Cercetatorii au demonstrat si ca amidonul rezistent are efecte pozitive asupra indicelui glicemic al bebelusilor, daca mamele consuma banane verzi in timpul sarcinii.

Favorizarea pierderii in greutate

Bananele verzi induc rapid starea de satietate si nu stimuleaza apetitul alimentar, ci mai degraba il inhiba. Din acest motiv, sunt recomandate pentru consum in curele de slabire. Mai mult decat atat, amidonul din bananele verzi ajuta la eliberarea glucagonului, un hormon care incurajeaza arderea eficienta a grasimilor. Unele studii sugereaza ca persoanele care consuma banane in stare cruda isi pot reduce riscul reacumularii kilogramelor pierdute dupa o dieta restrictiva.

Imbunatatirea sanatatii digestive

Bananele verzi sunt recomandate si pentru mentinerea sanatatii digestive, respectiv tratarea tulburarilor de digestie. Aceste fructe ajuta la ameliorarea simptomelor diareei si actioneaza ca un laxativ usor, prevenind si tratand constipatia. Bananele verzi ajuta bacteriile sanatoase din flora intestinala sa se inmulteasca, iar aceasta masa bacteriana benefica asigura o buna eliminare a reziduurilor digestive.

Oamenii de stiinta au descoperit ca amidonul rezistent, care poate fi preluat in cantitati mari din bananele verzi, are proprietati anticancerigene si antiinflamatoare, ajutand la prevenirea cancerului de colon. Acelasi nutrient este benefic si in controlul colitei ulcerative.

Mentinerea sanatatii vederii

Datorita continutului in vitaminele A si E, bananele verzi contribuie si la mentinerea sanatatii vederii, dupa cum s-a demonstrat si in cadrul unor experiemente efectuate pe cobaii de laborator.

Imbunatatirea absorbtiei de nutrienti

Amidonul rezistent din bananele verzi, consumat in cantitati suficiente, creste nivelul acizilor grasi cu catena scurta in organism, care mentin sanatatea membranei intestinului subtire. Astfel, mineralele sunt absorbite mai eficient, in special calciul si magneziul.

Tot bananele verzi, prin amidonul rezistent din compozitie, regleaza nivelul colesterolului si al trigliceridelor, diminuand totodata riscul formarii calculilor biliari si renali.

Completarea aportului zilnic necesar de potasiu si vitamina B6

La fel ca bananele coapte, cele verzi sunt bogate in potasiu, un mineral esential in reglarea multor functii organice. Potasiul ajuta la mentinerea presiunii arteriale normale, a sanatatii rinichilor si a inimii. Mineralul joaca un rol important si in buna functionare a muschilor si nervilor, prevenind si tulburarile de ritm cardiac.

Vitamina B6, furnizata in cantitati semnificative de bananele verzi, este un element cheie in sinteza proteinelor, nutrienti esentiali pentru masa musculara si forta corporala. O musculatura in forma inseamna si o rata metabolica sanatoasa, respectiv o greutate corporala ideala. Vitamina B6 ajuta si la productia hemoglobinei, responsabila cu transportul oxigenului din plamani, catre toate celulele, tesuturile si organele corpului.

Intarirea sistemului imunitar

Bananele verzi sunt si o sursa excelenta de vitamina C, un antioxidant potent in combaterea efectelor negative ale radicalilor liberi in organism. Acest nutrient imbunatateste randamentul sistemului imunitar si protejeaza impotriva imbolnavirilor, fie ca este vorba despre infectii comune sau boli cronice.

O dieta saraca in vitamina C poate cauza scorbut, anemie, vindecare lenta a ranilor, boli gingivale si alte probleme de sanatate importante.

Completarea aportului de fibre alimentare

Bananele verzi sunt o sursa importanta de fibre alimentare, cu rol in reglarea proceselor digestive, inducerea senzatiei de satietate si reducerea riscului de instalare a diabetului si a bolilor cardiace.

Persoanele cu predispozitie la balonare si crampe abdominale trebuie sa introduca treptat bananele verzi in alimentatie, intrucat amidonul rezistent din compozitia acestora ar putea exacerba aceste simptome neplacute.


Citeste si despre:

Minune intr-un bol: salata de fructe Bananele: surse naturale de slabit Cum sa mancati mai multe legume verzi Cele mai bune surse alimentare de potasiu Alimente bogate in carbohidrati Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina B Excesul de fructe si cresterea in greutate Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Dieta Perricone
Cere sfatul medicului ×